آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

آموزش سئو ۱: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

در اولین مقاله آموزشی سئو و بهینه سازی (SEO) وب‌سایت، با سئو تکنیکال (Technical SEO) شروع می‌کنیم. تنها مورد فنی مربوط به سئو در این دسته‌بندی قرار می‌گیرد. در سئو تکنیکال شما باید کدها و ساختار سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه کنید تا آن‌ها بهتر سایت شما را درک و در صفحه‌ نتایج نمایش دهند. در ادامه این مقاله آموزشی با سایت فوربو همراه باشید.

[megadesc]پیش‌نیاز این مقاله: اصول سئو و بهینه سازی موتور جستجو[/megadesc]

[megadesc]

مقالات بخش آموزش سئو توسط آقای رضا شیرازی مفرد مدیر سایت وب۲۴ حمایت شده‌اند

ما فقط برای شما یک سایت طراحی نمی‌کنیم، وب۲۴ به دنبال ارائه خدمات کامل و متمایز به مشتریان خود است. ما در شرکت وب۲۴ سعی می‌کنیم که هر آنچه یک کسب و کار اینترنتی برای بهبود وضعیت خود در فضای مجازی نیاز دارد را به او ارائه دهیم.

[/megadesc]

آموزش سئو تکنیکال

سئو تکنیکال اولین قدم از سئو کردن یک وب‌سایت اینترنتی است. به‌زبان ساده شما باید در هنگام سئو کردن ابتدا وب‌سایت خود را از لحاظ کد بهینه کنید. تمامی موارد مربوط به سئو تکنیکال را در ادامه مقاله بررسی خواهیم کرد.

به‌صورت خلاصه می‌توان موارد سئو تکنیکال را در چندین موضوع، بهنیه کردن کدهای CSS و Java سایت، بررسی سرعت لود، امنیت و استفاده از گواهینامه SSL، رسپانسیو (واکنش‌گرا) بودن، قابل ایندکس بودن برای موتورهای جستجو، ساختار صحیح URL، نداشتن صفحه ۴۰۴ و ریدایرکت‌ها مورد بررسی قرار داد.

در صورتی که قصد سئو کردن و گرفتن پروژه سئو و بهینه سازی را دارید باید بتوانید تک‌تک موارد مطرح شده در این مقاله را برای سایت موردنظر انجام دهید. سئو تکنیکال را می‌توان پایه اولیه سئو دانست، زیرا حتی اگر بهترین مقالات را با تکنیک‌های تولید محتوا در سایت آماده کنید اما موتورهای جستحو نتوانند صفحات شما را ایندکس (Index) (ثبت و نمایش مطالب سایت شما در لیست جستجو) کنند، عملا کار بیهوده انجام داده‌اید.

در ادامه قسمت‌های مربوط به سئو تکنیکال را به‌دقت مطالعه کرده و آن را مانند یک چک‌لیست برای خود درنظر بگیرید. پس از تکمیل یک مورد به‌سراغ موارد بعدی بروید تا کم‌کم سئو تکنیکال سایت را کامل کنید. در ادامه اولین مقاله آموزشی سئو در سایت فوربو همراه باشید.

۱) کدنویسی استاندارد

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

سئو سیستم مدیریت محتوا

همان‌طور که می‌دانید برای راه‌اندازی و بالا آوردن یک وب‌سایت نیاز به یک سیستم مدیریت محتوا یا همان Content Management System یا CMS دارید. سیستم مدیریت محتوای شما می‌تواند به صورت اختصاصی برنامه نویسی شده باشد. اگر سفارش طراحی سیستم مدریت محتوا اختصاصی را برای سایت خود داده‌اید باید مطمئن شوید از زبان‌های برنامه‌ نویسی استاندارد مانند پی‌اچ‌پی، استفاده شده است. برای مثال یک ایراد در طراحی سیستم مدیریت محتوا این است که برخی صفحات با نامک (URL) یا همان آدرس‌های صفحه تکراری منتشر می‌شوند. این خطا رایج پیش‌تر در سیستم‌های مدیریت محتوا اختصاصی دیده می‌شد.

حال اگر از سیستم‌های مدیریت محتوا آماده مانند وردپرس (WordPress) استفاده کنید، مشکلی از بابت کدنویسی هسته اصلی وب‌سایت خود ندارید. سیستم‌های مدیریت محتوا که به‌صورت عمومی منتشر می‌شوند و توسعه‌دهندگان بسیاری در حال رفع ایرادات آن هستند، از لحاظ اصول تکنیکی اولیه، خیال شما را راحت می‌کنند. بسیاری از موارد مربوط به کدنویسی استاندارد در سئو تکنیکال در وردپرس رعایت شده است.

