آشنایی با مدل‌های کسب و کار B2C، B2B، C2B، C2C و…

Picture of رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

حتما نام مدل‌ کسب و کار به‌گوش‌تان خورده است. مدل کسب و کار هر شرکت و کسب و کاری مخصوص خودش نیست و همه آن‌ها در یک دسته‌بندی عمومی و کلی قرار می‌گیرند.

مدل‌ کسب و کار B2B – بیزینس به بیزنس، B2C – بیزنس به مصرف کننده، C2C – مصرف کننده به مصرف کننده و… همگی مدل‌های کسب و کار هستند که در این مقاله از سایت فوربو قصد داریم همه آن‌ها را معرفی و بررسی کنیم.

 

به جدیدترین قسمت پادکست فوربو هم گوش کنید

مقدمه‌ای بر مدل کسب و کار

مدل‌ کسب و کار یکی از مهم‌ترین المان‌های شکل‌گیری یک شرکت و یا به‌بیان کلی‌تر یک کسب و کار است. تا کنون در سایت فوربو به موضوع مدل کسب و کار و راه‌های بررسی آن نپرداخته‌ایم. اما این مقاله شروعی بر سری مقالات مرتبط با طراحی و خلق مدل کسب و کار خواهد بود.

در این مقاله مدل‌های کسب و کار و یا به‌بیان بهتر تجاری را بررسی می‌کنیم. مدل‌هایی که صرفا هم مختص شرکت‌های بزرگ نیستند. بلکه در فضای آن هم سایت‌ها از همین الگوهای مشابه استفاده می‌کنند. یک سایت صرفا از طریق فروش مستقیم محصولی را به دست مشتری می‌رساند و از مدل کسب و کار B2C استفاده می‌کند. و حال سایت دیگر ممکن است مدل مارکت‌پلیس (Market Place) -بازارچه آنلاین- به‌خود گرفته و یک سری مشتری را به مشتری دیگر (مصرف کننده به مصرف کننده) وصل کند، این هم مدل کسب و کار C2C است.

پس چه در شرکت‌های مدل قدیمی که تولیدکنندگان مستقیم کالا هستند و چه در سایت‌های اینترنتی، این مدل‌ کسب و کار دیده می‌شود. شما با آشنایی با این مدل‌های کسب و کار بهتر می‌توانید فضای بازار را درک کنید. سپس با تعیین یک برنامه و یک استراتژی بهتر از پیش به کسب و کار خود رونق دهید.

مدل کسب و کار چیست؟

آشنایی با مدل‌های کسب و کار B2C، B2B، C2B، C2C و... مدل کسب و کار

با پیشرفت فناوری و عمومی شدن اینترنت، بسیاری از شرکت‌های بزرگ پا به این شبکه عظیم گذاشتند. ارائه خدمات و محصول به مشتری ویژگی اصلی همه آن‌ها بود. به‌نوعی همه یک شکل خدمات خودشان را ارائه می‌دانند و تنها در جزییات تفاوت داشتند.

مدل کسب و کار (Business Model) یک تعریف جدید در فضای کسب و کار است. شرکت‌ها و افراد خلاق این حوزه برای خودنمایی در این بازار -و از همه مهم‌تر- برای ارائه بهتر خدمات خود، طرح‌های جدیدی مطرح کردند. مدل‌های کسب و کار و یا مدل‌های تجاری که صرفا وصل کننده یک کسب و کار (Business) به یک مشتری (Customer) یا مصرف کننده (Consumer) نبودند.

مدل کسب و کار یک موضوع چند لایه است و با بررسی و ریختن یک طرح می‌توان به مدل‌های مختلفی برای ارائه خدمات رسید. حتما در سایت فوربو در خصوص هر یک از مراحل خلق مدل کسب و کار مقالاتی را منتشر خواهیم کرد. اما در این مقاله مشخصا به چند مدل مرسوم کسب و کار که احتمالا نام‌ آن‌ها را هم شنیده‌اید، می‌پردازیم.

