بازاریابی ایمیلی چیست؟ از تعریف تا روش‌های اجرا

بازاریابی ایمیلی چیست؟ از تعریف تا روش‌های اجرا

Picture of رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

بازاریابی ایمیلی (Email Marketing) یا ایمیل مارکتینگ یکی از قدیمی‌ترین و در عین حال تاثیرگذارترین روش‌های دیجیتال مارکتینگ است.

شاید فکر کنید که دیگه کسی ایمیل چک نمی‌کنه و دورانش تموم شده. ولی هنوز هم با وجود شبکه‌های اجتماعی ایمیل برای ما و کسب و کار ما اهمیت داره، توی این مقاله هم در مورد اهمیت ایمیل مارکتینگ و هم اصول اون صحبت می‌کنیم. در ادامه با آموزش اصول ایمیل مارکتینگ در سایت فوربو همراه باشید.

محتوای این مقاله رو در قسمت ۲۵ پادکست فوربو گوش کنید. 

 

بازاریابی ایمیلی چیست؟

بازاریابی ایمیلی ایمیل مارکتینگ

بازاریابی ایمیلی یک روش اصولی برای ایجاد وفاداری مشتریان به یک کسب و کار بوده و عاملی مهم در فروش محصولات و خدمات به‌حساب می‌آید.

شما از طریق بازاریابی ایمیلی می‌توانید مشتریان و یا کاربران سایت خود را همیشه درکنار خود داشته باشید. در این مدل از بازاریابی دیجیتال شما ابتدا باید ایمیل کاربران سایت خود را دریافت کنید، سپس از طریق سرویس‌های ایمیل مارکتینگ مانند میرلایت (MailerLite) و میل چیمپ (MailChimp) برای آنها ایمیل‌های هدفمند ارسال کنید.

میل‌چیمپ یک سرویس خیلی معروف و قدیمیه که از سال ۲۰۰۱ شروع به کار کرده و الان بیشتر از ۱۴ میلیون کاربر داره. شما برای شروع کار می‌تونید ازش استفاده کنید. حساب رایگان اون تا ۲ هزار ایمیل رو پشتیانی می‌کنه و می‌تونید ۶ بار به این ۲ هزار تا کاربر ایمیل بزنید. یعنی ماهی ۱۲ هزار ایمیل. خوبیه میل‌چیمپ اینه که محدودیت زمانی نداره یعنی شما تا یک سال هم کمتر از ۲ هزار ایمیل داشته باشید، باز میتونید از این سرویس استفاده کنید و حالا وقتی که تعداد کاربرانتون بیشتر شد اون موقع از هزینه کنید. بعد از حساب رایگان تعرفه‌هاش از ماهی ۱۰ دلار تا ماهی ۳۰۰ دلار هست.

سرویس بعدی میلرلایت هست که اینم حساب رایگان داره اما تا ۱۰۰۰ ایمیل رو پشتیبانی میکنه. مثل سرویس قبلی میلرلایت هم ۱۲ هزار ایمیل ماهانه رایگان به شما میده که با توجه محدودیت ۱ هزارتایی یعنی ۱۲ بار ایمیل در ماه می‌تونید برای لیست‌های ایمیلیتون ارسال کنید. تعرفه‌ها این سرویس هم از ۱۰ دلار شروع میشه و همینطور میره بالا.. مثلا برای لیست ۵۰ هزارتایی ایمیل ماهانه باید ۲۰۰ دلار هزینه کنید.

ایمیل مارکتینگ به اصطلاح همانند شمشیر دو لبه است. اگر آن را درست و اصولی انجام دهید، مشتریان شما بیشتر و وفادارتر خواهند شد و فروش شما طبیعتا افزایش پیدا خواهد کرد و همچنین از طرف دیگر در صورت ارسال ایمیل‌های متوالی و بی‌ارزش می‌توانید مشتریان را از دست داده و همچنین به اعتبار برند خود لطمه وارد می‌کنید.

