نرخ تعامل در رسانه های اجتماعی محاسبه آنلاین نرخ تعامل یا نرخ مشارکت

همه‌چیز درباره‌ی نرخ تعامل (از تعریف و اهمیت تا نحوه‌ی محاسبه‌ی آن)

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

نرخ تعامل یا نرخ درگیرکنندگی یا نرخ مشارکت (Engagement Rate) یکی از شاخص‌های مهم در بازاریابی موتور جستجو است.

خیلی ساده می‌توان گفت که نرخ تعامل نسبت مجموع لایک‌ و کامنت‌های صفحه، به تعداد کل فالوورها ضرب‌در ۱۰۰ است. اما برای دقیق‌تر شدن آن می‌توان از شاخص‌های دیگری هم در فرمول استفاده کرد که در ادامه‌ی مقاله‌ی نرخ تعامل در سایت فوربو به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

در قسمت ۷۵ پادکست فوربو به محتوای مرتبط با این مقاله گوش کنید

نرخ تعامل مهم‌ترین فاکتور ارزش‌گذاری صفحه است؟

نرخ تعامل یا درگیرکنندگی یا اینگیجمنت ریت و یا هر اسم دیگری که روی آن می‌گذارند، مهم‌ترین فاکتور ارزش‌گذاری یک صفحه در رسانه‌های اجتماعی است. اما چرا؟ با یک نگاه ساده به صفحه‌های مختلف کسب و کارها و افراد در رسانه‌های اجتماعی شاید اولین چیزی که توجه را به خود جلب می‌کند. تعداد فالوورهای آن‌ها باشد.

فالوورها یا همان دنبال‌کننده‌های صفحه در ابتدا معیار با ارزش بودن صفحات بودند. اما در مقابل آن کسی حواسش به فالووینگ‌ها یا کسانی که آن شخص دنبال کرده نبود. در دوران رشد رسانه‌های اجتماعی، بسیاری از افراد -و حتی کسب و کارها- مشغول فالو کردن یک‌دیگر شدند. نه به این خاطر که به صفحه آن‌ها علاقه داشتند. یا محتوا درون صفحه آن‌ها جذاب بود. بلکه به این دلیل که از آن‌ها یک فالو بک (Follow Back) بگیرند!

در برخی از رسانه‌های اجتماعی مانند توییتر همچنان هم قابلیت فالو و فالوبک گرفتن در تعداد بالا امکان‌پذیر است. در توییتر همچنان شاهد صفحاتی با فالووینگ‌های بالای ۱۰۰ هزار تا یکی دو میلیون هم هستیم. حال از این تعداد نصف آن‌ها هم به شما فالوبک بدهند، می‌توانید به حجم بسیار زیادی از مخاطب دسترسی داشته باشید. اما این‌ها صرفا یک عدد جلوی صفحه‌ی شما خواهد شد.

به این شکل تعداد فالوورها یا همان دنبال کنندگان صفحات زیاد شد. آیا این تعداد و عدد نمایش داده شده می‌توانست عامل ارزش‌گذاری شود؟ قطعا خیر.

فرق زیادی بین صفحه‌ای وجود دارد که در ۳ ماه فعالیت توانسته هزار فالوور واقعی جذب کند. با صفحه‌ای که در ۳ روز با فالو کردن، به این عدد رسیده است. همچنین خیلی سریع پای فالوورهای تقلبی یا فیک (Fake Followers) هم به رسانه‌های اجتماعی باز شد.

از آنجایی که همچنان بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی تنها با نگاه کردن به تعداد فالوورهای یک صفحه، به آن اعتماد می‌کنند. صاحبان کسب و کارهای کوچک و همچنین افراد به این فکر افتادند که فالوورهای فیک برای خود آماده کنند.

