در آخرین قسمت از بخش آموزش سئو سایت فوربو به ابزارهای گوگل میرسیم. در این مقاله قصد داریم شما را با دو سرویس گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) و گوگل آنالیتیکس (Google Analitics) آشنا کنیم.
پیشنیاز این مقاله: اصول سئو و بهینه سازی موتور جستجو
این مقاله فوربو با حمایت «افراک» منتشر شده.
آژانس تبلیغات آنلاین افراک، سودآوری و رشد کسبوکار شما را تضمین میکند! | Afrak.com
توی قسمت ۷۳ پادکست فوربو هم میتونید به صورت صوتی به محتوای این مقاله گوش کنید.
مقدمه؛ ابزارهای گوگل ضروری هستند؟
در بخش مقدمه قسمت ۱۰ آموزش سئو سایت فوربو قصد دارم به یک سوال پاسخ دهم. البته در ادامه مقاله در بخش اهمیت سرویسها مواردی را در تکمیل این بحث، مطرح خواهم کرد. اما بهصورت کلی برای یک سایت اینترنتی سرویسهای گوگل ابزار تکمیلی مناسبی هستند.
در واقع هیچ اجباری از سمت گوگل برای استفاده از دو سرویس سرچ کنسول و آنالیتیکس نیست. اما با استفاده از آنها میتوانید خیلی بهتر سایت خود را مدیریت کنید. بر آمار و اطلاعاتش دسترسی داشته باشید. و از خطاهای احتمالی سایت خود آگاه شوید.
برای رتبه گرفتن در صفحه نتایج جستجو (SERP) هیچ فاکتوری در خصوص استفاده از دو سرویس گوگل نیست. اما مسیری که شما باید برای رسیدن به رتبههای برتر گوگل طی کنید، نیازمند دانش و اطلاعاتی است که بخشی از آن طریق همین سرویسهای گوگل بدست میآید. یعنی شما با بررسی و تحلیل آمارهای این دو سرویس میتوانید، بهمرور جایگاه مقالات سایت خود را در گوگل بالا ببرید. پس به صورت کلی استفاده از این دو سرویس برای ما اهمیت زیادی دارد.
پس بهصورت غیر مستقیم میتوان آنها را موثر بر رتبهبندی سایتها هم دانست. اما بهصورت مستقیم اصلا اینطور نیست. شما میتوانید بهغیر از این سرویسها از سرویسهای دیگری غیر از گوگل نیز استفاده کنید. سایتها و سرویسهای مخلفی خدمات آنالیز و تحلیل را در اختیار شما قرار میدهند.
البته شاید بتوان برای بررسی و تحلیل آمار از ابزارهای دیگری مشابه گوگل آنالیتیکس استفاده کرد. اما سرویس گوگل وبمستر تولز ویژگیهای بسیار مهم دیگری دارد. که اصلا مربوط به خود گوگل هستند. و طبیعتا و قاعدتا سرویس دیگری نمیتواند آنها را بهشما ارائه دهد. در ادامه مقاله به بررسی دقیقتر ویژگیهای این سرویس خواهیم پرداخت.
در پایان این بخش توجه داشته باشید که این یک مقاله آموزش گوگل وبمستر تولز (سرچ کنسول) و گوگل آنالیتکیس نیست. این دو سرویس بهدلیل داشتن امکانات بسیار و بخشهای مختلف، هرکدامشان نیازمند یک سری مقالات آموزشی هستند. و در این مقاله با حجم محدود نمیتوان همه آنها را مطرح کرد. به همین دلیل قصد دارم در این مقاله بیشتر از لحاظ تئوری شما را با این دو سرویس آشنا کنم. نه بهصورت عملی و معرفی تکتک بخش و سرویسها.
گوگل سرچ کسنول یا گوگل وبمستر تولز!؟
این دو سرویس با یک دیگر هیچ تفاوتی نمیکنند. در واقع یکی هستند. گوگل سرچ کنسول یا کنسول جستجو گوگل (Google Search Console) نام جدید -و پنل جدید- گوگل وبمستر تولز (Google Webmaster Tools) است. برای ورود به گوگل سرچ کنسول اینجا کلیک کنید.
گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول یا کنسول جستجو گوگل ابزاری رایگان برای وبمستران (صاحبان سایتهای اینترنتی) است که توسط گوگل ارائه میشود. در واقع این سرویس در اولین مرحله برای شناساندن سایت به گوگل است. وقتی شما بهتازگی یک سایت اینترنتی یا فروشگاه اینترنتی را راهاندازی میکنید. لازم است که اطلاعات سایت و دامنه خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید.
