آمار و ارقام از دنیای پادکست‌ و شنوندگان آن (آپدیت 2020)

آمار و ارقام از دنیای پادکست‌ و شنوندگان آن (آپدیت ۲۰۲۰)

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

تعداد پادکست‌های فعال در دنیا از ۷۰۰ هزار پادکست بیشتر شده است. بیش از ۲۹ میلیون قسمت پادکست به ۱۰۰ زبان از طریق اپلیکیشن‌های پادکست پخش شده است. این‌ها بخشی از آمار پادکست در سال ۲۰۱۹ هستند. در این مقاله از سایت فوربو قصد داریم جدیدترین منبع آمار و ارقام مربوط به پادکست و شنوندگان پادکست را مورد بررسی قرار دهیم.

[megadesc]

پیشنهاد مقاله: همه‌چیز در مورد ساخت پادکست

[/megadesc]

مقدمه؛ موج پادکست فارسی می‌خوابد؟

چند روز پیش با یکی از دوستانم در مورد رشد پادکست صحبت می‌کردم. از اینکه چقدر پادکست خودم – پادکست فوربو– در این مدت شنونده جدید پیدا کرده. و اینکه چقدر هنوز فرصت برای رشد و بزرگ‌تر شدن جامعه پادکسترها و شنوندگان آن وجود دارد.

با یک جمله‌ عجیب از سمت دوستم روبرو شدم که گفت «موج‌ش می‌خوابه!» راستش را بخواهید این دوستم قدرت تحلیل بالایی داره ? و نظرش به این شکل بود. اما آیا اصلا ما الان با چیزی که بشه به اون موج پادکست گفت رسیدیم؟

شاید این موضوع امروزه در سایر کشورها -مخصوصا آمریکا- مصداق داشته باشد. اما در ایران اصلا به آن نزدیک هم نشده‌ایم. هر چقدر هم که از این سری پادکست‌های فارسی با نام‌های «بهار پادکست فارسی» و «انقلاب پادکست فارسی» و… نام ببرند، تعداد پادکست‌ها و شنونده‌های آن در سطحی نیست که بتوان آن را مانند موجی تصور کرد که به‌زودی می‌خوابد.

اول از همه تعداد پادکست‌های فارسی بسیار کم است. و دوم هم اینکه هنوز بسیاری از افراد نمی‌دانند که پادکست چیست و حتی شاید چطور تلفظ می‌شود.

 اگر معنای تکنیکی و صحیح پادکست را، یعنی یک برنامه و فایل صوتی که توسط فید آر‌اس‌اس توزیع می‌شود، در نظر بگیریم. بر طبق آمار سایت هزارو، ۲۷۹ پادکست فارسی ساخته شده است. همچنین با فرض آمار کلی پادکست‌های سایت ناملیک نهایت به عددی کمتر از ۳۵۰ پادکست فارسی می‌رسیم.

اما چقدر از این پادکست‌ها فعال هستند؟ چقدر از آن‌ها بیش از هزار شنونده دارند؟ آیا این تعداد محدود و اندک پادکست‌ها برای کشوری با جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفر، نشان‌‌دهنده موجی است که بخواهیم نگران خوابیدن آن باشیم؟

به‌عقیده من هنوز تا رسیدن به یک موج و به‌معنای واقعی شناخته‌ شدن پادکست و رشد آن، کیلومترها فاصله داریم. در اولین پاراگراف به این موضوع اشاره شد که بیش از ۷۰۰ هزار پادکست در دنیا وجود دارد، سهم پادکست‌های فارسی از این تعداد چقدر است؟ کمتر از ۵۰۰!

در این مقدمه قول یک مقاله تحلیلی نسبت به فضای پادکست فارسی را خواهم داد. اما در پایان باید گفت که با توجه به موضوع مطرح شده، استفاده کردن جملاتی مانند «هر ایرانی یک پادکست!»، «فضای اشباع شده پادکست فارسی» و اشاره به موضوعاتی که این موج می‌خوابد و… یک شوخی بیشتر نیستند.