پس از فالوور فیک، لایک و کامنت فیک هم آمد. همه‌چی می‌تواند در رسانه‌های اجتماعی تقلبی باشد. امکان تشخیص فیک و تقلبی بودن هم مشخص است. اما کسی زمان می‌خواهد. پس به طور معمول افراد زیادی متوجه آن نمی‌شوند. از آنجایی که کامنت و لایک فیک، زحمت -در مدل‌های رایگان- و هزینه -در مدل‌های غیر رایگان- دارد. بسیاری از صفحه‌ها تنها به خرید یکباره فالوور بسنده می‌کنند.

این جا است که با یک بررسی ساده می‌توان متوجه شد که یک صفحه -برای مثال- در اینستاگرام چقدر فالوور واقعی دارد. در محیط دیجیتال مارکتینگ و فضای بازاریابی رسانه‌های اجتماعی، وجود کاربران زیاد در شبکه‌های اجتماعی باعث می‌شود، بازاریابان قصد ورود به آن را داشته باشند. چه برای فعالیت کسب و کار و چه برای ایجاد کمپین‌های تبلیغاتی.

چیزی که برای بازاریاب‌ها اهمیت دارد، نه تنها فالووری است که در بالای صفحه زده شده است. نه تعداد لایک‌های نمایش داده شده زیر عکس. بلکه مجموعه‌ای از رفتار کاربران ملاک ارزش‌گذاری صفحه‌ها برای آن‌ها است. متر و معیار رفتار کاربران، نرخ درگیرکنندگی یا نرخ تعامل است. که در ادامه این مقاله دقیق‌تر به آن نگاه می‌کنیم.

نرخ تعامل یا نرخ درگیرکنندگی چیست؟

همه‌چیز در مورد نرخ تعامل یا درگیرکنندگی در رسانه‌های اجتماعی

نرخ تعامل (Engagement Rate) یا نرخ درگیر کنندگی یک عدد است که میزان مشارکت کاربران در یک صفحه رسانه‌ اجتماعی -مثل توییتر، فیس‌بوک و اینستاگرام- را نشان می‌دهد.

این عدد از نسبت مجموع لایک‌ و کامنت‌های صفحه، به تعداد کل فالوورها ضرب‌در ۱۰۰ بدست می‌آید. این ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین نمونه بدست آوردن نرخ تعامل است. اما در ادامه مدل‌های دقیق‌تر آن را هم بررسی می‌کنیم.

اینگیجمنت ریت یا نرخ تعامل از یک فرمول ثابت بدست می‌آید. اما در هر رسانه‌ اجتماعی با توجه به متغیر بودن کارهای انجام شده -اکشن‌های مختلف مثل ریتوییت در توییتر یا اشتراک‌گذاری در فیس‌بوک- در هر رسانه اجتماعی، می‌توان نمونه فرمول‌های مختلفی را برای نرخ تعامل یا نرخ درگیرکنندگی متصور شد.

نحوه محاسبه نرخ تعامل در رسانه‌های اجتماعی

در ساده‌ترین حالت همان طور که گفته شد لایک و کامنت‌ها را باهم جمع می‌کنیم و آن را تقسیم بر تعداد فالوورها می‌کنیم. سپس عدد را در ۱۰۰ ضرب می‌کنیم. اما این روش نمی‌تواند دید خیلی خوبی نسبت به تعامل کاربرها به‌ ما بدهد.

مثل خیلی چیزهای دیگر، فرمول محاسبه نرخ تعامل یا نرخ درگیرکنندگی هم نسخه‌های بروزرسانی شده‌ای دارد! نرخ تعامل می‌تواند خیلی دقیق‌تر بررسی شود.

در مدل مطرح شده اول، اصلا رشد مخاطبین یک صفحه درنظر گرفته نمی‌شود. برای مثال ممکن است صفحه‌ای در یک ماه اخیر یک کمپین تبلیغات برگزار کرده باشد و کلی مخاطب جدید جذب کرده باشد. که در ادامه صفحه را همراهی کنند. اما تعداد کم دنبال‌کننده‌ها در ابتدای فعالیت و تعداد کم لایک و کامنت‌های آن‌ها، عدد بدست آمده نرخ تعامل را غیر واقعی می‌کند.

