بازاریابی تاثیرگذار و اینفلوئنسر مارکتینگ

با اصول بازاریابی تاثیرگذار آشنا شوید

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing) نیز استفاده می‌شود، شاخه‌ای از روش‌های بازاریابی بوده که امروزه با پیشرفت دیجیتال مارکتینگ، رنگ‌و‌بوی دیگری به خود گرفته است. در بازاریابی تاثیرگذار، صاحبان کسب و کار به افراد تاثیرگذار که اینفلوئنسر (Influencer) نامیده می‌شوند، سفارش تبلیغ به شیوه‌ای هوشمندانه را می‌دهند. افراد تاثیرگذار، چهره‌های شناخته شده‌ای در هر جامعه می‌باشند.

دسته اول این افراد سلبریتی‌ها (که برای همه افراد شناخته شده‌اند) هستند و دسته دوم میکرو اینفلوئنسر نام دارند که تنها برای افراد علاقه‌ممند به یک موضوع خاص (مانند آشپزی) شناخته شده‌اند. در ادامه مقاله بازاریابی تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ در سایت فوربو همراه باشید.

یک پیشنهاد: مقالات سایت فوربو به گونه‌ای نگارش می‌شوند که در راستای تکمیل یک هدف باشند. به همین دلیل در ابتدای مقالاتی که ارتباط‌هایی با یک دیگر دارند، سطری با عنوان پیش‌نیاز نوشته می‌شود که توصیه می‌کنیم، آن را هم مطالعه کنید، زیرا برخی عناوین ممکن است در این مقاله مطرح شوند اما توضیح کامل آنها در مقاله پیش‌نیاز باشد. همچنین سعی می‌کنیم کلمات کلیدی هر مقاله را به صفحه مربوطه لینک دهیم تا شما در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به همه مقالات آن موضوع دسترسی داشته باشید.

[megadesc]

پیشنهاد: لیست کامل مقالات تاکتیک‌های بازاریابی

[/megadesc]

افراد تاثیرگذار یا اینفلوئنسرها چه کسانی هستند؟

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

بازاریابی تاثیرگذار کاملا وابسته به افراد تاثیرگذار بوده و این افراد که اینفلوئنسر (Influencer) نامیده می‌شوند، برای شما تبلیغ خواهند کرد. مانند همه تکنیک‌های بازاریابی، هدف معرفی خدمات (شامل برندسازی) و معرفی و فروش محصول است اما به شیوه‌ای دیگر. افراد تاثیرگذار یا اینفلوئنسرها در ۴ دسته سلبریتی‌ها، متخصصان، بلاگرها و میکرو اینفلوئنسرها قرار می‌گیرد که در ادامه هر یک را معرفی خواهیم کرد.

سلبریتی‌ها (Celebrities)

سلبریتی‌ها اولین دسته از اینفلوئنسرها هستند و معمولا شرکت‌های بزرگ برای کمپین‌های تبلیغاتی خود از این افراد استفاده می‌کنند. سلبریتی‌ها که به دلیل حوزه فعالیت هنری‌ و یا ورزشی‌شان مطرح شده‌اند، می‌توانند برای برندسازی و معرفی یک خدمات و یا محصول بسیار موثر باشند. این مدل از تبلیغات بسیار مرسوم بوده و در دهه گذشته با همه‌گیر شدن رسانه‌های اجتماعی، فرم جدیدی به خود گرفته است. افراد مشهور به دلیل شهرت و تاثیرگذاری بالا بیشترین رقم دریافت هزینه را برای امور تبلیغاتی در بین سایر اینفلوئنسرها دارند و کسب و کارهای نوپا و کوچک نمی‌توانند به آسانی از پس هزینه‌های آنان بربیایند از همین‌رو بیش از ۹۵ درصد از تبلیغاتی که توسط این افراد در رسانه‌های اجتماعی صورت می‌گیرد، مربوط به برندها و کسب و کارهای بزرگی است. مهم‌ترین ویژگی این افراد که باعث می‌شود شرکت‌ها به آنان برای تبلیغات اعتماد کنند، بحث برندسازی است. ویژگی منفی سلبریتی‌ها هم این است که مخاطب عام دارند و شاید بسیاری از افرادی که تبلیغ را مشاهده می‌کنند، اصلا علاقه‌ای به خدمات شما نداشته باشند.

