هدف بازاریابی محتوا چیه؟ با تولید محتوا و برنامه داشتن برای محتوا و اجرای تکنیکهای بازاریابی محتوا میتونیم چه انتظاری داشته باشیم؟
چیزی که در ادامه مطالعه میکنید، متنی هست که برای قسمت ۵۱ پادکست فوربو نگارش شده. در صورتی که تمایل داشتید، میتونید از طریق پلیر آنلاین زیر به همین قسمت گوش بدید.
هدف بازاریابی محتوا
چه ما یه کسب و کار داشته باشیم و بخوایم برای توسعهی اون تولید محتوا کنیم، و چه ما تصمیم داشته باشیم روی برند شخصی خودمون تمرکز کنیم، لازمه که بدونیم از طریق محتوا به چه اهدافی میتونیم برسیم.
خیلی کلی، مثل همون تعریف بازاریابی که اگر یادتون باشه دو تا هدف کلی براش معرفی کرده بودم، بازاریابی محتوا هم میتونه همچین هدفهایی داشته باشه.
دو هدف اصلی بازاریابی، فروش در کوتاه مدت و برندسازی در بلندمدت بود.
بازایابی دیجیتال یا همون دیجیتال مارکتینگ رو ۵ دسته کردیم دیگه.. حالا قراره هر کدوم این دستهها، دقیقا ما رو به این دو هدف برسونن. طبیعتا هر تک تک این دستهها خودشون مستقل هم میتونن ما رو به دو هدف فروش و برندسازی برسونن ولی به صورت کلی مجموعهی کارهای ما روی ۵ دستهی بازاریابی اینترنتی و محتوا و موتورهای جستجو و ایمیل و رسانههای اجتماعی قراره ما رو به دو هدف اصلی مون نزدیک کنه.
یکی از مهم ترین بخشهای دیجیتال مارکتینگ که ما رو میتونه به هدفهای کلی مون برسونه، بازاریابی محتواست. که به نظر من اگر یه روز قرار باشه فقط روی یکی از این دستهها کار کنید، باید همین محتوا رو انتخاب کنید.
هدفهای بازاریابی محتوا رو الان توی دو دستهی فروش و برندسازی معرفی میکنم.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: اصول بازایابی محتوا [/megadesc]
برندسازی؛ هدف بازاریابی محتوا
اولین هدف و چیزی که میتونیم از بازاریابی محتوا و بخش تولید محتوامون انتظارش رو داشته باشیم، موضوع آگاهی از برند (Brand Awareness) هست.
ما با تولید محتوا توی اینترنت، به جز خود اون محتوا و حرفی که توش داره زده میشه، داریم غیر مستقیم برندمون رو هم به بقیه معرفی میکنیم.
گفتم که اصلا فرقی هم نمیکنه برند یه کسب و کار باشه یا برند شخصی خودتون. وقتی دارید تولید محتوا میکنید، مستقل از خود پیام محتوا، یه جور برچسب برندتون هم روی محتوا میخوره و این موضوع باعث میشه بتونید برندتون رو به آدمهای بیشتری معرفی کنید و بیشتر دیده بشید.
خیلی وقتا به صورت مستقیم شما خودتون توی محتوا به اسم برندتون اشاره میکنید که خیلی هم عادی و مرسومه. مثلا توی بلاگ من خودم فکر کنم توی همه مقالات آخر پاراگراف اول مینویسم که در ادامه با فوربو همراه باشید. توی محتوای متنی اینطوری میشه به اسم برند هم اشاره کرد.
اصلا این رو هم نداشته باشید، باز توی تایتل اون صفحه، چیزی که توی موتورهای جستجو هم نشون داده میشه، آخرش معمولا اسم برند یا همون اسم سایت نوشته میشه. حتی بدون اینکه کسی وارد سایت شما بشه، چشمش به اسم کسب و کار میتونه بیوفته.
با یکی دو تا محتوا طبیعتا به این هدف نمیرسید ولی وقتی به صورت پیوسته توی یه موضوع خاص همینطور کار تولید محتوا رو انجام بدید، کم کم شناخته میشید. وقتی افراد سرچ میکنن در مورد موضوعی و سایت شما رو هم بین بقیه سایتها میبینن همیشه، این باعث میشه برندتون رو بیشتر بشناسن. حالا چه وارد سایتتون بشن و استفاه کنن، چه همینطوری اون محتوا Impression بخوره و کسی کلیک نکنه.