در اولین تغییر مدل‌های جدید حساب کردن نرخ تعامل، تعداد پست‌های مشخصی را بررسی می‌کند. برای مثال امروزه رایج است که مجموع لایک و کامنت‌های ۱۲ پست آخر یک صفحه را برای بدست آوردن نرخ درگیرکنندگی مورد محاسبه قرار می‌دهند.

همچنین برای دقیق‌تر شدن میزان نرخ تعامل و مقایسه بهتر صفحه‌ها با یک‌دیگر، فاکتورهای دیگری مانند به‌اشتراک‌گذاری پست‌ها را هم به مجموع لایک و کامنت اضافه می‌کنند. این به‌اشتراک‌گذاری در یک مفهوم کلی دارد. زیرا در هر شبکه اجتماعی با فاکتورهای مختلفی سنجیده می‌شود. که در ادامه مقاله آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

مدل‌های محاسبه نرخ تعامل در اینستاگرام

با توجه به محبوبیت و تعداد زیاد افراد تاثیرگذار یا اینفلوئنسر ها در اینستاگرام، نمونه‌های شخصی‌سازی‌ شده دیگری برای بدست آوردن نرخ تعامل در این رسانه اجتماعی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای مثال: نرخ تعامل اینستاگرام با ایمپرشن. در فرمول محاسبه نرخ درگیرکنندگی یا همان نرخ تعامل، مجموع لایک و کامنت -و به‌اشتراک‌گذاری- تقسیم بر تعداد کل فالوورها می‌شد. اما با مکاناتی که ابزار تحلیل و بررسی Instagram Insight در اختیار ما می‌گذارد. می‌توانیم تعداد بازدید هر پست یا اپیمرشن (Impression) آن را هم مشاهده کنیم.

اینستاگرام اینسایت در واقع پنل آمارگیر خود اینستاگرام است که برای حساب‌های تجاری (Business) و سازنده (Creator) فعال است. شما در این صفحه می‌توانید تعداد بازدیدها، لایک‌ها و کامنت‌ها، تعداد سیوها، شیرها و همچنین تعداد بازدید پروفایل و… خود را هم مشاهده کنید.

مدل دقیق‌تر محاسبه در شبکه اجتماعی اینستاگرام پس به این صورت می‌شود که مجموع لایک و کامنت و به‌اشتراک‌گذاری را تقسیم بر تعداد ایمپرشن -تعداد ۱۲ پست آخر- کنیم. و سپس عدد را در ۱۰۰ ضرب کنیم.

فاکتورهای مربوط به نرخ تعامل در شبکه‌های اجتماعی

همه‌چیز در مورد نرخ تعامل یا درگیرکنندگی در رسانه‌های اجتماعی

همان‌طور که مطرح شد، فرمول مشخصی برای بدست آوردن نرخ درگیرکنندگی یا نرخ تعامل در رسانه‌های اجتماعی وجود دارد. اما در هر شبکه اجتماعی ما با اسم‌‌ها و اصطلاحات مختلفی طرف هستیم. که برای بدست آوردن نرخ تعامل باید آن‌ها را در هر رسانه جای هم قرار دهیم. در ادامه این مقاله قصد داریم فاکتورهای تاثیرگذار در نرخ تعامل را در هر رسانه‌ اجتماعی مورد بررسی قرار دهیم.

تعداد بازدید

تعداد بازدید در رسانه‌های اجتماعی فیس‌بوک، توییتر و اینستاگرام در بخش‌های تحلیل آمار این رسانه‌ها در اختیار شما است. در فیس‌بوک و توییتر همه افراد که یک حساب کاربری دارند. می‌توانند به این آمار دسترسی داشته باشند. اما در اینستاگرام تنها دارندگان حساب تجاری (Business Account) توانایی مشاهده آمار را برای پست‌های خود دارند.