[megadesc]

پیشنهاد مقاله: ۷ راه اعتماد سازی در فروشگاه اینترنتی

[/megadesc]

 

چرا باید همچنان ایمیل مارکتینگ را ادامه دهیم؟

بازاریابی ایمیلی ایمیل مارکتینگ

شبکه‌های اجتماعی جای‌خود را به یک دیگر می‌دهند اما ایمیل افراد ثابت می‌ماند

با افزایش کاربران شبکه‌های اجتماعی، بسیاری دیگر دوران بازاریابی ایمیلی را تمام شده خطاب می‌کردند و می‌گفتند که باید به شبکه‌های اجتماعی برای بازاریابی روی بیاوریم.

همچنین این مسئله وقتی در ایران پررنگ‌تر بود زیرا کمتر کسی ایمیل خود را چک می‌کرد اما شاید روزانه چندین بار به حساب شبکه‌های اجتماعی خود سر می‌زند. اما یک نکته مهم وجود دارد و این است که شبکه‌های اجتماعی افراد تغییر می‌کند و هر بازه‌ زمانی در یکی فعال هستند اما ایمیل آنها تغییر نکرده و با همان ایمیل حساب شبکه اجتماعی می‌سازند.

شاید اینطوری فکر کنید که الان دیگه کی ایمیل چک میکنه. الان همه تو شبکه‌های اجتماعی هستن و دیگه ایمیل اهمیتش کم شده.

اما اول بزارید چندتا آمار بدم. تعداد حساب ایمیل‌هایی که تا سال ۲۰۱۹ فعال بودن در دنیا ۳.۹ میلیارد بوده. یعنی بیشتر از نصف جمعیت جهان. که این عدد در مقایسه با حساب‌های فعال رسانه‌های اجتماعی تو همین سال که ۳.۵ میلیارد بوده هم بیشتره. برای ایمیل پیش‌بینی میشه که تا سال ۲۰۲۳ تعداد حساب‌ها به ۴.۳ میلیارد هم برسه.

حالا تعداد کلی رو خیلی کاری نداریم اما یه آمار مهم داریم که تو حوزه بازاریابی ایمیلی یا همون Email Marketing برای ما اهمیت داره. ۴۴ درصد مشترکین ایمیل‌ها حداقل یه بار در سال از پیشنهادهای فروش ویژه و تخفیف‌هایی که براشون ارسال میشه، خرید میکنن. یعنی به سایتشون میرن و پرداخت انجام میدن. یعنی تقریبا میشه گفت نصف اون ۳.۹ میلیارد به واسطه ایمیل‌ها خرید میکنن.

اما یه نکته‌ای هست اینکه ما به این تعداد که دسترسی نداریم اما می‌تونیم اینطوری فکر کنیم که ۴۴ درصد لیست مشترکین ایمیل‌‌های ما هم علاقه به خرید از این طریق داشته باشن.

با توجه به این موارد شبکه‌های اجتماعی جای‌خود را به یک دیگر می‌دهند اما ایمیل افراد ثابت می‌ماند. پس برنامه‌ریزی بر روی بازاریابی ایمیلی بسیار با اهمیت بوده و در درازت مدت نتیجه بسیار خوبی دارد. البته هیچ‌کس اهمیت شبکه‌های احتماعی را رد نمی‌کند و به برای آن هم یک تعریف به نام بازاریابی رسانه اجتماعی مطرح شده و باید به آن هم در برنامه دیجیتال مارکتینگ پرداخته شود اما نباید جای بازاریابی ایمیلی را بگیرد.

 

تفاوت بازاریابی ایمیلی با ارسال ایمیل تبلیغاتی انبوه

اسپم مارکتینگ ارسال ایمیل اسپم ایمیل مارکتینگ بازاریابی ایمیلی

یک شباهت ممکن است به‌کل کسب و کار کسی را متلاشی کند و آن اشتباه گرفتن بازاریابی ایمیلی با ارسال ایمیل تبلیغاتی (Email Advertising) است.