مدل کسب و کار بیزینس به مصرف کننده (B2C)

Business to Consumer

اولین مدل کسب و کاری که می‌خواهیم معرفی کنیم، مدل کسب و کار B2C است. یعنی یک کسب و کار یا همان بیزینس محصول و خدمات خود را به‌صورت مستقیم به مصرف کننده (مشتری) ارائه می‌دهد. در ابتدای شکل‌گیری شبکه اینترنت، اغلب کسب و کارها به این شکل بودند. یعنی صرفا همان فروشگاه‌های سنتی بودند که قصد داشتند محصولاتشان به‌شکل آنلاین ارائه دهند.

فروشگاه اینترنتی که یک محصول را از آن خریداری می‌کنید، مدل کسب و کارش B2C است. شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت شما نیز -به‌شرطی که دولتی نباشد- یک بسته اینترنت را به‌شما می‌فروشد و مدل کسب و کار آن هم B2C است. همچنین سایر خدمات آنلاینی که بابت آن‌ها هزینه پرداخت می‌کنید، مدل کسب و کار Business to Consumer را عملی می‌کنند.

اگر کسب و کار خودتان را می‌خواهید راه‌اندازی کنید و یک محصول و یا خدمتی را می‌خواهید در اختیار یک مشتری بگذارید، شما هم وارد فضای مدل B2C می‌شوید. فروش مستقیم مصحول به‌دست شما -چه فیزیکی و چه آنلاین- از جنس همین مدل کسب و کار است. مانند دیجی‌کالا در ایران و آمازون در سطح بین‌المللی. همچنین اگر برای دریافت خدماتی به‌صورت آنلاین (مانند اشتراک سرویس تماشا فیلم) هم به‌صورت دوره‌ای (ماهانه، سالیانه و…) هزینه پرداخت می‌کنید، در حال گرداندن چرخ مدل کسب و کار B2C هستید.

 

مدل کسب و کار بیزینس به بیزینس (B2B)

Business to Business

دومین مدل کسب و کار مختص مشتری یا همان مردم عادی و کاربران اینترنت نیست. بلکه به‌طور خاص اشاره که خود کسب وکارها دارد. پشت پرده همان فروشگاه‌های اینترنتی که ارائه‌دهنده مدل B2C هستند، یک مدل B2B نیز وجود دارد. عمده‌فروش (Wholesaler) وظیفه فروش محصولات را به یک کسب و کار (Business) دارد. از آن‌جایی که عمده‌فروش خودش مستقیما از طرف یک شرکت و تولیدکننده است، آن جزئی از یک کسب و کار (Business) به‌حساب می‌آید.

پس تمامی فرآیندهای تجاری یک عمده فروش با یک کسب و کار، جز مدل Business to Business یا همان B2B است. اما به‌جز این مورد، خود شرکت‌ها مستیما با یک دیگر وارد رابطه می‌شوند. منظور در این قسمت مدل بازاریابی وابستگی نیست. بلکه بیشتر مانند یک برون‌سپاری (Outsourcing) است.

برای مثال یک شرکت طراحی سایت ممکن است برنامه‌نویس و کدنویس‌های حرفه‌ای در اختیار داشته باشد، اما در بخش گرافیک، گرافیست چندان حرفه‌ای در اختیار نداشته باشد. حال یک پروژه بسیار مهم را در دستور کار خود دارند، از همین رو با یک شرکت طراحی گرافیک، وارد همکاری می‌شوند و بخش مربوط به گرافیک، طراحی سایت را به آن‌ها می‌سپارند. در این معامله تجاری، دو شرکت -کسب و کار- با هم یک مدل B2B را شکل می‌دهند. برخی از این مدل‌ها می‌توانند دوره‌ای و برخی همکاری‌ها همیشگی باشد.

مثال مطرح شده، یک مثال مربوط به یک همکاری دوره‌ای بود. اما کسب و کارهایی هم هستند که به‌صورت همیشگی با هم این مدل کسب و کار B2B را دارند. برای مثال یک فروشگاه اینترنتی -که خودش یک کسب و کار یا بیزینس است- برای ارسال مرسولات خود با یک شرکت پست -باز هم یک کسب و کار- قرارداد بلند مدت امضا می‌کند. از همین رو دوباره دو شرکت ولی با مدت زمان بیشتری با هم همکاری تجاری انجام خواهند داد.