تفاوت ایمپرشن (Impression) با ریچ (Reach)

بازدید در اینستاگرام دقیقا چیست؟

بازدید یا برخورد کاربران با پست شما با مقدار ایمپرشن (Impression) مشخص می‌شود. علاوه بر ایمپرشن در رسانه‌های اجتماعی، اصطلاح دیگری به‌نام Reach وجود دارد.

ایمپرشن تعداد بازدیدی است که از پست شما شده است. ممکن است من به‌عنوان کاربر سه بار به پست شما سر بزنم. پس من به‌عنوان «یک» کاربر، «سه» ایمپرشن را برای پست شما به‌وجود آورده‌ام.

ریچ تعداد کاربرانی هستند که پست شما را دیده‌اند. پس در همان مثال قبل اگر من صد بار دیگر هم پست شما را مشاهده کنم، تنها «یک» ریچ را به آمار شما اضافه کرده‌ام.

تعداد لایک (Like)

اولین چیزی که برای هر پست در هر شبکه اجتماعی -از لحاظ آماری- قابل مشاهده است، تعداد لایک‌های آن پست است. در تمامی مدل‌های فرمول بدست آوردن نرخ تعامل، لایک به‌چشم می‌خورد. تعریف آن مشخص است و همه کاربران در همه رسانه‌های اجتماعی با آن آشنا هستند.

در همه رسانه‌های اجتماعی لایک کردن به معنای پسنیدیدن و تایید کردن محتوا وجود دارد. در بسیاری از رسانه‌ها به همین اسم لایک می‌توان آن را مشاهده کرد اما برای مثال در گذشته در توییتر این اکشن به نام فیو (Favourite) شناخته می‌شد. یا در ردیت با چیزی به نام Upvote برای مفهوم لایک کردن طرف هستیم.

تعداد کامنت (Comment & Mention)

نظرات یا همان کامنت‌ها فاکتور دیگری در فرمول بدست آوردن نرخ تبدیل هستند. در رسانه‌های اجتماعی فیس‌بوک و اینستاگرام کاربران می‌توانند زیر پست‌های شما نظرشان را ارسال کنند. در این دو شبکه اجتماعی اصطلاح کامنت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در توییتر نیز به‌جای کامنت با منشن (Mention) طرف هستیم. کارکرد هر دو این‌ها یکی است و تفاوتی در انتقال پیام ندارند. تنها تفاوت در این است که در ابتدای نظر -پیام شما- آیدی صفحه کسی که برای‌اش نظر می‌نویسید درج می‌شود.

تعداد به‌اشتراک گذاری (Share)

در سه شبکه اجتماعی اینستاگرام، فیس‌بوک و توییتر شما می‌توانید پست‌ها را به‌اشتراک بذارید. اما ساز و کار هر یک متفاوت است. در فیس‌بوک شیر کردن یا به‌اشتراک‌گذاری همانند ریتوییت در توییتر است. یعنی می‌توانید پستی را در صفحه خودتان بازنشر کنید -علاوه بر مدل مرسوم اشتراک که برای مثال به‌شما اجازه اشتراک در تلگرام را هم می‌دهد-.

در اینستاگرام شما می‌توانید پست‌ها را برای دیگران ارسال کنید. یعنی با به‌اشتراک‌گذاری می‌توانید پستی را به‌صورت مستقیم به بخش دایرکت (Direct) آن شخص ارسال کنید. تعداد این به‌اشتراک‌گذاری‌ها هم در بخش آمار و تحلیل نمایش داده می‌شود.

در توییتر هم امکانی مشابه وجود دارد. شما علاوه بر مدل مرسوم اشتراک که برای مثال می‌توانید پستی را در سایر شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها ارسال کنید، می‌توانید پستی را به بخش پیام‌های یک شخص بفرستید.