آمار پادکست‌‌ها در دنیا

آمار پادکست و شنوندگان پادکست

در سال ۲۰۱۸ بر طبق آماری اپل در مراسم WWDC از تعداد پادکست‌ها و تعداد قسمت‌های منتشر شده ارائه داد، در آن سال بیش از ۵۵۰ هزار پادکست در دنیا وجود داشت که مجموعا بیش از ۱۸.۵ میلیون قسمت منتشر کرده بودند.

این آمار در سال بعد یعنی ۲۰۱۹ با رشد قابل توجهی به بیش از ۷۰۰ هزار پادکست و بیش از ۲۹ میلیون قسمت رسید. همچنین این پادکست‌ها به‌بیش از ۱۰۰ زبان در اپل پادکست (Apple Podcasts) منتشر شده‌اند.

این تعداد را می‌توان تعداد کل پادکست‌های دنیا به‌معنای تکنیکی و صحیح آن دانست. وقتی به فایل صوتی می‌توان گفت پادکست، که توسط فید RSS توزیع شود و طبیعتا در سرویس پخش پادکست، اپل پادکست منتشر شده باشد.

از بین همه دسته‌بندی‌های موضوعی پادکست، ۵ دسته‌بندی، «جامعه و فرهنگ»، «کسب و کار»، «کمدی»، «اخبار و سیاست» و «سلامت» پرطرفدارترین دسته‌بندی در بین پادکست‌ها بوده‌اند.

آمار شناخت و شنیده شدن پادکست

در این خصوص تمامی تحقیقات و منابع مربوط به کشور آمریکا است. بر طبق آمار رسمی منتشر شده، بیشترین تعداد پادکست‌ها و شنونده پادکست در دنیا در کشور آمریکا هستند.­ به همین دلیل آمار مطرح شده هم در خصوص این کشور است.

۷۰ درصد جمعیت آمریکا که معادل ۳۲۹ میلیون نفر می‌شود، با مفهوم پادکست آشنایی دارند. همچنین ۵۱ درصد جمعیت آمریکا که معادل ۱۶۵ میلیون نفر می‌شود، تا به‌حال به پادکست گوش داده‌اند. این آمار مربوط به گوش دادن حداقل یک پادکست است.

چیزی در حدود ۱۵۰ میلیون نفر -معادل ۳۲ درصد جمعیت آمریکا- به‌صورت ماهانه پادکست گوش می‌دهند و شنونده پادکست به‌حساب می‌آیند. این آمار به این معنی است که در ماه حداقل به یک پادکست گوش می‌دهند. ۱۰۳ میلیون نفر -معادل ۲۲ درصد جمعیت آمریکا- هم در هفته، حداقل به یک پادکست گوش می‌دهند.

در نهایت چیزی نزدیک به ۲۹ میلیون نفر در آمریکا که معادل ۶ درصد جمعیت کشور است، به‌عنوان طرفدار پادکست شناخته می‌شوند.

آمار پادکست‌های فارسی

از لحاظ تعداد پادکست‌های فارسی سه منبع را می‌توان درنظر گرفت. سایت هزارو، ناملیک و شنوتو. اما پیش آن باز هم اشاره می‌کنم، از لحاظ تکنیکی پادکست باید از طریق فید RSS توزیع و پخش شود. پس نمی‌توان بسیاری از فایل‌های صوتی که در سایت‌ها یا تلگرام منتشر می‌شوند را به‌عنوان پادکست در نظر گرفت.

با استناد به همین موضوع آمار سایت‌های ناملیک و شنوتو را هم نمی‌توان دقیق ارزیابی کرد. در شنوتو شما با ساخت حساب کاربری و آپلود یک فایل در سایت، یک پادکست را منتشر کرده‌اید! به دلیل ساده‌ بودن فرآیند آن بسیاری از کانال‌های ثبت شده طبیعتا فعال نمی‌باشند. اما با این وجود در سایت به عدد ۱۷۰۰ پادکست می‌رسیم.