کدنویسی استاندارد قالب سایت بر اساس اصول سئو

بعد از کدنویسی مربوط به سیستم مدیریت محتوا و در اصل هسته اصلی مدیریت سایت، به کدنویسی قالب سایت می‌رسیم. کد قالب نیز باید از لحاظ سئو تکنیکال بهینه باشد. قالب سایت شما نیز باید استانداردهایی را داشته باشد. برای مثال در صفحات مقالات شما باید برای عنوان اصلی مطلب، از تگ‌ H1 استفاده شود. و هر صفحه در سایت شما نیز باید تنها یک تگ H1 وجود داشته باشد. این مورد یکی از مواردی است که مربوط به کدنویسی قالب شما می‌شود.

طراح قالب سایت باید اصول باید با استفاده از روش‌های مرسوم برای طراحی سایت با کدهای HTML و CSS قالب سایت شما را طراحی کند. از دیگر موارد مهم در طراحی قالب سئو شده و استاندارد(مطابق با سئو تکنیکال)، می‌توان به استفاده از منوی راهبردی یا (Navigation) اشاره کرد. در قالب سایت شما باید برای همه صفحات از این ساختار برای نمایش مسیر صفحه استفاده کرد. همچنین این کدها باید با سیستم مدیریت محتوا شما هماهنگی داشته باشند.

برای مثال در وردپرس دسته‌بندی‌‌ها با عنوان Category نمایش داده می‌شوند. به همین دلیل باید در طراحی قالب نیز از همین نام برای ساختاردهی صفحه دسته‌بندی‌ها استفاده کرد تا مشکلی از این بابت پیش نیاید. همچنین قالب شما باید تگ‌های مربوط به عنوان صفحه، ساختار صفحه (که متن اصلی مطالب در آن قرار می‌گیرد)، دسته‌بندی، برچسب و همچنین تگ مربوط به توضیخات متا (Meta Desciption) را داشته باشد.

فشرده کردن کد‌های سایت

کدهای HTML و CSS سایت ممکن است در بسیاری از قالب‌های طراحی شده ساختار فشرده نداشته باشند. این کدها که به‌صورت مستقیم بر روی سرعت لود سایت شما تاثیر دارند، باید فشرده شده لود شوند. فشرده کردن این فایل‌ها نیز به دو صورت امکان‌پذیر است.

اول اینکه این کدها را در ویرایشگر‌های مجدد بررسی کنید و آن‌ها را در پوشه‌ها و مسیرهای کوتاه‌تری قرار دهید. راه دیگر که با استفاده از سیستم مدیریت محتوا وردپرس و یک افزونه جانبی انجام می‌شود، بسیار ساده‌تر و حرفه‌ای‌تر است. با نصب و فعال‌سازی افزونه غیر رایگان WP Rocket می‌توانید فایل‌های مربوط به HTML، CSS و Java قالب سایت خود را فشرده کنید.

همچنین با استفاده از این افزونه می‌توانید جداول دیتابیس (Database) خود را بهینه کنید. این مورد فشرده کردن و بهنیه سازی دیتابیس نیز هم‌پوشانی با بحث سرعت لود سایت دارد و در ادامه مجدد در خصوص آن‌ توضیحاتی خواهیم داد.

برای تست کردن و بررسی سایت‌ از لحاظ کدهای استفاده شده در آن و مشکلات فنی، می‌توانید به وب‌سایت تحلیلی https://GTMetrix.com مراجعه کنید. این ابزار آنلاین سئو، به شما امتیاز و رتبه‌ای در خصوص سرعت لود سایت می‌دهد و همچنین خطای فنی شما را نیز یادآور می‌شود که می‌توانید از آن استفاده کنید. استفاده از این سرویس نیازی به ثبت‌نام در سایت و خرید اشتراک ندارد و به‌صورت کاملا رایگان برای صاحبان وب‌سایت‌های اینترنتی در دسترس قرار گرفته است.

۲) سرعت لود سایت

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

بهینه سازی کدها و جدول‌های دیتابیس

سرعت لود سایت هم یکی دیگر از موارد مهم در سئو تکنیکال است. در اینتنرت می‌توانید آمارهای جالبی در مورد نرخ خروج (Bounce Rate) سایت‌هایی که سرعت لود بالا دارند، را مطالعه کنید. همه مقالات و بررسی‌ها از این مورد خبر می‌دهند که سرعت لود سایت شما باید کمتر از ۵ ثانیه و در بهترین حالت ۲ تا ۳ ثانیه باشد.

از آنجایی که نرخ خروج کاربران از صفحه عاملی مهم در سئو به‌حساب می‌آید، باید تمام سعی خود را بکنید تا آن را به‌حداقل برسانید. یعنی کاری کنید که کاربران بیشتر در وب‌سایت شما بمانند و از صفحات دیگر دیدن کنند. اولین قدم برای نگه داشتن کاربر در سایت، این است که سایت را سریع به آن نشان بدهید و وقت آن را نگیرید.