ثبت سایت در گوگل و معرفی آن گوگل از طریق این سرویس انجام میشود. ثبت کردم هم در اصل احراز هویت است. یعنی شما باید ثابت کنید که سایت متعلق بهشما است. برای انجام این کار شما نیاز به یک حساب جیمیل (Gmail) و دسترسی کامل به فایلمنیجر سایت دارید.
چگونگی احراز هویت مالک وبسایت بهگوگل
راههای مختلفی برای تایید هویت شما وجود دارد. شما میتوانید یک فایل HTML خاص را در روت سایت قرار دهید. میتوانید در کد قالب سایت خود یک کد خاص را قرار دهید. میتوانید اطلاعات DNS دامنه را تغییر دهید. یا میتوانید اگر از پیش از گوگل آنالیتیکس استفاده کردهاید، حساب خود را همگامسازی (Sync) کنید.
راحتترین راه و روش پیشنهادی خود گوگل، دانلود فایل تاییدیه (Verification) است. این فایل HTML حاوی کدهایی مختص به حساب شما است. شما باید این کد را در روت سایت خود آپلود کنید. پس دانلود وارد Public_HTML سایت خود شوید و فایل را آپلود کنید. بهمحص آپلود میتوانید به سرچ کنسول برگشته و Verify کنید. و تمام.
با انجام اینکار بهراحتی حساب جمیل خود را به سایت خود توسط گوگل سرچ کنسول متصل کردهاید. گوگل حال شما (صاحب آن جیمیل) را مالک رسمی سایت میداند. شما در حساب خود میتوانید چندین سایت مختلف را ثبت کنید. و محدودیتی از این بابت وجود ندارد.
اهمیت گوگل سرچ کنسول
چرا باید سایت خود را حتما در سرچ کنسول ثبت کنیم؟
در این بخش قصد داریم از اهمیت این سرویس بگوییم. گوگل سرچ کنسول یا همان گوگل وبمستر تولز، پل ارتباطی شما با گوگل است. گوگل در بخش پیامها (Message) اطلاعات را برای شما ارسال میکند. میتوانید از خبرهای مهم آگاه شوید. خبرهایی که مربوط به سایت شما هستند. اگر مرتکب خطایی شوید. از این طریق برای شما پیام ارسال میشود.
مطلع شدن از خبرهای مربوط به سایت خود
برای مثال ممکن است شما محتوایی را منتشر کرده باشید که دارای کپیرایت باشد. سایتهای دانلودی از این دست پیغامها را زیاد دریافت میکنند. این دسته پیامها مربوط به هر سایت هستند. و گوگل منبعی برای انتشار عمومی آنها ندارد! پس طبیعتا باید به هر سایت خبرش را اعلام کند. چگونه مدیر سایت را پیدا کند؟ از طریق سرچ کنسول. پس برای دریافت پیغامهایی مربوط به سایت خود هم که شده لازم است اینکار را انجام دهید.
اطلاع خطاهای شما
در بخش Manual Action گوگل شما را از خطاها و رفتارهای غیرقانونی آگاه میکند! برای مثال در موضوع لینکسازی احتمال خطا رفتن زیاد است. و ممکن است وارد مسیر سئو کلاه سیاه شوید. خطاهایی از این دست از این طریق بهشما اطلاع داده میشود.
مشخص کردن دامنه اصلی سایت
در روند تکمیل ثبت سایت در گوگل، در سرچ کنسول است که میتوانید دامنه اصلی خود را در گوگل مشخص کنید. برای مثال اینکه سایت شما با WWW شروع شود یا نشود. در این بخش باید تعیین شود. Site Setting محل ذخیره این اطلاعات در سرچ کسنول گوگل است. همچنین اگر از گواهینامه SSL نیز استفاده میکنید، در این بخش باید https را به ابتدای دامنه خود قرار دهید تا گوگل آن را تشخیص دهد.
ثبت نقشه سایت
در بخش مقاله آموزش سئو تکنیکال به معرفی ویژگیهای نقشه سایت (Sitemap) پرداخیتم. نقشه سایت آدرسهای صفحههای شما را دستهبندی میکند و به موتورهای جستجو این امکان را میدهد که بهتر آن را شناسایی کنند. در گوگل وبمستر تولز یا همان سرچ کنسول میتوانید بهصورت دستی آدرس سایتمپ یا نقشه سایت را به گوگل بشناسانید.
اطلاع از آمار کامل لینکهای ورودی سایت
در بخش Link To Your Site میتوانید لیست کامل لینکهای سایت خود را وارد کنید. همه سایتهایی که به شما لینک دادهاند یا شما در آنها لینکسازی کردهاید. در این بخش نمایش داده میشوند. همچنین میتوانید در این صفحه تعداد لینکهایی که از یک دامنه به سایت شما هم آماده است را مشاهده کنید.