اما در ناملیک کمی اوضاع فرق می‌کند. در سایت قسمتی برای ساخت حساب کاربری به‌عنوان پادکستر وجود ندارد. و پادکسترها باید با ایمیل این سرویس برای ساخت کانال هماهنگی‌های لازم را انجام دهند. از همین رو تعداد پادکست‌های منتشر شده در این سرویس معتبرتر است. همان‌طور که اشاره شد، تعداد پادکست‌های فارسی در ناملیک در حدود ۳۵۰ پادکست است.

اما باز هم در این بین پادکست‌های که تا کنون قسمتی را منتشر نکرده‌اند دیده می‌شود. همچنین بخش بلاگ بسیاری از سایت‌های اینترنتی هم در این بخش به‌چشم می‌خورد که به صورت مقطعی و شاید به بیان بهتر، آزمایشی چند قسمت را منتشر کرده‌اند و دیگر چیزی منتشر نشده است.

بر اساس دسته‌بندی سایت هزارو، در زمان نگارش ۲۷۹ پادکست فارسی منتشر شده‌اند که توسط فید RSS توزیع شده‌اند. پس طبق تعریف تکنیکی پادکست، تعداد پادکست‌های فارسی را می‌توان کمتر از ۳۰۰ پادکست دانست. همچنین می‌توان از دسته‌بندی‌های موضوعی «جامعه و فرهنگ»، «هنر»، «فناوری»، «آموزش» و «کسب و کار» به‌عنوان پرطرفدارترین دسته‌بندی پادکست‌های فارسی نام‌ برد.

مخاطبین پادکست چه‌کسانی هستند؟

آمار پادکست و شنوندگان پادکست

همانند آمارهای قبلی، مخاطبین پادکست هم در این قسمت مربوط به مخاطبین و شنوندگان آمریکایی است. البته می‌توان از این آمار می‌توان برای شناخت جامعه آماری شنوندگان پادکست در سایر کشورها هم استفاده کرد.

۵۲ درصد از شنوندگان پادکست مرد و ۴۸ درصد زن هستند.

۶۷ درصد مخاطبین کل پادکست‌ها، بین ۱۸ تا ۴۴ سال سن دارند. که نشان می‌دهد اکثر مخاطبین پادکست در بازه سنی جوان هستند. اما تعداد شنوندگان با سن بالاتر از ۴۴ سال هم قابل توجه است.

به صورت دقیق آمار مربوط به بازه‌های سنی را می‌توانید مشاهده کنید.

[megadl]

بازه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال: ۱۸ درصد آمار شنوندگان پادکست

بازه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال: ۲۸ درصد آمار شنوندگان پادکست

بازه سنی ۳۵ تا ۴۴ سال: ۲۱ درصد آمار شنوندگان پادکست

بازه سنی ۴۵ تا ۵۴ سال: ۱۶ درصد آمار شنوندگان پادکست

بازه سنی ۵۵ تا ۶۴ سال: ۱۱ درصد آمار شنوندگان پادکست

بازه سنی بزرگ‌تر از ۶۵ سال: ۶ درصد آمار شنوندگان پادکست

[/megadl]

تحصیلات و درآمد شنوندگان پادکست

طبق آمار منتشر شده در آمریکا شمالی، شنوندگان پادکست غالبا افراد تحصیل کرده و پردرآمد جامعه هستند. ۶۸ درصد شنوندگان پادکست از دانشگاه فارغ‌التحصیل شده است. و ۴۵ درصد از آن‌ها سالانه بیش از ۲۵۰ هزار دلار درآمد دارند.

پادکست کجا شنیده می‌شود؟

غالب افراد برای دنبال کردن و شنیدن پادکست از گوشی هوشمند استفاده می‌کنند. ۵۴ درصد از مخاطبین از سیستم‌عامل iOS و ۴۳ درصد از سیستم‌عامل Android استفاده می‌کنند. ۳ درصد باقی‌مانده از از سایر سیستم‌عامل‌ها استفاده می‌کنند.

