بازاریابی پیامکی یا همان بازاریابی از طریق پیام کوتاه (پیامک) یکی از روشهای بازاریابی است. که نهتنها در مشاغل سنتی، بلکه در بین کسب و کارهای اینترنتی نیز رواج دارد. در یکی دیگر از مقالات آموزشی بخش استراتژی بازاریابی بهسراغ بازاریابی پیامکی یا همان اساماس مارکتینگ رفتهایم.
همانند همه مقالات این دسته، سعی بر این است که این مدل بازاریابی را به کسب و کارهای اینترنتی و فضای آنلاین بیشتر نزدیک کنیم. تا برای افراد فعال در این حوزه هم مناسب باشد. در ادامه این مقاله با سایت فوربو دیجیتال مارکتینگ همراه باشید.
مقدمه؛ کسی هنوز پیام کوتاه رو جدی میگیره؟
در ابتدای این مقاله، در بخش مقدمه به این سوال قصد داریم پاسخ دهیم. آیا هنوز در این زمان پیامهای کوتاه یا همان اساماسها توسط افراد جدی گرفته میشود یا خیر؟ سوال کمی عجیب شاید بهنظر برسد ولی درواقع باور بسیاری بر این است که تبلیغات و بازاریابی از طریق پیامک دیگر فایده ندارد.
برای درک بهتر این موضوع لازم است که بین کلمه «تبلیغات» و «بازاریابی» خط بکشیم. و این دو را از هم جدا کنیم.
تبلیغ از طریق اساماس و پیام کوتاه شاید این روزها تبدیل به یک چیز آزاردهنده شده باشد. اما بازاریابی همچنان جواب میدهد و بهعنوان یک ابزار مناسب برای انواع کسب و کارها بهحساب میآید. فرقی هم نمیکند که چه مدل خدمات و مشتریهایی دارید. بازاریابی پیام کوتاه میتواند برای شما بهمنظور نزدیکی بیشتر کاربران با برند شما انجام شود.
امروزه بیشتر حجم محتوا بازاریابی پیامکی به پیشنهادات و تخفیفها مربوط میشود. همچنین مطلع کردن کاربران از روند سفارشهای خود از جمله فعالیتهایی است که در بخش بازاریابی پیام کوتاه مطرح میشود.
همچنان در بین محتوایی که بهمنظور فرآیند بازاریابی به کاربران و مخاطبین ارسال میشود، شاهد نمونههایی از بازاریابی انبوه هم هستیم. تبلیغاتی که به بیهدف برای شماره موبایلهای بسیاری ارسال میشود. تبلیغات آزاردهنده اپراتورهای تلفن همراه، تبلیغات محلی بیکیفیت و تبلیغاتی که اصلا هیچ ربطی به شما ندارند، همچنان فعال هستند. و تنها جلوه بازاریابی پیامکی را خراب میکنند.
با فرق گذاشتن بین تبلیغات پیامکی با بازاریابی پیام کوتاه میتوان بهتر در این خصوص تصمیمگیری است. در این مقاله سایت ما هم قصد داریم، صرفا به بازاریابی بپردازیم. بازاریابی پیام کوتاه که به حوزه کسب و کارهای اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ نزدیک باشد.
بازاریابی پیامکی چیست؟
بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) که اسمهای دیگری مانند اساماس مارکتینگ و بازاریابی پیام کوتاه هم دارد. یکی از روشهای بازاریابی است که در دستهبندی بزرگتر بازاریابی موبایل (Mobile Marketing) قرار میگیرد.
در بازاریابی پیامکی هدف مانند همه روشهای بازاریابی، آگاهسازی مخاطب، ارائه پیشنهاد، برندسازی و در نهایت فروش محصول و فروش خدمات است. پیش از گوشیهای هوشمند و هم در این زمان که این دسته از گوشیها فراگیر شدهاند، پیامک همیشه مورد توجه بوده است. در مدلهای قدیمی موبایل بهدلیل فراگیر نبودن اینترنت، از پیامک بهعنوان ابزار مهم ارتباط متنی استفاده میشد.