در قسمت قبلی که مربوط به فشرده کردن کدهای سایت بود، افزونه‌ای را برای سیستم مدیریت محتوا وردپرس به شما معرفی کردیم که می‌توانید با استفاده از آن کدهای قالب سایت خود را فشرده کنید. همچنین پلاگین WP Rocket می‌توانید با پاک کردن فایل‌های اضافی و همچنین مرتب کردن جداول دیتابیس شما، میزان درخواست (Request)‌هایی که به سایت شما می‌شود را کاهش دهد. کم بودن تعداد درخواست‌ها یکی از فاکتورهای مهم در سرعت لود سایت است.

استفاده از قالب بهینه شده برای سئو

اگر تمایل به استفاده از قالب‌های حرفه‌ای رایگان داشته باشید، باید قالبی را انتخاب کنید که بر طبق اصول سئو طراحی شده باشد. در این قسمت منظور تنها قسمت مربوط به استفاده از کدها و دستورهای خاص نیست. قالب موردنظر شما بهتر است که تنها یک ویژگی اصلی داشته باشد! منظور این است که بهتر است از قالب‌های سنگین و چندمنظوره که برای کارهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد، استفاده نکنید.

قالب‌های حرفه‌ای و چندمنظوره وردپرس که امروزه در مارکت‌های وردپرس در حال فروش هستند، معمولا قالب‌های سنگینی بوده و تعداد فایل‌های آن‌ها بیشتر از حد مجاز است. وقتی از این قالب‌ها بر روی سایت خود استفاده می‌کنید، فایل‌های بسیار زیادی بر روی هاست شما آپلود می‌شود.

حال اگر مشکل حافظه و توان هاست و هزینه پرداختی ماهانه را هم کنار بگذاریم، این مورد باعث می‌شود که تعداد درخواست‌های ارسال شده به دامنه و صفحات شما بیشتر باشد. زیرا مرورگر می‌بایست، آیتم‌های بیشتری را برای کاربران لود کند.

سئو و بهنیه سازی تصاویر

مورد بسیار مهم دیگر مربوط به سرعت لود سایت، به بهینه نبودن تصاویر بر می‌گردد. بخش مهمی از زمان لود شدن صفحه یک سایت به لود شدن تصاویر آن صفحه اختصاص دارد. بهینه بودن تصاویر را از دو جهت بررسی می‌کنیم.

اول بهینه بود از نظر کم حجم بود است. تصاویر استفاده شده در سایت شما باید حداقل حجم ممکن را داشته باشند. برای کم کردن حجم تصاویر بدون افت کیفیت می‌توانید در هنگام ذخیره کردن تصاویر در فتوشاپ (Photoshop) کیفیت آن را مشخص کنید و بین حداقل و حداکثر، حجم را تغییر دهید. همچنین می‌توانید تصاویر دیگر خود را هم ذخیره و تنها در فتوشاپ آن‌ها را باز کرده و با کیفیت جدید Save as کنید.

برای کاهش حجم تصاویر بدون افت کیفیت همچنین می‌توانید از ابزارهای آنلاین استفاده کنید. سایت‌های بیسیاری هستند که شما می‌توانید با آپلود تصاویر در آن‌ها، نسخه کم‌حجم شده آن‌ها را دریافت کنید. برای مثال سایت https://compressjpeg.com یکی از سایت‌های بسیار خوب در این حوضه است.

در سیستم مدیریت محتوا وردپرس نیز می‌توانید با استفاده از پلاگین و افزونه‌های کاربردی این کار را انجام دهید. برای مثال افزونه‌ای مانند WP Smash تصاویر آپلود شده در کتاب‌خانه وردپرس را به‌صورت خودکار بهنیه می‌کند و سپس در سایت شما آن را قرار می‌دهد.

بعد از بهینه بودن از نظر حجم تصاویر، بهینه بودن از نظر مقیاس و اندازه است.برای مثال در هدر سایت شما تعریف شده است که لوگو باید ۳۰۰ در ۳۰۰ پیکسل باشد. تصویر لوگو شما هم با همین مقدار نمایش داده می‌شود. اما حال اگر شما به جای عکسی با این سایز، لوگویی با اندازه ۵۱۲ در ۵۱۲ پیکسل را آپلود کنید، به‌صورت اتوماتیک در هدر با همان سایز ۳۰۰ در ۳۰۰ نمایش داده می‌شود، اما در واقع مرورگر و خط اینترنت شما باید تصویر اصلی را لود کند.

در ابزار آنلاین GTMetrix این عدم هماهنگی بین سایز نمایش تصویر و سایز تصویر آپلود شده را می‌توانید مشاهده کنید. اگر در سایت خود از این اشتباهات ریز داشته باشید، در این ابزار آن‌ها به شما اطلاع داده می‌شوند و بهتر است برای سرعت لود سایت، حتما آن‌ها را تغییر دهید. برای کوچک یا بزرگ‌تر کردن سایز تصاویر هم بهترین گزینه، فتوشاپ است. اما با این‌حال با سرچ در گوگل، می‌توانید ابزارها و سایت‌های آنلاینی را برای عمل Resize پیدا کنید.