متخصصان (Experts)

متخصصان گروهی از اینفلوئنسرها هستند که برخلاف سلبریتی‌ها، در یک موضوع خاص و حوزه کاری مشخص، شناخته شده و بهترین کانال تبلیغاتی برای اجرای کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ، در موضوع موردنظر شما هستند. شما به‌جای پرداخت هزینه بالا به یک سلبریتی، که بسیاری از مخاطبان آن علاقه‌ای به کسب و کار و حوزه کاری شما ندارند، می‌توانید از متخصصان استفاده کنید. امروزه در رسانه‌های اجتماعی برای هر حوزه کاری و موضوعی، افراد شناخته‌شده‌ای وجود دارند که می‌توانند به‌بهترین شکل کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ شما را اجرا کنند. وقتی در یک حوزه کاری مشخص، فعالیت می‌کنید و یک مختصص هم در آن حوضه مطرح شده است، آن شخص بهتر از هرکس دیگری می‌تواند، مخاطبان خود (که علاقه‌مند به آن موضوع هستند) را به کسب و کار شما معرفی کند.

بلاگرها (Bloggers)

بلاگرها در کنار تولیدکنندگان محتوا در یک دسته از اینفلوئنسرها قرار می‌گیرند. منظور از بلاگر کسی است که در حال تولید محتوا در رسانه شخصی خود است. دسته مشخص شده بیشتر مربوط به تولیدکنندگان محتوا می‌شود. در دنیا، یوتیوبرها (YouTubers) سهم قابل‌توجهی در تولید محتوا ویدویی دارند و در ویدیوهای خود کسب و کارهای مرتبط را معرفی کرده و از آنها پول دریافت می‌کنند. در رسانه‌های اجتماعی دیگر افرادی که در یک حوزه، فعال هستند و انواع محتوا را در اختیار کاربران قرار می‌دهند، در این دسته از اینفلوئنسرها قرار می‌گیرند. برای مثال تولید کنندگان محتوای ویدیویی طنز در یوتیوب و اینستاگرام، در این دسته از اینفلوئنسرها قرار می‌گیرند. اغلب اینفلوئنسرهای ایرانی که امروزه در حال کسب درآمد هستند، در این دسته جای دارند. علاوه بر افراد حقیقی، تولید کنندگان انیمیشن‌های سریالی در رسانه‌های اجتماعی هم جز این دسته هستند.

میکرو اینفلوئنسرها (Micro Influencers)

میکرو اینفلوئنسرها آخرین گروه از دسته‌بندی اینفلوئنسرها یا افراد تاثیرگذار هستند که در چرخه بازاریابی تاثیرگذار فعالیت می‌کنند. افرادی که نه به اندازه سلبریتی‌ها مشهور هستند و نه با تخصصی توانسته‌اند در کسب و کار خود موفق شوند اما در رسانه‌های اجتماعی مطرح هستند، جز میکرو اینفلئونسرها قرار می‌گیرند. این افراد از لحاظ تعداد مخاطب در بین سایر گروه‌ها، در جایگاه آخر می‌گیرند و در اصل کسب و کارهای کوچک و یا کسب و کارهایی که از خدمات آنها استفاده می‌کنند، مشتری‌های این افراد هستند. متاسفانه در ایران هم بخش قابل‌توجهی از افرادی که خود را اینفلوئنسر می‌نامند، در این دسته که کم‌اهمیت‌ترین دسته بین افراد تاثیرگذار است، قرار می‌گیرند.

بازاریابی تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

استفاده از روش‌های بازاریابی به کمک افراد تاثیرگذار، بازاریابی تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ نامیده می‌شود. بازاریابی تاثیرگذار تقریبا وابسته به سایر روش‌های بازاریابی است و به صورت مستقیم تاثیر ندارد. البته امروزه با کشیده این روش به رسانه‌های اجتماعی و امکان قرار دادن لینک، باعث شده تا حدودی بتوانیم آن را مستقیم بدانیم. اما به صورت کلی می‌توان گفت که تبلیغاتی که توسط اینفلوئنسرها مطرح شود، می‌توانند موجب بحث و گفتگو شود. صحبت کردن افراد در مورد ویدویی که برندی در آن تبلیغ می‌شود، مقدمه‌ای برای بازاریابی دهان به دهان (Word of Mouth Marketing) است. همچنین اگر محتوای تبلیغ شده، قابلیت انتشار مجدد و پخش شدن را داشته باشد، دری را به سوی بازاریابی ویروسی (Viral Marketing) باز کرده است. از همین رو می‌توان گفت که بازاریابی تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ، مقدمه‌ای بر بازاریابی برای کسب و کار صاحب تبلیغ است.