دلیل استفاده بیشتر از سیستم‌عامل iOS بدون‌شک مربوط به اپلیکیشن Podcasts اپل است. این نرم‌افزار به‌صورت پیش‌فرض بر روی دستگاه‌های شرکت اپل نصب شده است. و افراد می‌توانند به‌راحتی به همه پادکست‌ها دسترسی پیدا کنند. لازم به ذکر که گوگل هم نرم‌افزار مشابهی را طراحی کرده است.

در ایران اکثر افراد از اپلیکیشن کست‌باکس (CastBox) استفاده می‌کنند. این اپلیکیشن علاوه بر نسخه اندروید و آی‌او‌اس، نسخه تحت وب هم دارد و می‌توانید با استفاده از مرورگر هم پادکست‌های مورد علاقه خود را دنبال کنید و به آن‌ها گوش دهید.

علاوه بر اپلیکیشن Podcasts سیستم‌عامل iOS، اپلیکیشن OverCast بر روی این سیستم‌عامل و همچنین اپلیکیشن PodcastAddict بر روی اندروید هم از دیگر اپلیکیشن‌های پرطرفدار پخش پادکست هستند.

پادکست چگونه شنیده می‌شود؟

آمار پادکست و شنوندگان پادکست

آمار پادکست مربوط به نحوه و موقعیت شنیدن نشان می‌دهد که اکثر افراد ترحیج می‌دهند در خانه به پادکست گوش کنند.

۴۹ درصد شنوندگان در خانه به پادکست گوش می‌دهند. ۲۲ درصد در حال رانندگی، ۱۱ درصد هنگام کار، ۴ درصد هنگام استفاده از وسایل حمل‌نقل عمومی، ۴ درصد هنگام تمرین ورزشی، ۳ درصد در حال پیاده‌وری و ۷ درصد هم در سایر موقعیت‌ها به پادکست گوش می‌دهند.

۸۰ درصد شنوندگان پادکست تمام محتوا یک قسمت یا بیشتر آن را گوش می‌دهند. همچنین افراد به‌طور میانگین ۶ پادکست را در اپلیکیشن‌های پادکست دنبال (Subscribe) می‌کنند. و در طول هفته به بیش از ۷ پادکست مختلف گوش می‌دهند.

۱۹ درصد از شنوندگان پادکست هم تمایل دارند که سرعت پخش را بیشتر کنند و سریع‌تر گوش دهند. یک امکان مفید اپلیکیشن‌های پادکست این است که شما می‌توانید سرعت پخش پادکست را کند و تند کنید.

آن دسته از شنوندگان پادکست که به‌صورت هفتگی پادکست گوش می‌دهند، به‌طور میانگین در هفته ۶ ساعت و ۳۷ دقیقه مشغول گوش دادن به پادکست هستند.

تبلیغات پادکست

تبلیغات در پادکست یکی از مدل‌های تاثیرگذار تبلیغ به‌حساب می‌آید. و در نظرسنجی‌های انجام شده حتی در بین پادکست‌های فارسی، نشان می‌دهد که افراد به تبلیغ‌های پادکست توجه می‌کنند. و شاید آن‌ها را به‌عنوان یک توصیه و پیشنهاد درنظر می‌گیرند.

طبق آمار ۶۹ درصد افراد تایید کرده‌اند که تبلیغات پادکست باعث شده نسبت به یک محصول یا خدمات آگاهی پیدا کنند.

درآمدزایی پادکست‌ها

آمار پادکست و شنوندگان پادکست

منابع نشان می‌دهند که در سال ۲۰۱۵ پادکست‌ها ۶۹ میلیون دلار درآمد داشته‌اند. در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ به ترتیب، ۱۱۹، ۳۱۴ و ۴۰۲ میلیون دلار درآمد پادکست‌ها بوده است. در سال ۲۰۱۹ این عدد به ۵۱۴ میلیون دلار رسید. و با این رشد، پیش‌بینی می‌شود که تا سال آینده یعنی ۲۰۲۰، مجموع درآمدزایی پادکست‌ها به ‌عدد ۶۵۹ میلیون دلار برسد.