استفاده از کش مرورگر

تا به‌حال به این مورد دقت کرده‌اید که وقتی به سایت‌هایی که قبلا به آن‌ها سر زده‌اید، مجدد سر می‌زنید، زودتر لود می‌شوند. یا برعکس وقتی به سایتی که تا حالا آن را باز نکرده‌اید، برخورده می‌کنید، احساس می‌کنید خیلی بیشتر از بقیه سایت‌ها در حال لود شدن است. دلیل این تفاوت کمک گرفتن از مرورگر در لود شدن سایت است.

وقتی کش مرورگر برای سایت شما فعال باشد، زمانی که کاربر به شما می‌آید، اطلاعات سایت شما در مرورگر کاربر ذخیره می‌شود. حال اگر یکبار دیگر صفحه را reload کند، میبیند که همه‌چیز سریع‌ بارگذاری شد. برای اینکه بتوانید از حافظه کش مرورگر در سایت خود استفاده کنید، می‌توانید یکی از دو راه زیر را انتخاب کنید.

با استفاده از پلاگین‌ها و افزونه‌های بسیار زیادی در ودرپرس می‌توانید از این قابلیت استفاده کنید. همان افزونه کاربردی WP Rocket که به‌منظور فشرده‌سازی کدهای سایت مورد استفاده قرار گرفت، می‌توانید گزینه مناسبی برای انجام این کار باشد. اما در صورتی که قصد کار با این پلاگین را ندارید، می‌توانید کد زیر را در فایل htaccess سایت خود که در کنترل پنل هاست شما قرار دارد، وارد کنید.

# START Expires
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresDefault "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/gif "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/gif "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/png "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/jpg "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 2 hours"
ExpiresByType image/ico "access plus 2 hours"
ExpiresByType text/css "access plus 2 hours"
ExpiresByType text/javascript "access plus 2 hours"
</IfModule>
# END Expires

تنها کافی است که کد را در این فایل وارد کرده تا بر روی ذخیره کلیک کنید. حال زمانی که کاربری به سایت شما می‌آید، برای بار دوم لازم نیست همه تصاویر و کدهای سایت مجدد لود شوند، بلکه مرورگر از حافظه کش برای لود کردن سایت استفاده می‌کند. به‌این صورت سایت شما سریع‌تر برای کاربر نمایش داده خواهد شد.

۳) امنیت و گواهینامه SSL

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

برقراری امنیت و در اصل تامین کردن امنیت برای کاربران، هنگام وارد کردن اطلاعاتشان در سایت، یکی دیگر از موارد در تکنیکال سئو است. این بخش شاید خیلی تخصصی به‌نظر برسد یا این‌گونه تصور شود که موضوع گسترده‌ای است. اما در واقع این قسمت از سئو تکنیکال تنها با استفاده از یک گواهینامه امنیتی حل می‌شود.

در اصل امنیت اطلاعات کاربران در فضای آنلاین بسیار مهم است و اگر آن‌ها متوجه شوند که از اطلاعات آن‌ها سو استفاده کرده‌اید، قطعا دیگر به سایت شما نیامده و یا از شما خریدی نمی‌کنند. اما این موارد، چیز‌هایی نیست که گوگل و یا سایر موتورهای جستجو بتوانند متوجه آن شوند. چیزی که گوگل در اولین مرحله آن را تشخیص می‌شود، استفاده و یا عدم استفاده از گواهینامه امنیتی SSL بر روی سایت شما است.

این گواهینامه باعث می‌شود اطلاعات وارد شدن توسط کاربران به سرور سایت به شیوه رمزگذاری شده ارسال شود. همچنین سایت‌هایی که از این گواهینامه استفاده می‌کنند، سایتشان به‌جای http با https نمایش داده می‌شود. همچنین نشان‌گر قفل سیز و عبارت «امن» یا Secure هم پیش از آدرس سایت‌ آن‌ها نمایش داده خواهد شد.

اگر سایت شما از این گواهینامه امنیتی استفاده کند، از دید گوگل، سایت امنی دارید. این مورد به‌تنهایی موجب افزایش رتبه سایت شما نمی‌شود، اما در طی دو سال گذشته تقریبا استفاده از آن برای سایت‌ها، اجباری به‌نظر می‌رسد. سایت‌هایی که از لحاظ اعتبار با یک دیگر برابر بودند، تنها به‌دلیل داشتن و نداشتن SSL بر روی سایت، در رتبه‌های مختلفی قرار گرفته‌اند.

حتما توصیه می‌شود برای سایت خود از این گواهینامه امنیتی استفاده کنید. گواهینامه SSL خود حالت‌ها و مدل‌های مختلفی دارد که می‌توانید به اطلاعات همه آن‌ها در سایت‌های خدمات میزبانی وب دسترسی داشته باشید. شرکت‌های معتبر میزبانی وب یا هاستیگ‌ها (Web Hosting) می‌توانند با قیمت مناسب برای دامنه شما این گواهینامه را تهیه و بر رور سایت نصب کنند.