در سال اخیر با آمدن قابلیت استوری در اینستاگرام و فیس‌بوک، و امکان قرار دادن لینک مستقیم به یک وب‌سایت، مدل تبلیغات اینفلوئنسرها نیز تغییر کرد و علاوه بر روش‌های سنتی ارسال پست و عکس، این افراد می‌توانند به صورت مستقیم مخاطبین خود را دعوت به بازدید از یک وب‌سایت کنند. حال اگر این وب‌سایت، یک فروشگاه اینترنتی باشد، می‌توانند برای آن فروشگاه، تاثیر مستقیم در خرید و بازگشت سرمایه داشته باشد. در ادامه مقاله بازاریابی تاثیرگذار با روش‌های اجرا کمپین تبلیغاتی بیشتر آشنا خواهید شد.

روش‌های اجرا کمپین تبلیغاتی با استفاده از افراد تاثیرگذار

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

در اولین مرحله صاحبان کسب و کار برای اجرا یک کمپین تبلیغاتی از طریق بازاریابی تاثیرگذار، باید با اینفلوئنسرها به‌خوبی گفتگو کنند. یعنی به‌صورت کامل خدمات و ویژگی‌های برند خود را به آن شخص یادآور شوند. هر چه یک اینفلوئنسر بیشتر در مورد کسب و کار شما بداند، بهتر می‌تواند راهی برای تبلیغ آن پیدا کند. نوع پیاده کردن تبلیغات از طریق بازاریابی تاثیرگذار متنوع است. در گذشته تنها افراد یک پوستر تبلیغاتی را در صفحه رسانه‌های اجتماعی خود قرار می‌دانند و وظیفه‌شان تمام می‌شد. البته این مدل همچنان در بین میکرو اینفلوئنسرها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما اکثر تبلیغاتی که توسط گروه بلاگرها صورت می‌گیرد به صورت غیر مسقیم است. یعنی تولید کننده محتوا به قصد معرفی یک محصول، ویدیو یا و محتوای دیگری را تولید نمی‌کند، بلکه محتوای تبلیغاتی را به شکل‌هایی درون آن قرار می‌دهد. اولین مدل و ابتدایی‌ترین آن قرار دادن لوگو برای تصویر و ویدیو تولید شده است. به موارد این‌چنینی اسپانسرینگ می‌گویند.

حالت دیگر تبلیغ به این صورت است که تولید کننده، برنامه محتوایی خود را جوری تنظیم می‌کند که در تصویر نام و خدمات برند دیده و یا اسم آن بر زبان برده شود. این روش مرسوم‌ترین روش تبلیغات بین اینفلوئنسرهای بلاگر بوده و معمولا از این طریق درآمدزایی دارند. همانطور که گفته شده با اضافه شدن قابلیت استوری به پیچ‌های اینستاگرام و فیس‌بوک، و همچنین امکان قرار دادن لینک درون آنها، برخی اینفلوئنسرها می‌توانند بنا به درخواست صاحب کسب و کار، به صورت مستقیم به سایت و یا صفحه آنها در آن رسانه اجتماعی لینک دهند.

مزایا و معایب اینفلوئنسر مارکتینگ

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

مزایا و معایب بازاریابی تاثیرگذار کاملا وابسته به گروهی از اینفلوئنسرها است که شما آنها را انتخاب می‌کنید. اگر دریک موضوع عمومی در حال فعالیت هستید، طبیعتا سلبریتی‌ها و بلاگرها می‌توانند گزینه خوبی برای شما باشند اما اگر بخواهید یک کسب و کار تخصصی در یک حوزه کاری مشخص را معرفی کنید، انتخاب این دو گروه از افراد تاثیرگذار اشتباه بود و هیچ گونه بازگشت سرمایه برای شما ندارد. شما باید در این مدل از متخصصان استفاده کنید و به دنبال کسی باشید که در حوزه کاری شما برجسته شده است و از بخواهید که کسب و کار اینترنتی شما را معرفی کند.