تعداد ذخیره کردن (Save)

ذخیره کردن امکانی است که در اینستاگرام مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌نوعی همان بوک‌مارک (Bookmark) است. آمار این مورد را هم می‌توانید در بخش اینستایت اینستاگرام برای هر پست مشاهده کنید. کاربران صفحه شما می‌توانند با ذخیره کردن یک پست، آن را در بخش پست‌های ذخیره شده حساب خود داشته باشند. از این فاکتور هم می‌توانید در محاسبه‌های نرخ تعامل استفاده کنید.

فقط توجه داشته باشید که اگر قصد دارید از این فاکتور در فرمول محاسبه نرخ تعامل استفاده کنید. باید آن را جایگزین بخش به‌اشتراک‌گذاری کنید. و یا آن را به مجموع لایک و کامنت و به‌اشتراک گذاری اضافه کنید. درنظر داشته باشید که لایک و کامنت نباید از فرمول شما در اینستاگرام حذف شوند.

تعداد ریتوییت (Retweet) و نقل‌قول (Quote)

همانند قابلیت ذخیره‌ کردن که مربوط به اینستاگرام بود، قابلیت ریتوییت کردن هم مختص شبکه اجتماعی توییتر است. شما در توییتر می‌توانید، توییت -یا همان پست- افراد دیگر را در صفحه خود ریتوییت یا بازنشر کنید.

تعداد ریتوییت‌ها برای محاسبه نرخ تعامل در توییتر بسیار اهمیت دارد. به‌قدری که می‌توانید آن را جایگزین بخش کامنت‌ها کنید. ارزش ریتوییت کردن در توییتر در برخی موارد می‌تواند بالاتر از منشن باشد. همچنین در توییتر امکان بازنشر توییت‌ها همراه با یک کامنت هم وجود دارد که به آن Quote می‌گویند. برای محاسبه نرخ تعامل صفحه می‌توانید در کنار ریتوییت‌ها تعداد کوت‌ها یا همان نقل‌قول‌های ایجاد شده برای توییت اصلی را هم محاسبه کنید.

اما در مدل دقیق‌تر که به‌اشتراک‌گذاری را به مجموع لایک و کامنت اضافه کردیم، شما می‌توانید در توییتر به‌جای به‌اشتراک‌گذاری، تعداد ریتوییت‌های پست‌ها -توییت‌ها- را در فرمول محاسبه کنید.

محاسبه آنلاین نرخ تعامل

سایت‌ها و ابزارهای آنلاین زیادی به‌منظور تحیل آمار و ارقام رسانه‌های اجتماعی درحال فعالت هستند. بسیاری پلن‌های پولی دارند و شما برای دیدن آمار دقیق صفحه‌ها و نرخ تعامل آن‌ها باید هزینه پرداخت کنید. که البته این مورد ویژه بازاریابان رسانه‌های اجتماعی است. سایت Hypeauditor یک سرویس غیر رایگان به این منظور است.

آما شما می‌توانید با مراجعه به سایت‌هایی مثل Scrunch، SocialBlade، Ninjalitics و Triberr اطلاعات کاملی را در خصوص نرخ تعامل و نرخ درگیرکنندگی صفحه‌های مختلف بدست آورید.

توجه داشته باشید که سایت‌ها و سرویس‌هایی که صرفا از شما یک آیدی برای بررسی دریافت می‌کنند، تنها با استفاده از اطلاعات قابل مشاهده نرخ مشارکت یا نرخ تعامل را محاسبه می‌کنند. یعنی تعداد لایک‌ها و کامنت‌های صفحه شما جمع و آن را بر تعداد فالوورها تقسیم می‌کنند. اما در برخی از سرویس‌ها شما باید با حساب کاربری رسانه‌های اجتماعی خود لاگین کنید و سپس به شما اطلاعات می‌دهند. این سرویس‌ها دقت بیشتری دارند اما معمولا برای استفاده از آن‌ها نیاز به تهیه‌ی اشتراک ویژه دارید.