متاسفانه فعالین این حوزه در تبلیغات خود نام ایمیل مارکتینگ را استفاده کرده و این باعث می‌شود عده‌ای گول آنها را بخورند. در دنیا به ارسال ایمیل تبلیغاتی انبوه، اسپم کردن (Spamming) می‌گویند.

این ایمیل‌های تبلیغاتی که بی‌هدف به کسانی رضایتی از ارسال ایمیل شما نداشته‌اند، در پوشه اسپم ارسال شده و حتی کسانی که آنها را باز هم بکنند، هیچ‌ اعتباری برایشان قائل نیستند و کاملا می‌تواند اعتبار برند شما را نزد آن شخص خراب کند.

چون شما دارید برای کسایی که اصلا شما رو نمیشناسن، چیزی رو می‌فرستید که علاقه‌ای بهش ندارن و حتی نخواستن که براشون ارسال بشه. اینا همش تعریف اسپم فرستادنه. و یه نکته دیگه هم که هست؛ کسی نمیاد با ایمیل انبوه برندسازی کنه که! میخواد سریع یه چیزی رو بفروشه برای همین مدل تبلیغشم یه حالت بدیه.

 

برنامه ریزی شروع ایمیل مارکتینگ

اولین قدم برای پیاده کردن برنامه بازاریابی ایمیلی برنامه ریزی است. تعیین استراتژی دیجیتال برای هر یک از شاخه‌های دیجیتال مارکتینگ ضروری بوده و در این مدل هم باید برای خود مشخص کنید که برای چه می‌خواهید بازاریابی ایمیل خود را آغاز کنید؟

محصولی دارید و قصد دارید آنها را به فروش برسانید یا یک سایت خبری هستید و می‌خواهید از این طریق برند سازی کنید. تعیین اهداف در بازاریابی ایمیلی بسیار مهم بوده و عامل تاثیرگذار در موفقیت یا شکست شما خواهد بود. اگر صرفا قصد دارید برای کسب و کار اینترنتی خود بازاریابی ایمیلی انجام دهید، از همان ابتدا اشتباه کرده و فقط وقت خود را تلف می‌کنید.

[megadesc]

پیشنهاد مقاله: استراتژی کسب و کار چیست؟

[/megadesc]

همچنین ریختن یک برنامه جدول زمانی بسیار موئر است، زیرا بازاریابی ایمیلی باید تداوم داشته باشد و نباید کاربران‌تان را بعد از یک فروش رها کنید.

برنامه زمانی داشته باشید که در این زمان چه چیزی برای کاربران ارسال کنیم. مطالب برتر هفته، پیشنهادهای ویژه برای مطالعه، کد تخفیف برای محصولات، معرفی و پیش‌فروش محصول و… نمونه‌هایی از پیشنهاد برای ارسال ایمیل به کاربران است.

 

نحوه دریافت ایمیل از کاربران

بازاریابی ایمیلی ایمیل مارکتینگ

یکی از مراحل مهم در بازاریابی ایمیلی نحوه دریافت ایمیل کاربران است، زیرا اگر ایمیل‌شان را در اختیار شما قرار ندهند اصلا نمی‌توانید بازاریابی ایمیلی داشته باشید. پس باید بتوانید با راه‌ و روش‌هایی از کاربران دعوت کنید که ایمیلشان را به شما بدهند. وقتی از کاربر یک کاری بخواهید که انجام دهد در اصل شما یک «فراخوان عمل» یا Call to Action تعریف می‌کنید.

برای استفاده از تکنیک فراخوان عمل می‌توانید از دو حالت استفاده کنید. حالت اول استفاده از «صفحه‌های عادی سایت» و حالت دوم استفاده از «صفحه فرود» است.