ارائه آماری از تعداد جستجو کلمات کلیدی
گوگل سرچ کنسول یک بخش آماری هم دارد. در این بخش میتوانید تعداد دقیق جستجوهای کلمات کلیدی را مشاهده کنید. ببینید که دقیقا از یک کلمه کلیدی چه تعداد ورودی داشتهاید.
این بخش آمار را با گزارههای تعداد کلیکها (Clicks)، نمایش سایت در صفحه گوگل (Impression)، نرخ کلیک CTR یا (Click Through Rate) و موقعیت کلمه کلیدی در صفحه گوگل (Position) بهشما نمایش میدهد.
کلیکها تمامی ورودیها شما را مشخص میکنند. میتوانید از قسمت مربوطه بازه زمانی برای آن تعیین کنید تا آمار دقیقتری از ورودیهای گوگل خود بدست آورید. مسلما همه افراد وقتی سایت شما در صفحه نتایج جستجو گوگل مشاهده میکنند، روی آن کلیک نمیکنند. تعداد کل نمایشهای سایت شما در صفحه نتایج جستجو گوگل با ایمپرشن (Impression) نمایش داده میشود. نسبت نمایش سایت شما به نسبت کلیکها را با CTR مشاهده میکنید.
در نهایت در این بخش میتوانید موقعیت سایت خود را در هر کلمه کلیدی بدست بیاروید. که بخش بسیار جذابی برای هر مدیر سایت است. در کنار همه کلمات کلیدی میتوانید موقعیت دقیق کلمات کلیدی سایت خود را مشاهده کنید. از آنجایی که رتبهبندیهای گوگل مرتبا تغییر میکند، ممکن است در همان لحظه جستجو رتبه دقیق و مشابه پنل گوگل سرچ کنسول را مشاهده نکنید.
آگاهی از کلمات کلیدی سایت
در بخش قبلی به این مورد اشاره شد که میتوانید آمار دقیق ورودیهای خود را در سرچ کنسول ببینید. حال در همان بخش میتوانید از یک چیز با ارزش دیگر نیز آگاه شوید. و آن پیدا کردن همه کلمات کلیدی سایت شما است. در بخش مربوط به Keywords میتوانید همه کلمات کلیدی که سایت شما با آنها در صفحه نتایج جستجو گوگل (SERP) مشاهده شده است را ببینید.
آگاهی از اینکه با چه کلماتی سایت شما در گوگل نمایش داده شده است، بسیار مهم است. برای مثال بر روی یک سری کلمه کلیدی که شما بر روی آنها تمرکز نکردهاید، توانستهاید در صفحه دوم سوم گوگل رتبه بگیرید. حال اگر همان مقالهای که در صفحههای دوم سوم گوگل است را با تکنیکهایی آپدیت کنید. میتوانید جایگاه آن مقاله را در کلمههای کلیدی جدید هم بالا ببرید.
برای مثال در آن مقاله میتوانید پاراگرافهایی را در مورد آن کلمه کلیدی ایجاد کنید. و مقاله را طولانیتر کنید. بهکاربردن کلمات کلیدی مرتبط با کلمات کلیدی اصلی برای شما میتواند در آپدیت مقالات بسیار موثر واقع شود. التبه آگاهی از این کلمات صرفا برای آپدیت مقاله نیست. و میتوانید با آگاهی از سایر کلمات کلیدی خود، ایده برای نگارش محتوا جدید و تازه پیدا کنید.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
به سرویس دیگر گوگل یعنی گوگل آنالیتیکس -تجزیه و تحلیل- (Google Analytics) میرسیم. همانطور که از نام این سرویس مشخص است، قرار است به بررسی و تحیلی آمار سایت شما بپردازد. با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید به اطلاعات زیادی در مورد سایت خود دسترسی داشته باشید. از سادهترین آنها مانند تعداد بازاید روزانه تا رفتار کاربران در سایت شما.
ابزار آنالیز گوگل هم مانند سرچ کنسول رایگان است و شما بدون پرداخت هزینه میتوانید به اطلاعات کاملی از سایت خود دسترسی داشته باشید. این در حالی است که برخی از سرویسهای مشابه آنالیز سایت دارای تعرفههای سالانه هستند. و بهصورت رایگان عرضه نمیشوند. سرویس گوگل آنالیتیکس را میتوانید خیلی ساده به سایت خود متصل کنید.