 

مدل کسب و کار مصرف کننده به بیزینس (C2B)

Consumer to Business

موتورهای سه‌چرخ که در سطح شهر در بلندگو می‌گویند، آهن‌آلات، ضایعات و… خریداریم را دیده‌اید؟ به‌نوعی مدل ابتدایی مصرف کننده به بیزینس یا همان Consumer to Business هستند ?

در این مدل تجاری یک کسب و کار قرار است از شما چیزی خریداری کنید. صرفا خرید مستقیم هم ملاک نیست. بلکه ممکن است خدمتی را به آن‌ها برای مدتی بدهید. یعنی اجاره. یکی از شیوه‌های مرسوم مدل کسب و کار C2B مربوط به امور گردشگری می‌شود. بسیاری از افرادی که قصد دارند با هزینه کم، یک سفر را تجربه کنند، معمولا از هتل استفاده نمی‌کنند و به‌جای آن به‌سراغ افراد محلی که خانه خود را اجاره می‌دهند، می‌روند.

وب‌سایت‌هایی برای این کار طراحی شده‌اند. یعنی یک یک فرد عادی -مصرف کننده (Consumer)- به این سایت‌ها مراجعه می‌کند و سپس خانه و مکان خود را ثبت می‌کند و برای آن قیمت تعیین می‌کند. در این مدل کسب و کار، شرکت اطلاعات را ثبت می‌کند و نمایش می‌دهد. درواقع شرکت واسطی بین یک مشتری -که خانه خود را در اخیار سایت قرار داده- و یک مشتری دیگر -که قصد دارد خانه اجاره کند- است. اما چون فرآیند ثبت اطلاعات، معرفی و نمایش آن به کاربران و همچنین سیستم رزرواسیون آن برعهده کسب و کار است، این مدل C2B معرفی می‌شود.

مدل کسب و کار مشتری به مشتری (C2C)

مدل کسب و کار مصرف کننده به مصرف کننده (C2C)

Consumer to Consumer

یکی از دیگر از مدل‌های کسب و کار که بسیار شناخته شده است، مدل C2C یا همان مصرف کننده به مصرف کننده است. در این‌جا یک کسب و کار صرفا بستری را آماده می‌کند تا کاربران -مردم یا به‌عبارت دیگر مصرف کننده- خودشان با یک‌دیگر معامله کنند. بسترهای آنلاینی مانند eBay که کار خرید و فروش اجناس دست دوم را راحت کرده است، یکی از این مدل‌های موفق مدل Consumer to Consumer است.

سایت‌های انتشار آگهی مانند دیوار و شیپور هم در ایران مدل کسب و کارشان C2C است. این شرکت‌ها در خرید و فروش دخالتی ندارند و این افراد هستند که خودشان هستند که کار انتقال پول را انجام می‌دهند. شرکت‌ها صرفا با ارائه یک بستر دو مشتری را به یک دیگر وصل می‌کنند.

توجه داشته باشید که مدل کسب و کار C2C تنها زمانی است که سایت، شرکت و یا همان بیزینس بستر، دخالتی به‌صورت مستقیم با دو مشتری نداشته باشد. برای مثال سایت‌های فروشگاهی که اجناس خود را از مردم عادی تحویل می‌گیرند و سپس آن را در سایت برای فروش می‌گذارند، مدل C2C نیستند. بلکه در مرحله اول مشتری محصولش را به یک بیزنس می‌فروشد. یعنی مدل C2B و سپس این بیزینس است که با اختیار کامل جنس را به مشتری جدید می‌فروشد. یعنی مدل B2C.

 

مدل کسب و کار بیزینس به بیزینس به مصرف کننده (B2B2C)

Business to Business to Consumer

یک مدل کمتر معرفی شده هم به‌نام بیزینس به بیزینس و سپس به مصرف کننده وجود دارد.­ در حالت اول گفتیم که یک کسب و کار بر طبق مدل B2C، محصولات را به‌صورت مستقیم به مشتری می‌فروشد. این مدل کسب و کار یک مرحله قبل از این فرآیند است. یعنی به تامین کنندگان کالا نگاه می‌کند.