اما همچنان پس از گسترش اینترنت و نرمافزارهای آنلاین ارتباط متنی -با امکانات بیشتر- همچنان در طراحی منو طراحی تلفنهای هوشمند بخش پیامک بهعنوان یکی از مهمترین بخشهای موبایل معرفی میشود. معمولا هم پیامهای کمتری نسبت به پیامرسانها در این بخش قرار میگیرد. و احتمال باز کردن و دیدن آن هم طبیعتا بالا میرود.
روند ارسال پیام کوتاه از طریق سامانه ارسال پیامکی نسبت به ابزارهای دیگری مانند بازاریابی ایمیلی کمی سختتر بوده و از همین دلیل افراد کمتری مشغول ارسال پیامک هستند. هر چه تعداد -در نسبت با سایر پیامرسانها و ابزارهای ارتباطی متنی- پیامها کمتر باشد، مخاطب موبایل وقت بیشتری را صرف مشاهده آنها میکند. بسیاری از پیامها ممکن است پیش از باز شدن پاک شوند. و دلیل آن هم تبلیغات است. در این بخش به بازاریابی میپردازیم.
تبلیغات بهدلیل افراط بسیاری از کسب و کارها در آن تبدیل به یک چیز آزاردهنده در بخش پیامکها شده است. اما بازاریابی همچنان میتوان مورد اعتماد باشد. و کاربر با میل و علاقه آن را دنبال کند. در بخش بعد دقیقا به همین مورد اشاره میکنیم.
انواع روشهای اساماس مارکتینگ
در بازاریابی پیامکی یا اساماس مارکتنیگ میتوان از دو روش استفاده کرد.
۱) بازاریابی انبوه
مدل اول بازاریابی پیامکی به بازاریابی انبوه (Mass Marketing) مربوط میشود. یعنی با استفاده از بانک شماره تلفنهایی که توسط شرکتهای پیامکی ارائه میشود، استفاده کرد. برای طیف گستردهای از افراد -هر چند با هدفمندی- پیام کوتاه ارسال کنیم. و سعی کنیم آن را جذب کسب و کار خود کنیم.
این مدل بازاریابی، نرخ تبدیل بسیار کمی برای شما دارد. و معمولا بیشتر این پیامها توسط افراد حذف میشوند. اما بههر حال میتوانید در برنامه خود از آن هم استفاده کنید. همهچیز در این بخش بستگی به متن پیام شما دارد. آیا قصد دارید خیلی سریع یک چیز را بفروشید یا اطلاع رسانی میکنید؟
در بازاریابی پیامکی همراه با بازاریابی انبوه در مرحله اول لازم است که برای مخاطبین هدفمند پیام ارسال کنید. یعنی در سامانههای ارسال پیامک -که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم- برای شهرهای مدنظر، جنسیت و افراد در سن و سال خاص پیامکها را ارسال کنید. سپس میتوانید از آنها درخواست ارسال یک پیام را داشته باشید. یعنی برای تایید و یا دیدن تخفیف و پیشنهاد، شمارهای را ارسال کنند.
به این شکل شما میتوانید از همان بازایابی پیامکی مدل انبوه، مخاطبینی را پیدا کنید که خودشان با رضایت درخواست ادامه فرآیند بازاریابی پیامکی را داشتهاند. این مدل بازاریابی، بازاریابی اجازهای است. اما بازاریابی اجازهای که از پس بازاریابی انبوه میآید. اما مدل دیگری هم وجود دارد که از پایه با رضایت مخاطب است. که در قسمت بعدی آن را معرفی میکنیم.
۲) بازاریابی اجازهای
در روش اول از یک مدل تبلیغاتی به بازاریابی اجازهای (Permission Marketing) رسیدیم. اما روش دوم بازاریابی پیامکی از ابتدا قرار است با اجازه و رضایت کامل مخاطب، فرآیند بازاریابی شروع شود. یعنی خود مخاطب شماره موبایل خودش را در اختیار شما قرار دهد.