همانند گوگل سرچ کنسول برای اتصال آنالیتیکس به سایت میتوانید از چند راه مختلف استفاده کنید. یا کدی را در قالب سایت خود قرار دهید یا فایل قرار داده شده را دانلود کرده و در روت سایت آپلود کنید. عضویت در این سرویس بسیار ساده بوده و میتوانید با حساب جیمیل خود همه مراحل را طی کنید.
نکتهای در خصوص گوگل آنالیتیکس وجود دارد. این سرویس برای کاربران ایرانی در دسترس نیست. و در واقع گوگل این محدودیت را ایجاد کرده است. اما مشکلی از بابت پشتیبانی از سایتهای فارسی زبان ندارد. یعنی شما تنها کافی است از آیپی غیر از ایران به آن متصل شوید. سپس فرقی ندارد که سایت شما ایرانی باشد یا نه.
اهمیت گوگل آنالیتیکس
چرا باید از سرویس آنالیز گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم؟
همانطور که اشاره شد، گوگل آنالیتیکس بهترین و دقیقترین آمار را از سایت شما در اختیارتان قرار میدهد. رایگان است و کار کردن با آن هم ساده است. همچنین برای وردپرس پلاگین بسیار ساده و جذابی دارد که میتوانید اطلاعات پایه آمار سایت خود را در پنل وردپرس مشاهده کنید. اما در ادامه به صورت موردی به برخی از ویژگیهای سرویس آنالیز و تحلیل آمار گوگل نگاه میکنیم.
اطلاع از ابتداییترین آمارهای سایت
با ثبتنام در سرویس گوگل آنالیتیکس میتوانید بهصورت آنلاین تعداد کاربرانی که هماکنون در سایت شما هستند را در بخش Real Time مشاهده کنید. میتوانید ببینید که در همین لحظه کاربران از چه طریقی به سایت شما آمدهاند و هماکنون بر روی چه صفحهای از سایت شما هستند.
مورد دیگر در بخش ابتداییترین آمارها مربوط به تعداد بازدیدکنندگان روزانه سایت است. هر یک ساعت آمار این بخش آپدیت میشود. شما میتوانید تعداد کل کاربران (Users) که به سایت شما آمادهاند را مشاهده کنید. آمار بازدید صفحات (Pages Views) هم در این بخش برای شما نمایش داده میشود.
موقعیت مکانی کاربران، تعداد ورودیهای سایت از موتورهای جستجو (Organic Search)، تعداد ورودیهای ارجاعی (Referral)، تعداد ورودیهای رسانههای اجتماعی (Social) و تعداد ورودیهای مستقیم (Direct) و… را هم از طریق گوگل آنالیتیکس میتوانید مشاهده کنید.
در خصوص آشنایی با انواع کانالهای ورودی سایت، میتوانید قسمت زیر را در پادکست فوربو گوش کنید.
مشاهده صفحات پربازدید
گوگل آنالیتیکس بهشما آمار دقیقی هم از بازدید صفحات سایت به شما میدهد. با استفاده از این سرویس میتوانید لیست کامل بازدید صفحات سایت خود را مشاهده کنید. ببینید که کدام صفحهها بیشترین بازدید را برای شما داشتهاند. برای هر صفحه همچنین میتوانید نحوه جذب کاربران را هم مشاهده کنید. که برای مثال از ورودی موتورهای جستجو به سایت شما آمادهاند یا از شبکههای اجتماعی؟
تحلیل کاربران وارد شده به سایت
شما میتوانید با استفاده از سرویس گوگل آنالیتیکس، کاربران سایت خود را بهتر آنالیز کنید. گوگل به شما اطلاعات کاملی از دستگاهی (Device) که کاربران با آن به سایت شما آمدهاند، میدهد. برای مثال میتوانید متوجه شوید که کاربران شما با موبایل به سایت آمدهاند یا با تبلت یا رایانه شخصی. همچنین اگر با موبایل آمادهاند، برند موبایل آنها چه بوده است؟ از چه سیستمعاملی استفاده میکردند؟ رزولوشون صفحه آنها چقدر بوده است؟ از چه مرورگری استفاده کردهاند.
اینها اطلاعاتی هستند که میتوانید از کاربران سایت خود بدست آورید. و سایت خود را برای آنها بهینه کنید. برای مثال اگر بیشترین حجم کاربران سایت شما را موبایل تشکیل میدهد. لازم است که به رسپانسیو بودن سایت و همچنین داشتن نسخه مخصوص موبایل اهمیت ویژهای دهید. یا بر روی سرعت لود سایت خود بر روی موبایل بیشتر کار کنید.