در صورت تحقق این پیش‌بینی، ظرف ۵ سال، درآمد پادکست‌ها به ۱۰۰۰ درصد رشد خواهد رسید. این آمار باز هم متعلق به کشور آمریکا است. اما به‌صورت کلی نشان از رو به رشد بودن پادکست دارد. طبیعی است که درآمد بالا، از تعداد زیاد پادکست‌ها، ورود شرکت‌های بزرگ به این عرصه و همچنین ورود افراد مشهور به ساخت پادکست ممکن شده است.

پایان

آمار پادکست در سال ۲۰۱۹ را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. در پایان توصیه می‌کنم منابع این مقاله را هم مشاهده کنید. در صورتی که سوالی داشتید، می‌توانید آن را از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

[megadesc]

منابع مورد تحقیق

این مقاله به‌صورت اختصاصی برای سایت فوربو تالیف شده است. در جهت مستندسازی مقاله، از منابع زیر در نگارش کمک گرفته شده است.

  Music Oomph – https://musicoomph.com/podcast-statistics

IAB – bit.ly/iab-podcasting

PwC – bit.ly/pwc-podcasting

Hezaro – http://wall.hezaro.com/podcasts

Namlik – http://namlik.me/channels

[/megadesc]

 

[megadesc]

حامی این مقاله سایت فوربو شوید

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، می‌توانید با انتخاب یکی از آیتم‌های زیر، به‌صورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.

۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه

یا ما را در رسانه‌های زیر دنبال کنید

اینستاگرام | توییتر | تلگرام

[/megadesc]
اشتراک در
اطلاع از
guest

9 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نیلوفر
نیلوفر
4 سال قبل

مرسی بابت مقاله خوبتون. فقط این آمار خیلی به درد ما نمیخوره. حتما یه بررسی برای ایران انجام بشه تا آمار پادکستهای ایرانی هم داشته باشیم.

عرفان
عرفان
3 سال قبل

سلام وقت بخیر من از تیم مالی سیگنال و مسول بخش پادکست این تیم هستم مدتی هست که با شنوتو در حال همکاری هستیم یه سوال که برام پیش اومده اینه که چقدر میتونیم روی دقت آمار تعداد شنیده شدن ها توی شنوتو اعتماد کنیم؟ یعنی راهی برای راستی سنجی آمار شنیده شدن های پادکستامون داریم؟

رامین خسروتاش
رامین خسروتاش
3 سال قبل

سلام
ممنون از مقاله خوبتون . اطلاعات خوبی بود مخصوصا در مورد بیشترین زمان شنیدن پادکست که در خانه رخ میده واقعا شگفت زده شدم .
و اما یک سوال دارم
اگر حرفه ای بودن رو به کسب درآمد از یک کار تعریف کنیم چند تا از پادکستهای ایرانی الان به صورت حرفه ای کار میکنن . یا اینطور بگم که ، تو پادکستشون تبلیغات دارن .

مريم
مريم
2 سال قبل

سلام وقتتون بخیر، ایا از طریق تولید پادکست در کست باکس میتونم به درامد برسم یا نه؟

مهدی بهمنی
مهدی بهمنی
2 سال قبل

باسلام ممنون بابت مقاله ی علمی و خوبتون. چندتاسوال :
۱.یک پادکست از چه زمانی یا دقیق تر چه تعداد شنونده می تواند اسپانسر بگیرد؟
۲. طریقه گرفتن اسپانسر چیست؟ آیا باید منتظر بود یا بهتر است خودشان مراجعه کنند یا اینکه باید دنبالشان گشت ؟
۳. اسپانسر گرفتن چه مزایا ومعایبی دارد؟
۴. یک پادکست هر چند وقت منتشر شود بهتر وتاثیر گذار تر است ؟هفتگی ماهانه یا ….
۵. آیا باید به تک تک کامنت ها جواب داد یا نه؟
لطفا جوابهای دقیق ارایه کنید نه کلی و عمومی باتشکر