توی محتوای تصویری و ویدیویی هم، بازم اگر خودتون به اسم برند و کسب و کار اشاره نکنید، واتر مارکهایی که روی تصویر و ویدیو میزنن، میتونه دقیقا مثل همون اسم برند، آخر تایتل صفحه توی محتوای متنی باشه.
به صورت کلی توی هر فرمی از محتوا، تولید محتوا پیوسته و در خصوص یک موضوع خاص، باعث میشه فاکتورهای ارزیابی آگاهی از برند به مرور همینطور بیشتر و بیشتر بشن. این از هدف اول.
هدف بعدی هم به برند ربط داره. با محتوا هم میشه در بلندمدت برندسازی کرد. چون شما میتونید با مشتری از طریق اون محتوا ارتباط بگیرید و کم کم اعتمادش رو جلب کنید.
فرض کنید خودتون دنبال یه چیزی توی اینترنت هستید، وقتی به سایتی برسید که در مورد اون موضوع قشنگ به شما توضیح داده باشه و راهنمایی تون کرده باشه، یه حس خوبی نسبت به اون سایت پیدا میکنید دیگه، درسته؟
وقتی این اتفاق زیاد بیوفته و کاربرا احساس کنن، که شما دارید خیلی خوب بهشون کمک میکنید با محتواتون، مرحله به مرحله، محتوا به محتوا، به شما اعتماد میکنن. و این اعتماد کردن دقیقا یه موضوع خیلی مهم توی بحث برندسازیه.
حالا بعدا وقتی خواستیم در مورد تکنیکهای تولید محتوا صحبت کنیم، حتما به یه سری موارد اشاره میکنم که چطور این اعتماد رو ایجاد کنیم، ولی بدونید که از طریق محتوا این امکان برای کسب و کارتون و برای شخص خودتون وجود داره. اینکه بتونید باعث بشید افراد بهتون اعتماد داشته باشن.
لازمهی اصلی این اعتماد، اول اینکه محتوای با کیفیت تولید و منتشر کنید و به صورت مداوم توی یک موضوع فعالیت داشته باشید.
یکی از دلایلی که هیچکس به این سایتهای پورتال خبری که در مورد همه چی محتوا دارن اعتماد نمیکنه، اینه که واقعا معلوم نیست دارن چیکار کنن. فقط دنبال ترافیک هستن و خیلی زیاد در مورد همه چی توضیح میدن و اصلا هم تخصصی نیستن.
حالا اسم نمیارم ولی سایتی هست که به قول دوستم چه سرچ کنی آموزش درست کردن شیر خشک بچه، چه درست کردن بمب اتم در خانه، همش رتبه یک میاد و توی همه موضوعات محتوا تولید کرده. از این سایتا زیاد هست ولی خب اصلا کسی اعتمادی نمیتونه بهشون بکنه.
تخصصی بودن و متخصص یک حوزهی خاص بودن و تولید محتوا در مورد اون میتونه در بلندمدت باعث اعتمادسازی و برندسازی بشه.
فروش؛ یکی دیگر از اهداف بازاریابی محتوا
خب هدف بازاریابی محتوا توی دستهی هدف کلی فروش قرار میگیرن. این چهار مرحله که هر کدومش یه جورایی چهار هدف از تولید محتوا هم هستن، پشت سر هم میتونن قرار بگیرن و برای ما فروش ایجاد کنن.
جذب ترافیک، Lead Generation یا پیدا کردن و ساختن سرنخ فروش، بالا بردن نرخ تبدیل یا Conversion Rate و در نهایت فروش یا Sales.
اگر یاتون باشه توی قسمت ۴۲ پادکست که در مورد قیف بازاریابی بود در مورد این مراحل و نمونه کامل تر توضیح داده بودم که اگر دوست داشتید میتونید اون رو هم گوش بدید.
این چهار مرحله ای که گفتم، از طریق محتوا میتونید کاربر رو توی این قیف کوچیکی که الان معرفی کردم به پایین هدایت کنید تا فروش ایجاد بشه.
بالا بردن ترافیک: توی اولین قدم شما میتونید از طریق محتوا، مخصوصا تولید محتوا متنی در سایت، با جذب بازدید کننده از گوگل، ترافیک سایتتون رو بالا ببرید.