۴) رسپانسیو بودن سایت

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

واکنش‌گرا بودن یا رسپانسیو بودن (Responsive) سایت یکی دیگر از مواردی است که باید در سئو تکنیکال به آن توجه کنید. امروزه که نه! بیشتر از ۵ سال است که تعداد کاربران موبایل و تبلت به تعداد کاربران دسکتاپ رسیده‌اند و روز به روز هم بیشتر می‌شوند. گوگل با معرفی الگوریتم‌های جدید و معیار موبایل فرندلی (Mobile-Friendly) به واکنش‌گرا بودن سایت‌ها اهمیت ویژه‌ای داد.

همچنین گوگل با جداکردن صفحه نتایج مربوط به دستکتاپ و موبایل، نشان داد که واکنش‌گرا بودن سایت برای موبایل و تبلت چقدر می‌توانید در رتبه‌بندی سایت‌ها در موبایل تاثیر داشته باشد. رسپانسیو کردن سایت عاملی نیست که بخواهیم برای آن کد و یا پلاگینی را معرفی کنیم. قالب سایت شما باید از اول رسپانسیو طراحی شود.

در طراحی رسپانسیو قالب، باید از همان ابتدا بر روی طرح سایت بر روی فتوشاپ، ستون‌های ویژه‌ای کشیده شود و المان‌های درون سایت درون ستون‌های مشخص قرار گیرند و سپس با کدهای مروبطه، میزان تغییرات آن‌ها در صفحه‌نمایش‌های مختلف را تعیین کرد.

طراحان وب که امروزه در حال طراحی قالب برای سایت‌ها هستند، به‌صورت کامل با اصول سئو و بهینه‌سازی آشنایی دارند و تقریبا اغلب سایت‌ها رسپانسیو طراحی می‌شوند. همچنین در برخی سایت‌های حرفه‌ای، شاهد نسخه مخصوص موبایل هستیم. نسخه‌ مخصوص موبایل با رسپانسیو و واکنش‌گرا بودن سایت فرق دارد. در این مدل طراحان برای موبایل، یک طرح نو از ابتدا طراحی می‌کنند. برای اینکه سایت خود را از لحاظ اصول موبایل فرندلی بودن بررسی کنید، می‌توانید عبارت Mobile Friendly را در گوگل جستجو کنید و یا به آدرس https://search.google.com/test/mobile-friendly مراجعه کنید.

این صفحه از سایت گوگل، صفحه وارد شده را بررسی کرده و به شما می‌گوید که سایت برای موبایل بهینه شده است یا خیر. همچنین اگر بهینه شده هم باشد، باز می‌توانید ایراداتی را برای شما نمایش دهد و همانند یک ابزار تحلیل آنلاین، به‌شما کمک می‌کند که رفع‌های نسخه موبایل سایت خود را رفع کنید.

۵) ایندکس در موتورهای جستجو

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

وقتی می‌خواهید سایتی را در موتوهای جستجو در نتایج بالا ببینید اول باید مطمئن شوید که اصلا موتورهای جستجو می‌تواند به سایت و محتوای شما دسترسی داشته باشند یا خیر. برای این منظور در این بخش دو مورد مهم را در به‌شما معرفی می‌کنیم که موتورهای جستجو برای خواندن اطلاعات سایت، به آن نیاز دارند.

فایل robots.txt

در اصل این فایل برای محدود کردن دسترسی موتورهای جستجو به صفحات مهم سایت شما است. صفحات مهم منظور صفحه‌های مربوط به پنل مدیریت سایت است. شما باید کدهایی را به‌منظور ساماندهی رفتار خزنده‌‌های (Crawlers) گوگل در آن وارد کنید.

توجه داشته باشید که نام این فایل دقیقا باید robots.txt باشد و هر اسمی جز این، توسط موتورهای جستجو شناسایی نمی‌شود. در این فایل باید از دو الگو مشخص به‌نام‌های User-agent و Disallow استفاده کنید. جلوی عنوان User-agent باید نام مربوط به رباتی که می‌خواهد سایت شما را بررسی کند را بنویسد. اما لازم نیست که حتما با ربات‌ها آشنایی داشته باشید می‌توانید دستور زیر را برای شناساندن پیام به همه ربات‌ها در همه موتورهای جستجو ارسال کنید.

User-Agent: *

و سپس درون این فایل، موتورهای جستجو را از رفتن به صفحات مهم سایت خود منع کنید. الگوی این کار هم به‌‌این شکل است که جلوی Disallow باید فولدرهای مهم سایت خود را مشخص کنید.