مزایا سلبریتی‌ها

[megapros]

قدرت برندسازی بالا

امکان ایجاد بحث و گفتگو پیرامون برند وجود دارد

نرخ درگیر کنندگی بالا و نمایش گسترده

[/megapros]

معایب سلبریتی‌ها

[megacons]

عمومی بودن مخاطبان و مناسب نبودن برای کسب و کارهای تخصصی

بالاترین نرخ دریافت هزینه

[/megacons]

مزایا متخصصان

[megapros]

داشتن مخاطبین تخصصی و علاقه‌مند به کسب و کار شما

بالاترین نرخ بازگشت سرمایه

کمک به برندسازی کسب و کار

[/megapros]

معایب مختصصان

[megacons]امکان دارد بسیاری رقبای خود را تبلیغ نکنند[/megacons]

مزایا بلاگرها

[megapros]

اگر تولید کننده محتوا مرتبط با کسب و کارتان را پیدا کنید، مخاطبان علاقه‌مند را جذب کرده‌اید

برندسازی و ایجاد گفتگو میان کاربران

امکان بازنشر و پخش شدن در اینترنت و کمک به بازاریابی ویروسی

هزینه به‌صرفه‌تر و بازدهی مناسب نسبت به سلبریتی‌ها

[/megapros]

معایب بلاگرها

[megacons]معمولا تولیدکننده‌های تخصصی به‌خصوص در ایران وجود ندارند و اکثرا موضوعاتشان عمومی هستند[/megacons]

مزایا میکرو اینفلوئنسرها

[megapros]

کمترین میزان هزینه برای اجرا کمپین بازاریابی تاثیرگذار

مناسب برای تست و سنجش محیط رسانه اجتماعی

[/megapros]

معایب میکرو اینفلوئنسرها

[megacons]

کمکی به برند سازی و بالابردن اعتبار شما نمی‌کنند و حتی در مواردی به‌ضرر شما کار می‌کنند

نرخ درگیر کنندگی پایین و نمایش برای افراد محدود

مخاطبین این افراد دائمی نیستند

تنها برای کسب و کارهای کوچک و محلی مناسب هستند

[/megacons]

نرخ درگیر کنندگی چیست؟

بازاریابی تاثیرگذار که در زبان فارسی از معادل انکلیسی آن یعنی اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

با اضافه شدن قابلیت ساخت اکانت‌های تجاری (Business Account) در فیس‌بوک و اینستاگرام، قابلیت‌های آمارگیری جالبی در قالب بخشی به نام Insight به این دو رسانه اجتماعی اضافه شد. به وسیله این ابزار افراد می‌توانند نرخ درگیرکنندگی (Engagement Rate) هر پست خود را ببینند. نرخ درگیر کنندگی شامل مجموع تعداد لایک‌ها، کامنت‌ها و تعداد دفعاتی است که پست، ذخیره شده (در فیس‌بوک به‌جای ذخیره، تعداد Share‌ها حساب می‌شود) است. مجموع این اعداد را تقسیم بر تعداد کل فالوورها (Followers) می‌کنند و عدد بدست آمده ضرب‌در ۱۰۰، نرخ درگیرکنندگی را نشان می‌دهد. هرچه عدد بیشتر باشد یعنی کاربران بیشتر علاقه‌مند به آن پست بوده‌اند. البته یک پست ملاک نیست و معمولا ۱۲ پست آخر هر اینفلوئنسر باید برای رسیدن به میانگین نرخ درگیر کنندگی بررسی شود. در رسانه اجتماعی توییتر، تعداد کلیک‌ بر روی لینک و کلیک بر روی پروفایل کاربران و از همه مهم‌تر تعداد ریتوییت هم جز نرخ درگیرکنندگی حساب می‌شود.

اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهناز
بهناز
3 سال قبل

سلام
ممنون از مطلب خوبتون.
کاش کلمه ی حوزه رو اصلاح کنید، زیاد هم تکرار شده.