در این مقاله قصد داریم بیشتر به این موضوع بپردازیم. یک فرآیند بازاریابی پیامکی که خود مخاطب با رضایت آن را شروع کرده باشد، نتیجه بسیار مطلوبی برای کسب و کار شما خواهد داشت. شما در کسب و کار اینترنتی خود هم میتوانید با این روش، با استفاده از تکنیکهای شماره موبایل مخاطبین خود را دریافت کنید. و سپس آنها وارد لیست مخاطبین خود برای اجرا بازاریابی پیامکی کنید.
در این روش میتوانید اخبار مهم کسب و کار خود را اطلاع رسانی کنید. برای مثال از تخفیفها و پیشنهادهای ویژه آنها را آگاه کنید. و دعوت کنید که به سایت شما سر بزنند. همچنین در فروشگاههای اینترنتی، میتوانید روند ثبت سفارش، آمادهسازی و ارسال را هم بهصورت اتوماتیک از طریق پیامک به کاربر اطلاع دهید.
این مدل بازاریابی پیامکی که با بازاریابی اجازهای همراه شده است، میتواند به برند کسب و کار شما نیز اعتبار ببخشد. کاربر وقتی از روند کارهای سفارش خود هر لحظه مطلع شود. اعتماد بیشتری به شما پیدا میکند. و با خیال راحت در ادامه میتواند مشتری شما شود.
مزایا و معایب بازاریابی پیامکی
بهجای لیست کردن مزایا و معایب لازم است یک توضیح کاملتر در این خصوص داده شود.
در واقع بازاریابی پیامکی قرار نیست صرفا خوب یا صرفا بد باشد. لیست مثبت و منفی نمیتوان خیلی دقیق برای آن مطرح کرد. زیرا همهچیز به سبک نگارش متن پیامهای شما دارد. میتواند یک مورد مثبت، با یک اشتباه تکنیکی تبدیل به یک مورد منفی شود. به همین خاطر در این بخش چیزی را لیست نمیکنیم.
بازاریابی از طریق پیام کوتاه میتواند شما را به کاربر نزدیک کند. اما اگر شما از این نزدیکی سو استفاده کنید، فورا میتواند، «نزدیکی به کاربر» تبدیل به مورد منفی شود. هر موقع کاربر احساس کند که شما قصد دارید، چیزی را بهزور به آن بفروشید، یا بیش از حد پیام ارسال کنید، قطعا در پی لغو اشتراک خود خواهد رفت.
محتوا متنی پیامها باید برای کاربر ارزشی داشته باشد. برای مثال اگر میخواهید آن را از فروش ویژه محصولات خود مطلع کنید. بهتر است که یک کد تخفیف را هم همراه با آن ارسال کنید. کاربر را ترغیب کنید که به لینک شما در متن پیام سر بزند.
همانطور که تصویر بالا میبینید، میتوانید به این شکل عمل کنید. حال فرض کنید، در متن شما تنها قسمت فراخوان عمل که قرار است که به کاربر پیشنهاد انجام کاری را بدهد، را در مدام مطرح کنید. در ابتدا پیام از کاربر بخواهید به صفحه محصولات شما سر بزند. در روزهای عادی بدون هیچ ویژهبرنامهای مثلا پیامهایی به این شکل ارسال کنید که دستهبندی محصولات را صرفا معرفی کنید. این قطعا به ضرر شما خواهد بود.
ارسال پیشنهاد تکراری و یا تخفیفهای همیشگی از طریق پیامک هم میتواند در دسته تبلیغات آزاردهنده و اسپم قرار بگیرد. اساماس را هم باید همانند ایمیل درنظر بگیرید. اگر زیادهوری کنید خیلی راحت میتوانید اعتماد را از دست بدهید. و این ضربه نسبتا بزرگی به کسب و کار شما است. زیرا مخاطب کاملا به مرحله نا رضایتی خواهد رسید.