User-Agent: *
Disallow: /folder1/

برای مثال در سیستم مدیریت محتوا وردپرس می‌توانید دسترسی ربات‌های موتورهای جستجو را به بخش ادمین پنل را به صورت زیر در فایل robots.txt محدود کنید.

User-Agent: *
Disallow: /wp-admin/

اما برای مثال با این‌کار قسمت مربوط به آپلودهای شما در کتاب‌خانه وردپرس هم محدود می‌شود، برا اینکه استثنا قائل شوید، می‌توانید از دستور Allow مطابق زیر استفاده کنید.

User-Agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-content/uploads/

به این شکل می‌توانید دستورهای مخلتفی را برای بخش‌های مهم سایت خود در فایل robots.txt اعمال کنید. گوگل هم در سرچ کنسول (Google Search Console) قسمتی به‌نام robots.txt Tester در زیر منوی بخش Crawl دارد که می‌توانید فایل robots.txt خود را با ربات‌های مختلف گوگل تست کنید تا مطمئن شوید که توسط ربات‌های گوگل شناخته می‌شوند یا خیر.

نقشه سایت

مهم‌ترین قسمت سایت شما که توسط موتورهای جستجو شناسایی می‌شود و ایندکس صفحات از روی آن صورت می‌گیرد نقشه سایت است. نقشه سایت یا همان سایت‌مپ (Sitemap) که در فایلی با پسوند Sitemap.XML ذخیره می‌شود. (به‌عنوان نقشه سایت XML هم شناخته می‌شود)

در واقع در نقشه سایت‌، محتوای شما در قالب دسته‌هایی فهرست می‌شوند. وقتی برای سایت خود سایت‌مپ تهیه کنید و آن را برای مثال در گوگل وب‌مستر تولز ثبت کنید، کار ایندکس صفحات را برای ربات‌ها آسان کرده‌اید.

صفحه سایت‌مپ همه سایت‌های اینترنتی به زبان HTML ساخته شده است. برای ساختن صفحه سایت‌مپ برای سایت خود باید از ابزارهای خارجی و یا سیستم مدیریت محتوا خود کمک بگیرید. تمامی سرویس‌های ارائه سایت‌مپ بر اساس طرح و الگو سایت مرجع Sitemaps.org هستند.

برای استفاده از سایت‌مپ می‌توانید عبارت‌های مختلفی را در گوگل سرچ کنید تا با سرویس‌های آنلاین آن آشنا شوید. اما اگر از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده می‌کنید، می‌توانید با استفاده از پلاگین‌های مختلف این کار را به‌راحتی انجام دهید. اولین پلاگین پیشنهادی Google XML Sitemaps است که می‌توانید به صورت رایگان از آن استفاده کنید.

از آنجایی که نمی‌توانید از دو یا چند سرویس برای ساخت سایت‌مپ استفاده کنید، صرفا باید یکی را انتخاب کنید. به‌همین خاطر به‌دلیل کارایی بیشتر پلاگین Yoast SEO بر روی وردپرس، می‌توانید این پلاگین را به‌جای Google XML Sitemaps بر روی سایت وردپرسی خود نصب کنید.

نکته مهم این است که خزنده‌های موتورهای جستجو نمی‌توانند به صورت خودکار صفحه مربوط به نقشه سایت شما را پیدا کنند. به‌همین دلیل یکی از مباحث مربوط به سئو تکنیکال این است که شما خودتان آدرس صفحه نقشه سایت را به موتورهای جستجو بدهید. برای معرفی نقشه سایت به گوگل، باید از گوگل وب‌مستر تولز (Google Webmaster Tools) استفاده کنید.

ساختار سایت‌مپ (نقشه سایت) از لحاظ آدرس و ساختار URL مشابه زیر است. آدرس سایت‌مپ سایت فوربو را در ادامه مشاهده می‌کنید.

Sitemap: https://furbodm.com/sitemap_index.xml

۶) ساختار صحیح URL

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

یکی از قسمت‌هایی که سئو تکنیکال با سئو درون صفحه (On-Page SEO) هم‌پوشانی دارد، مربوط با ساختاردهی آدرس صفحات است. در همین ابتدا باید گفت که هیچ فرم ثابت و قانونی برای اینکه کدام مدل ساختاردهی URL بهتر است وجود ندارد. سایت‌های بسیاری مانند خبرگزاری‌های اینترنتی در ساختار URL صفحات خود تاریخ دقیق انتشار مقاله را هم ذکر می‌کنند.

به‌غیر از صفحات، دسته‌بندی‌ها و برچسب‌های سایت شما نیز باید الگوی مشخصی داشته باشند تا بهتر توسط موتورهای جستجو شناسایی شوند. برای مثال استفاده از عنوان Category برای دسته‌بندی مطالب در سایت‌ها بسیار مرسوم است. شما با انتخاب همین نام برای دسته‌بندی‌های خود بهتر به‌گوگل ماهیت آن صفحه‌ را مشخص کرده‌اید.