شرکت‌های تولیدکننده‌ای که به‌صورت مستقیم با یک فروشگاه وارد همکاری می‌شوند ابتدا یک مدل B2B را شکل می‌دهند. حال اگر آن کالا صرفا از طریق یک فروشگاه به دست مشتری برسد، مدل کسب و کار آن‌ها کامل‌تر شده و B2B2C را شکل می‌دهند.

برای مثال یک تولید کننده فرش تنها با یک فروشگاه همکاری می‌کند. و محصولاتش را تنها به آن فروشگاه برای عرضه می‌دهد. پس شما نمی‌توانید محصول آن را از جای دیگر تهیه کنید. این نوع مدل انحصار طلبانه که بسیاری از فروشگاه‌ها به‌دنبال آن هستند، را مدل Business to Business to Consumer می‌مانند.

آشنایی با مدل‌های کسب و کار B2C، B2B، C2B، C2C و...

مدل کسب و کار دولت به بیزینس (G2B)

Government to Business

دولت یک کشور هم می‌تواند از طریق مدل‌های کسب و کار درآمدزایی داشته باشد. دولت یا همان Goverment با دادن تسهیلات و یا ابزارهای مورد نیاز به شرکت‌ها، می‌تواند یک مدل کسب و کار G2B را شکل دهد. برای مثال شرکت‌های ارائه دهندگان خدمات اینترنت ADSL بسیاری از شبکه‌های زیرساختی خود را از طریق سازمان‌های دولتی تامین می‌کنند.

از همین رو یک قرارداد تجاری بین یک شرکت و یک سازمان دولتی بسته می‌شود و به این شکل مدل تجاری Government to Business شکل می‌گیرد. دولت همچنین به‌صورت مستقیم می‌تواند با مردم -مشتری- هم ارتباط داشته باشد که به آن G2C می‌گویند.

مدل کسب و کار دولت به مصرف کننده (G2C)

Government to Consumer

مدل G2C مدل کسب و کاری است که در آن دولت به‌صورت مستقیم به مردم چیزی را ارائه می‌دهد و بابت آن هزینه دریافت می‌کند. دولت هم در اینجا منظور همه سازمان‌هایی هستند که زیرنظر دولت یک کشور فعالیت می‌کنند.

برای مثال سازمان سنجش که زیر نظر دولت و آموزش و پروزش فعالیت می‌کند، برای ثبت‌نام در آزمون سراسری -کنکور- از داوطلبان که همان مردم عادی یا مصرف کننده هستند، هزینه دریافت می‌کند. این هزینه دریافت شده به‌صورت مستقیم از مردم، مدل Government to Consumer را شکل می‌دهد.

پایان

به‌پایان این مقاله آموزشی در سایت فوربو رسیدیم. مدل‌های کسب و کار مرسوم را تا به‌اینجا معرفی کردیم اما مدل‌های دیگری نیز همچنان باقی مانده‌اند. این مقاله حتما در آینده بروزرسانی خواهد شد. در صورتی که در خصوص مدل کسب و کار سوالی داشتید، آن را از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

اشتراک در
اطلاع از
guest

36 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی خادم الرضا
علی خادم الرضا
5 سال قبل

با تشکر از مطلب خوبتون.
موفق و پیروز باشید.

تقی یوسفی
تقی یوسفی
5 سال قبل

با سلام-مطالب سایت واقعا مفید و ساده هستند. من تصمیم به راه اندازی فروشگاه اینترنتی در زمینه فروش قطعات بدنه و یدکی خودرو گرفتم.و بیشتر میخوام در این حوزه تخصصی کار کنم.
برنامه من این است که ابتدا از چراغ خودرو و سپس لوازم مصرفی شروع کنم سپس به قطعات بدنه ورود کنم.
مشکل بنده در این مورد مربوط به فروش بدنه خودرو(سپر-گلگیر-چراغ-شبکه و..)میباشد.
چون فروش قطعات تعمیری به مشتری کمی سخت است
میخواستم در این مورد راهنمایی کنید

امیر
امیر
4 سال قبل

باسلام ممنونم از اطلاعات خوبتان . کسب و کار من وکالت است و پروانه وکالت دارم . دانشجو هستم و در خصوص تحصیلاتم و مقطع آن نپرسید . لطفا راهنمائی فرمائید