چگونه شماره تلفن افراد را جمعآوری کنیم؟
در یک سایت و فروشگاه اینترنتی میتوانید به شیوههای مختلفی لیست مخاطبین پیامکی را خود را شکل دهید. همانند فیلد ایمیل، میتوانید در فرمهای سایت خود فیلد شماره تلفن را هم قرار دهید. تا کاربران در صورت تمایل شماره خود را هم وارد کنند.
اما در برخی کسب و کارها مانند فروشگاههای اینترنتی، شاید لازم باشد که حتما شماره تلفن افراد را داشته باشید. پس میتوانید آن را جز فیلدهای ضروری قرار دهید.
۱) اعضا سایت
در اولین مرحله برای جمعآوری شماره موبایل کاربران، میتوانید در فرم مربوط به ثبتنام فیلد مربوط به شماره موبایل را قرار دهید. در این حالت افراد اگر تمایل داشته باشند، شماره موبایل خودشان را همراه با ایمیل و سایر مشخصات در سایت وارد میکنند. اگر هم تمایل دارید که حتما شماره موبایل را دریافت کنید، میتوانید فیلد را جز فیلدهای ضروری قرار دهید.
همچنین بسیاری از پلاگینهای آماده در سیستم مدیریت محتوا وردپرس فرمهای ثبتنام همراه با وارد کردن شماره موبایل دارند. یعنی کاربران شما میتوانند با وارد کردن شماره موبایل خودشان، عضو سایت شوند. در این حالت هم کاربر خیلی سریع راحت عضو سایت میشود. و هم شما به به شماره تلفن کاربران خود برای بازاریابی پیامکی دسترسی خواهید داشت.
۲) مشتریان
مشتری مرحله بعدی از همان کاربر سایت شما است. اما ممکن است کاربرانی برای اولین بار بخواهند محصولی را از سایت شما خریداری کنند، پیش از آنکه ثبتنام کرده باشند. در این حالت هم میتوانید فیلد شماره موبایل را برای خرید اجباری کنید. و حتما شماره مشتریان خود را جمعآوری کنید.
همانند مورد قبل، سرویسها و پلاگینهایی برای ارسال اتوماتیک پیامک به مشتریان وجود دارد. که میتوانند لحظه به لحظه مشتری را از روند سفارش آگاه کنند. برای اعتماد سازی و مطلع کردن کاربر از همه اتفاقات، توصیه میشود، شماره تلفن -حداقل- مشتریان خود را جمعآوری کنید.
۳) ارسال هدیه رایگان
اگر هنوز محصول یا خدماتی برای عرضه ندارید. و تنها قصد دارید یک بانک شماره تلفن از مخاطبین علاقهمند به حوزه کاری خود پیدا کنید. بهترین راه استفاده از تکنیک بازاریابی جنس رایگان برای بازاریابی پیامکی است. شما میتوانید یک محصول ساده، یک کتاب الکترونیک و یا هر چیز دیگری که توانایی عرضه آن را بهصورت رایگان دارید را با شماره تلفن به کاربر تحویل دهید.
برای مثال یک کتاب الکترونیک را میتوانید در سایت بهصورت رایگان قرار دهید. سپس آن را در ازای وارد کردن شماره تلفن به کاربر بدهید. مثلا لینک دانلود آن را به کاربر پیامک کنید. البته میتوانید همانند تکنیکهای بازاریابی ایمیلی، کتاب را مستقیما به کاربر ایمیل کنید. اما در فیلدهای مربوط به به ارسال هدیه، شماره تلفن را هم همانند ایمیل قرار دهید. و آن را جز موراد الزامی قرار دهید. محصولات رایگان و هدیههایی به این شکل در جذب مخاطب بسیار موثر هستند.