در واقع این‌طور باید گفت که این مورد به‌اندازه‌ موارد دیگر در سئو تکنیکال اهمیت ندارد اما باید یک سری نکات را در آن حتما رعایت کنید. فرقی نمی‌کند که شما از کدام مدل ساختاردهی استفاده می‌کنید، اما برای اینکه دیدی نسبت به آن بدست بیاورید، مدل‌های مختلف را در زیر مشاهده می‌کنید.

[megadl]

استفاده از کد شناسه مطلب در ساختار آدرس (بدترین مدل ساختاردهی)

https://example.com/?p=123

استفاده از تاریخ ارسال مطلب + عنوان مطلب در ساختار (مناسب برای سایت‌های خبری)

https://example.com/2019/01/12/نوشته-نمونه/

استفاده از عنوان مطلب در ساختار (مدل مرسوم استفاده شده)

https://example.com/نوشته-نمونه/

[/megadl]

فرم کلی ساختاردهی آدرس URL در سیستم مدیریت محتوا سایت شما تعیین می‌شود. همان‌طور هم که گفته شد کیفیت مقاله و بحث سئو درن صفحه در این بخش بسیار اهمیت بیشتری دارد. اما برای اینکه از لحاظ ساختار URL بهترین نتیجه را در سئو تکنیکال و بهینه سازی داشته باشید، موارد را زیر حتما راعایت کنید.

آدرس باید تا حد امکان کوتاه باشد

اولین موردی که باید به ‌آن توجه کنید، طول ساختار URL صفحات شما است. در این قسمت بیشتر بر روی مقالات و مطالب درون سایت تاکید داریم. اگر آدرس صفحه مطلب شما بیش از حد بلند باشد، به‌صورت کامل در صفحه نتایج جستجو گوگل، نمایش داده نمی‌شود. همچنین امروزه با بررسی و تحلیل سئو سایت‌ها می‌توان کاملا متوجه اهمیت این موضوع شد. زیرا تقریبا همه سایت‌ها از کوتاه‌ترین URL‌ها برای صفحات خود استفاده می‌کنند.

قسمتی از عنوان نوشته نباشد؛ یک تعریف باشد

بهتر است که متنی که در آدرس سایت شما نوشته می‌شود، اول و یا بخشی از عنوان اصلی نباشد. بلکه بهتر است خودتان مقاله را در چند کلمه خلاصه کنید و در آن قسمت قرار دهید. برای مثال عنوان این مقاله در سایت فوربو به این شکل است: آموزش سئو۱: اصول سئو تکنیکال

اما در آدرس URL این صفحه تنها عبارت اصول سئو تکنیکال را مشاهده می‌کنید. این تکنیک هم در راستای کوتاه کردن آدرس صفحه است و هم در راستای مشخص کردن هدف اصلی مقاله. اگر حتی به این مورد خیلی اهمیت ندادید مهم نیست. اما نباید از مورد بعدی که استفاده از کلمه کلیدی است به‌هیچ‌وجه غافل شوید.

حتما از کلمه کلیدی استفاده شود

مهم‌ترین نکته که باید برای سئو تکنیکال در بخش ساختاردهی URL به آن توجه کنید، استفاده از کلمه‌ کلیدی (Keyword) در این قسمت است. در ادامه در قسمت‌های آموزشی بعدی در سایت فوربو به کلمه کلیدی و ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

اما خیلی خلاصه، کلمه کلیدی آن کلمه است که شما قصد دارید در گوگل، رتبه خوبی بدست بیاورد. برای مثال همین مقاله که در حال مطالعه آن هستید، کلمه کلیدی‌اش «سئو تکنیکال» است. به‌همین دلیل علاوه بر متن، این کلمه در آدرس صفحه نیز به‌کار رفته است.

همان‌طور که گفته شد این قسمت با سئو درون صفحه هم‌پوشانی داشته و حتما در مقاله مربوط به مقالات در سئو درون صفحه، مجدد به آن خواهیم پرداخت.

۷) ریدایرکت‌ها و صفحات ۴۰۴

آموزش سئو 1: اصول سئو تکنیکال (Technical SEO)

یکی از مواردی که باعث می‌شود اعتبار سایت شما نزد گوگل و یا سایر موتورهای جستجو خراب شود، صفحاتی هستند که از سایت شما حذف شده‌اند. صفحات ۴۰۴ صفحاتی در سایت هستند که زمانی منتشر و ایندکس شده‌اند اما حال شما آن‌ها را پاک کرده‌اید و دیگر در سایت شما وجود ندارد.

به‌دلیل ایندکس شدن این صفحات در گوگل اگر حجم کاربرانی که به صفحه ۴۰۴ شما بیایند، زیاد شود، با افت رتبه مواجه خواهید شد. این مورد را به‌شخصه بر روی وب‌سایتی دیده‌ام که پس از بسیاری از مطالب، و زیاد شدن صفحات ۴۰۴، اعتبار کلی سایت پایین آمد و حتی مقالاتی که ورودی خوبی داشتند، دیگر مانند قبل بازدید دریافت نکردند.