هانسل
هانسل
4 سال قبل

ممنون عالی بود فروشگاه اینترنتی هانسل از مدل تجارت الکترونیک b2c استفاده میکنه و بصورت خرده فروشی محصولات دیجیتال رو بصورت تخصصی معرفی و بفروش میرسونه

صادق
4 سال قبل

سپاس از این مقاله خوبتون
من چندین مقاله رو تو سایتهای مختلف بطور کامل خوندم ولی بدون اغراق عرض کنم که هیچکدوم اینقد خوب وساده مطلب رو به مخاطب نمیرسوندن.
سعی میکنم چندین بار این مقاله رو بخونم چون واقعا یک کتاب کاملیه.
بسیار خوب وجامع بود.
امیدوارم بزودی بروزرسانی بشه البته به همین زیبایی????
به یاری حق بتونیم بیشتر از اطلاعات مفیدتون در راه اندازی کسب وکارمون بهره ببریم.
موفق وپیروز باشید.?

امیرحسین
امیرحسین
4 سال قبل

با درود و احترام مقاله واقعا مفید و کار آمدی بود
آیا مدل B2G یا C2G یعنی مدل مشتری به دولت یا بیزینس به دولت هم دارین . اگه وجود داره میشه توضیح بدین ؟

الی
الی
3 سال قبل

با سلام
ممنون از اطلاعات درستی ک به اشتراک گذاشتید.جواب سوالاتمو از مقالات شما گرفتم.

سعید مرادی
سعید مرادی
3 سال قبل

ممنونم بابت روان و سلیس بودن مقالتون،هم اصطلاحات درست و بجا استفاده شده بود و هم کامل بود

فروزنده
فروزنده
3 سال قبل

سلام. ممنون از مقاله خوبتون. من سوالی که داشتم اینه که وبسایت هایی مثل دانرو، که صاحبان بیزینس‌ برای معرفی خودشون توش ثبت نام می‌کنن و کاربران عادی از اون اطلاعات بهره می‌برن بیزینس مدلشون C2C محسوب می‌شه یا B2B2C؟

مزارعی
مزارعی
3 سال قبل

خیلی شیوا و ساده مطلب رو بیان کردین

آصف
آصف
3 سال قبل

سلام خیلی ممنون از مقاله خوبتون. میخواستم بدونم کسب و کاری مثل اسنپ در کدوم دسته قرار میگیره. B2B2C ؟

رضا متفکر
رضا متفکر
3 سال قبل

درود بر شما من مدیر فروش یک شرکت خصوصی هستم بسیار مطالبتون اموزنده بود و یک کلاس اموزشی بسیار ساده برای دوستانی هست ک دنبال کسب و کار بهتر هستند سپاسگذارم بابت مطالب زیباتون.

حسین
حسین
3 سال قبل

درود
با تشکر از شما
مقاله عالی بود

سارا
سارا
3 سال قبل

سلام ممنون از مطالب مفید شما ، آیا در مورد مارکتینگ پلن در حوزه B2B هم میتوان مطالبی داشته باشید؟ممنون

مجتبی
3 سال قبل

سلام، ممنون از مطلب کاملتون. یه سوال پیش میاد. اونم اینه که یه بیزینس میتونه در عین حال به دو یا چند روش فعالیت کنه؟ مثلا دیجیکالا همزمان هم B2C هست و هم C2C. آیا چنین چیزی مرسوم هست؟ اگه تو بیزینس پلن بهش اشاره کنیم، بیراه گفتیم؟

مجتبی
3 سال قبل
پاسخ به  رضا توکلی

ممنون از راهنمایی ـتون ?

محمود
محمود
2 سال قبل

با سلام

مدل کسب و کار اسنپ فود از چه مدلی می باشد ؟

با تشکر

آندیا شجاعی پور
آندیا شجاعی پور
2 سال قبل

درود و خدا قوت
سپاس از مطالب ساده و گویاتون
ممکنه در مورد شرکتهایی مثل گروه مپنا که مدل B2B دارند بفرمایید که به نظرتون استراتژی بازاریابی چنین شرکتهایی رو در قالب دو الگوی ۴C و ۴P چطور میشه تحلیل کرد؟

فاطمه
فاطمه
2 سال قبل

سلام
اسنپ فود و اسنپ جز کدوم کسب و کار هست؟