آموزش شروع بازاریابی پیام کوتاه با سامانههای آنلاین
بهمنظور عملی کردن و اجرا بازاریابی پیامکی شما باید از سامانههای پیامکی آنلاین استفاده کنید. این سامانههای پیامکی بهشما اجازه ساخت شمارههای مجازی برای ارسال پیامک را میدهند. شمارههایی که احتمالا زیاد با آنها برخورد کردهاید. برای مثال شمارههایی که ۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ شروع میشوند.
درواقع اینها سامانه پیامکی کسب و کار شما هستند که با شمارههای منحصر بهفرد قابل شناساییاند. در اولین مرحله شمارهای را برای کسب و کار خود انتخاب میکنید. سپس میبایست از بین پنلهای ارائه شده، یکی را خریداری کنید. پنلهای سامانههای پیامکی بر اساس امکانات ارائه شده و تعداد پیامهای ارسالی شما در ماه دستهبندی شدهاند.
در بین سرویسهای ارائه خدمات پیامکی در ایران میتوان اساماس دات آیآر و ملیپیامک را معرفی کرد. این سرویسها همچنین با ارائه APIها و کدهای مختلف، به بسیاری از پلاگینها و افزونههای رایج وردپرسی متصل میشوند. و میتوانید یک سری وظایف مانند ثبتنام و پیگیری سفارشات را بهصورت خودکار با این سامانهها انجام دهید.
ساختار یک پیامک استاندارد
با بررسی نمونه پیامکهای ارسال شده توسط کسب و کارهای اینترنتی بزرگ، میتوان فرم زیر را بهعنوان یک ساختار استاندارد برای بازاریابی پیامکی مطرح کرد.
شروع پیامک با نام کاربر و نوشتن عباراتی چون … گرامی یا عزیز در اولین مرحله بسیار رایج است. سپس در خصوص محتوا پیام که مثلا میتواند آغاز یک فروش ویژه باشد. خیلی کوتاه توضیحاتی داده شود. در این توضیح بهتر از محدودیت زمانی مطرح شود. مثلا از ۲۰ شهریور تا ۲۰ مهر. فروش ویژه لوازم تحریر در سایت … آغاز میشود.
این محتوا اصلی پیام میتواند باشد. اما نیاز به یک فراخوان عمل یا همان Call to Action هم دارید. چیزی که کاربر را ترغیب کند بر روی لینک سایت شما کلیک کند و یا خودش سر فرصت به سایت شما بیاید. عموما نوشتن درصد تخفیفهای اعمال شده (همراه با علامت%) میتواند موثر باشد. همچنین اگر کد تخفیف را ارائه کردهاید، بعد از محتوا اصلی پیام لازم است که آن را بنویسید.
در آخرین مرحله هم یک لینک لازم است که کاربر به صفحه محصول و یا خدمات شما هدایت شود. بهجای لینک در موارد دیگر -برای مثال در کسب و کارهای غیر آنلاین- میتوانید شماره تلفن قرار دهید. تا کاربر با لمس آن بتواند سریع با شما تماس بگیرید. از تکنیک قرار دادن شماره تلفن میتوانید برای سرویسهای مشاوره خود نیز استفاده کنید.
پایان
بهانتهای این مقاله آموزشی از بخش استراتژی بازاریابی در سایت فوربو رسیدیم. در صورت استقبال محتوا مربوط به بازاریابی پیامکی حتما مقالات آموزشی کاملتری در خصوص راهنمای کامل کار با سرویسهای مرتبط با آن در سایت منتشر خواهد شد.
در صورتی که سوالی در خصوص موضوع این مقاله دارید، میتوانید آن را طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به نظر شما پاسخ خواهیم داد. ممنون از همراهی شما.
[megadesc]
حامی این مقاله سایت فوربو شوید
در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، میتوانید با انتخاب یکی از آیتمهای زیر، بهصورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.
۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه
یا ما را در رسانههای زیر دنبال کنید
اینستاگرام | توییتر | تلگرام
[/megadesc]