بهترین کار این است که مطالب سایت خود را حذف نکنید. حتی اگر دیگر ارزشی برای شما ندارند و یا حتی اطلاعات غلطی داشته‌اند، بهتر است آن‌ها را ویرایش کنید. قسمتی را حذف و یا اضافه کنید. عنوان را تغییر داده و مجدد مطلب را منتشر کنید. این‌کارها اتفاقا نتیجه بسیار مثبت دارند، زیرا گوگل متوجه می‌شود که شما به مطالب قدیمی خود توجه دارید و آن‌ها را آپدیت کرده‌اید.

اما در صورتی که حتما صفحاتی باید از سایت شما حذف شوند، باید از ریدایرکت (Redirect) استفاده کنید. ریدایرکت یعنی منتقل کردن یک کاربر از یک صفحه به صفحه دیگر. وقتی صفحات ۴۰۴ در وب‌سایت شما وجود دارد می‌توانید با واردن کردن دستوری در فایل htaccess همه آن‌ها را به صفحه‌های دیگر سایت خود منتقل کنید.

برای ایجاد ریدایرکت از یک آدرس قدیمی به آدرس جدید می‌توانید از دستور زیر در htaccess استفاده کنید.

[megadl]RedirectMatch 301 /oldurl  /newurl[/megadl]

در قسمت oldurl و newurl می‌بایست آدرس قدیم و آدرس جدید صفحه خود را وارد کنید. همچنین با استفاده از پلاگین‌های وردپرس نیز می‌توانید ریدایرکت را به صفحه اصلی سایت داشته باشد. اما اگر حجم صفحات ۴۰۴ شما زیاد باشد، به‌هیچ‌وجه نباید همه آن‌ها را به صفحه اصلی منتقل کنید، زیرا یک امتیاز منفی برای شما به‌حساب می‌آید.

علاوه بر دستور دستی که باید آن را در هاست سایت خود وارد کنید، می‌توانید از پلاگین‌ Yoast SEO استفاده کنید. در نسخه پرمیوم این پلاگین امکانی برای ریدایرکت سریع درنظر گرفته شده است. به‌این صورت که پس از حذف و یا تغییر آدرس صفحه‌ای با پیغامی روبرو خواهید. در باکس ظاهر شده شما باید آدرس صفحه جدیدی که می‌خواهید کاربران به آن منتقل شوند را وارد کنید.

در اولین آپدیت مقاله بخش‌های مربوط به Google Structured Data و Google AMP اضافه خواهند شد.


مقالات بخش آموزش سئو توسط آقای رضا شیرازی مفرد مدیر سایت وب۲۴ حمایت شده‌اند

ما فقط برای شما یک سایت طراحی نمی‌کنیم، وب۲۴ به دنبال ارائه خدمات کامل و متمایز به مشتریان خود است. ما در شرکت وب۲۴ سعی می‌کنیم که هر آنچه یک کسب و کار اینترنتی برای بهبود وضعیت خود در فضای مجازی نیاز دارد را به او ارائه دهیم.


به پایان اولین مقاله از سری مقالات آموزش سئو در سایت فوربو رسیدیم. در این قسمت سعی شد تمامی موارد مربوط به سئو تکنیکال (Technical SEO) به‌شما آموزش داده شود. در صورتی سوالی در خصوص این بخش داشتید، می‌توانید از قسمت نظرات، سوال خود را ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

 

[megadesc]

حامی این مقاله سایت فوربو شوید

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، می‌توانید با انتخاب یکی از آیتم‌های زیر، به‌صورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.

۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه

یا ما را در رسانه‌های زیر دنبال کنید

اینستاگرام | توییتر | تلگرام

[/megadesc]
اشتراک در
اطلاع از
guest

7 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ميترا
ميترا
4 سال قبل

واقعا مطلب عالی بود خیلی خیلی به من کمک کرد مرسی از تمام زحماتتون

الهه
الهه
4 سال قبل

مطلبی که ارائه کردید خیلی جامع بود میخواستم بدونم توی کلاس هایی که سئو تکنیکال آموزش داده میشه بیشتر از این مطالب گفته میشه یا شامل همین مطالب هست

خرید اینترنتی
خرید اینترنتی
4 سال قبل

با استفاده از روش های جدید و اطلاعات مبتنی بر دانش اصولی که ویژگی ها و کاربردهای لازم را بخوبی مورد نظر قرار داده است می تواند نتیجه ی کار را تحت تاثیر قرار دهد وبخش مهمی را تشکیل دهد

شرکت برج برتر
شرکت برج برتر
2 سال قبل

باسلام
مطالب بسیار آموزنده وخوبی بود ممنون از وقتی که برای این کار گذاشتید