بررسی رفتار کاربران
دوست دارید بدانید وقتی کاربران به یک صفحه سایت شما آمدند، بعد از آن چکار میکنند؟ یعنی پس از ورود به یک صفحه سایت شما بهکجا رفتهاند؟ آیا صفحه را بستهاند یا به سراغ سایر صفحات سایت رفتهاند؟ در بخش جریان کاربر (User Flow) میتوانید این اطلاعات را بدست آورید.
نکته جذاب در این بخش مربوط به صفحات فروشگاه اینترنتی میشود. اگر یک فروشگاه آنلاین دارید، میتوانید متوجه شوید که کاربران تا چه صفحهای از خرید پیش رفتهاند. آیا در صفحه محصول سایت شما را بستهاند؟ پس صفحه محصول شما مشکل دارد و بهخوبی کالا را توضیح نداده است.
آیا یک مرحله جلوتر رفتهاند و در صفحه صورتحساب و وارد کردن اطلاعات صفحه را بستهاند؟ پس باید بهفکر راهی برای کوتاه کردن مسیر خرید باشید. مثلا فیلدهای مربوط به ثبتنام و خرید را تا جایی که ممکن است کم کنید. تا کاربر سریعتر به چیزی که میخواهد برسد. همه این موارد در بخش جریان کاربر در اختیار شما هستند. و میتوانید صفحاتی که کاربران پشت سر هم به آنها مراجعه کردهاند را مشاهده کنید.
هدفگذاری
یکی از بخشهای حرفهای گوگل آنالیتیکس مربوط به اهداف (Goals) است.
شما میتوایند بر اساس چندین حالت مختلف هدفگذاری در گوگل آنالیتیکس را انجام دهید. برای مثال میتوانید یک URL مشخص را به عنوان هدف خود مشخص کنید و زمانی که کاربر شما به آن صفحه رسید، هدف تکمیل شود.
برای مثال در فروشگاههای اینترنتی، صفحه پرداخت موفق و صفحهی تشکر از پرداخت میتوانید صفحه هدف شما در این بخش باشد. یا میتوانید برای حضور کاربر در سایت، هدف تعیین کنید و ببینید توانستهاید به توجه به هدفی که مشخص کردهاید، کاربر را مدت زمان بیشتری در سایت نگه دارید یا خیر. همچنین برای بازدید از صفحات مختلف سایت هم میتواند هدف هایی را تعیین کرد. یا برای Eventهای خاص که برای استفاده از آن نیاز به Google Tag Manager هم دارید.
در ابتدای کار شما نیازی به این بخش ندارید و اساسا جز بخشهای حرفهای این سرویس بهحساب میآید. در بخش اهداف میتوانید برای خود اهدافی را مانند رقم فروش تعیین کنید. با استفاده از لینکهای مخصوص گوگل و سرویس لینکهای UTM صفحات خود را هدف قرار دهید. و سپس برای آنها مقداری را تحت عنوان هدف مشخص کنید.
برای مثال صفحه تشکر از خرید که پس از خرید ظاهر میشود با یک ساختار لینک خاص -یا استفاده از UTM برای کمپینهای تبلیغاتی و لندینگ پیجها- میتواند هدف شما باشد. و شما میتوانید برای این بخشها یک رقم تعیین کنید. برای مثال رسیدن به این صفحه خاص -که صفحه پس از خرید است- به ۱۰ دلار از هدف نهایی رسیدهام. به این شکل با توجه به مدل سایت خود میتوانید اهدافی را تعیین کنید.
همانطور که مطرح شد این بخش یکی از بخشهای حرفهای و تخصصی گوگل آنالیتیکس است و برای خود همین بخش میتوان یک مقاله کامل نوشت. پس مشابه سایر بخشها دیگر کاری به محتوا آن نداریم و در حد معرفی آن را فعلا کنار میگذاریم.
این مقاله فوربو با حمایت «افراک» منتشر شده.
آژانس تبلیغات آنلاین افراک، سودآوری و رشد کسبوکار شما را تضمین میکند! | Afrak.com
پایان مقاله دهم آموزش سئو
به پایان آخرین قسمت آموزشی سئو ازسایت فوربو رسیدیم. در این ۱۰ مقاله که میتوانید بهصورت رایگان در تگ آموزش سئو به همه آنها دسترسی داشته باشید، سعی کردیم همه مباحث این موضوع را پوشش دهیم.
در صورتی که در خصوص موضوعات این مقاله سوالی داشتید، میتوانید آن را از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.
تاریخ انتشار نسخه اولیه مقاله: ۲۳ شهریور ۱۳۹۸
آپدیت مقاله: ۲ دی ۱۴۰۰