درصد میانگین نرخ تعامل

به صورت کلی هر چه میزان درصد به دست آمده در فرمول نرخ تعامل بیشتر باشد، طبیعی است که صفحه موردنظر شما اثرگذاری بیشتری داشته و مخاطبین فعال‌تری دارد. اما میزان نرخ تعامل و نرخ مشارکت در همه‌ی صفحه‌ها در شبکه‌های اجتماعی مختلف یکسان نیست. بسته به تعداد فالوورها و گروهی یک صفحه در آن قرار می‌گیرد، نرخ تعامل می‌تواند متفاوت باشد. در ادامه می‌توانید به میانگین نرخ تعامل در صفحه‌های اینستاگرام در بازه‌های فالوور مختلف دسترسی داشته باشید.

نرخ نعامل صفحه‌های بین ۱ هزار تا ۵ هزار فالوور: ۵.۶%

نرخ تعامل صفحه‌های بین ۵ هزار تا ۲۰ هزار فالوور: ۲.۴%

نرخ تعامل صفحه‌های بین ۲۰ هزار تا ۱۰۰ هزار فالوور: ۲.۱%

نرخ تعامل صفحه‌های بین ۱۰۰ هزار تا ۱ میلیون فالوور: ۲.۰%

نرخ تعامل صفحه‌های بیش از ۱ فالوور: ۱.۹%

برای افزایش نرخ تعامل و نرخ درگیرکنندگی چکار کنیم؟

همه‌چیز در مورد نرخ تعامل یا درگیرکنندگی در رسانه‌های اجتماعی

در ابتدای نگارش مقاله، قصد بر این بود مقاله به‌عنوان اینکه چگونه نرخ تعامل را در رسانه‌های اجتماعی بالا ببریم، نوشته شود. اما از آنجایی که پیش‌تر به معرفی و بررسی نرخ تعامل و نرخ درگیرکنندگی نپرداخته بودیم. این بخش را به یک مقاله دیگر فرستادیم. به‌زودی در سایت فوربو مقاله دیگری مرتبط با افزایش و بالا بردن نرخ تعامل منتشر خواهد شد.

اما به‌صورت خلاصه داشتن برنامه تولید محتوا منظم و تقویم محتوایی در رسانه‌های اجتماعی موثر است. و می‌تواند منجر به افزایش نرخ تعامل شود. گزینه و کوتاه بودن محتوا. نوشتن توضیحات مفید در بخش توضیحات. داشتن لحن غیر رسمی و صمیمانه با کاربران. در کنار کاربران بودن راه‌ و روش‌های برای این هدف هستند. توضیح هر یک نیازمند محتوای جداگانه است. پس همان‌طور که گفتیم در مقاله‌ای جداگانه به این موضوع خواعیم پرداخت.

پایان

به پایان مقاله آموزشی در خصوص معرفی و بررسی نرخ درگیرکنندگی یا نرخ تعامل در رسانه‌های اجتماعی پرداختیم. در صورتی که در مورد این موضوع سوالی داشتید، می‌توانید آن را از طریق قسمت نظرات برای ما ارسال کنید. حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

نسخه‌ی اول مقاله: ۳۰ شهریور ۱۳۹۸

منابع مورد تحقیق

این مقاله به‌صورت اختصاصی برای سایت فوربو تالیف شده است. در جهت مستندسازی مقاله، از منابع زیر در نگارش کمک گرفته شده است.

Social Insider – Engagement Rate for All Social Media Platforms

Phlanx – INSTAGRAM ENGAGEMENT CALCULATOR

اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ادمین سایت
ادمین سایت
4 سال قبل

از مقاله خوبتون ممنونم