ترافیک بالا بره یعنی اینکه بازدیدکننده های زیادی به واسطه اون محتوا بیان توی سایت شما. یعنی اینجا با محتوا میتونیم هدف بالا بردن ترافیک رو تیکش رو بزنیم.
پیدا کردن سرنخ فروش (لید): حالا میتونیم با یه محتوای دیگه که مثلا لینکش رو توی محتوای اول گذاشتیم.. یا توی همون محتوا، به واسطهی یک فرم یک سری اطلاعات از کاربر بگیریم. و اینجا تیک هدف Lead Generation رو بزنیم. یعنی یه سرنخی از کاربر گرفتیم. چیزی که بعد بتونیم باهاش کاربری که همینطوری اومده تو سایت رو پیدا کنیم.
توی قسمت مربوط به Call to Action بیشتر در مورد این فرم و نحوه گرفتن اطلاعات که میتونن ایمیل و شماره موبایل باشه، توضیح دادم. الان کاری به فرآیند تکنییکال این قضیه ندارم.
نکتهی اصلی اینه که با محتوا میشه این کارها رو انجام داد. شما همینطوری توی سایت یه فرم بذارید کسی نمیاد اطلاعاتش رو وارد کنه. شما باید یه روی محتوایی کار کنید و بعد ادامهی اون محتوا یا یه چیزی که به اون محتوا ربط داره رو در قالب این فرمها به کاربر بدید.
مثلا یه مقاله ی متنی در مورد خیاطی نوشتیم، کاربر اومده توی سایت، ترافیک رفته بالا، حالا از طریق یه فرم میگیم، ایمیلت رو وارد کن تا یه ویدیو هم در مورد این مدل خیاطی واست بفرستیم. این جا وقتی ایمیل رو بگیرید یه لید جمع کردید.
بالا بردن نرخ تبدیل: بازم یادمون باشه که محتواست که باعث میشه کاربر ایمیلش رو بده. حالا اگر اون محتوایی که جداگونه میفرستید، کیفیت خوبی داشته باشه، واسش وقت گذاشته باشید، میتونه تبدیل به یه ابزاری برای افزایش نرخ تبدیل سایتتون بشه. یعنی محتوای شما میتونه، پتانسیلش رو داره که کاربر عادی تون رو Convert کنه به مشتری.
مثلا خیلی سادش اینطوریه که توی اون ویدیو خیاطیه که فرستادید، آخرش یه دوره آموزشی خیاطی که برگزار میکنید رو معرفی کنید و یه کد تخفیفی چیزی هم بدید و بگید برید تو سایت ثبت نام کنید. اینطوری از طریق چندتا محتوا میشه کاربر عادی تا مرحلهی فروش جلو برد.
فروش: خود صفحه فروش محصول چه فیزیکی باشه چه دیجیتالی بازم محتوا نیاز داره. یعنی بازم محتواست که میتونه در آخرین مرحله باعث ایجاد فروش بشه. به یه صفحه خالی که فقط قیمت نوشته و آیتم افزودن به سبد خرید داره کسی اعتماد نمیکنه. صفحهی محصول نیاز به محتوای متنی داره، نیاز به محتوای تصویری داره و چه بهتر که محتوای ویدیویی و صوتی هم داشته باشه. البته در صورت نیاز.
حالا هر کدوم از این مراحل تکنیکهای خاص خودش رو هم داره که توی قسمتهای بعدی پادکست که دقیقتر خواستیم هر مدل محتوا رو معرفی کنیم، بیشتر در موردشون توضیح میدم.
قعلا توی این قسمت بدونید که از طریق محتوا میتونیم به چه اهدافی برسیم. دو هدف در بخش برندسازی گفتم، آگاهی از برند و اعتمادسازی. و در بخش فروش، جذب ترافیک، پیدا کردن سرنخ فروش، بالا بردن نرخ تبدیل و در نهایت فروش.
توی قسمت بعدی فوربو مخوایم بریم سراغ موضوع پرسونا.
پرسونایی که اگر اشتباه اون رو برای کسب و کارمون طراحی کنیم، باعث میشه هیچ وقت از تولید محتوامون و برنامهای که برای محتوا داریم نتیجه نگیریم.
پادکست فوربو رو دنبال کنید
پخش ادامهی فصل چهارم پادکست فوربو شروع شده و با نصب یک اپلیکیشن پخش پادکست، مثل CastBox میتونید صفحه فوربو رو دنبال کنید و از انتشار جدیدترین قسمتها مطلع بشید.