 

دریافت ایمیل از صفحه‌های عادی سایت

یک) خبرنامه سایت

سایت‌های خبری و یا مجلات آموزشی آنلاین می‌توانند یک فرم خبرنامه در سایت گذاشته و از کاربران بخواهند برای دریافت بهترین خبرهای هفته و یا مطالب برتر هفته، ایمیل خود را وارد کنید. این مورد برای شروع مناسب نبوده و شاید شما در ابتدا محتوا کافی و یا با کیفیتی نداشته باشید که کاربر بخواهد برایش آنها را ارسال کنید. اما نا امید نشوید و از همان ابتدا این مورد را فعال کنید و کم‌کم ایمیل کاربران‌تان را بدست آورید. وقتی سایت شما مطرح شد و بازدید آن به واسطه فعالیت شما بالا رفت، تعداد ایمیل‌ها بیشتر هم خواهد شد. (اطلاعات بیشتر در مورد بازاریابی خبرنامه)

دو) راهنما و مشاوره

یکی دیگر از روش‌های دریافت ایمیل مناسب سرویس‌های خدماتی بوده و آنها می‌توانند از این طریق ایمیل کاربران را جذب و سپس آنها را مشتری کنند. اگر کسب و کار شما خدماتی بوده یعنی یک سرویس مانند هاست و دامنه را ارائه می‌دهید، می‌توانید از کاربران بخواهید که برای راهنمایی و مشاوره ایمیل خود را وارد کنند. از این طریق پس از وارد کردن ایمیل می‌توانید یک پیام حاوی راهنمایی های کلی بفرستید و آنها را راهنمایی کنید. وقتی ایمیل را بدست آوردید در ادامه می‌توانید با پیشنهادهای هوشمندانه آن کاربر را تبدیل به خریدار و مشتری خود کنید.

سه) ثبت‌نام در سایت

دریافت ایمیل در هنگام ثبت‌نام یکی از ساده‌ترین روش‌های دریافت ایمیل است اما توجه داشته باشید به هیچ‌وجه موئر ترین روش نیست. اگر از فرم‌سازهای حرفه‌ای در سایت استفاده می‌کنید، حتما یک گزینه برای فعال کردن یا غیر فعال کردن ارسال ایمیل بگذارید و تا کاربر انتخاب کند که می‌خواهد ایمیل از شما دریافت کند یا فقط برای نام‌نویسی قصد دارد ایمیلش را وارد کند. اگر این عمل را انجام ندهید ممکن است در صورت عدم رضایت ایمیل شما در پوشه اسپم قرار داده و یا لغو عضویت (Unsubscribes) کند.

 

دریافت ایمیل از صفحات فرود (Landing Pages)

چهار) کد تخفیف

مرسوم‌ترین روش دریافت ایمیل و برنامه بازاریابی ایمیلی، فروشگاه‌های اینترنتی وابسته به کد تخفیف است. بسیاری از فروشگاه‌های اینترنت برای جذب مشتری از آنها می‌خواهند ایمیلشان را وارد کنند تا به آنها کد تخفیف ارسال شود. کد تخفیف‌ها معمولا برای اولین خرید داده می‌شود اما باز هم می‌توانید در مناسبت‌های مختلف کد تخفیف در سایت قرار دهید و بگویید که ایمیل خود را وارد کنید تا بتوانید از آن استفاده کنید. کد تخفیف برای اولین خرید می‌تواند کاربرا را به برند و محصولات شما علاقه‌مند کرده و بسیار موئر است.

پنج) هدیه رایگان

شما می‌توانید با ساخت یک صفحه فرود یک هدیه به صورت رایگان به کاربرانتان بدهید. این هدیه‌ها معمولا فایل‌های دانلودی بوده که به ایمیل افراد ارسال می‌شود. شما می‌توانید یک کتاب الکترونیک مرتبط با حوزه کاری‌تان را برای مثال تهیه و ترجمه کنید و یا خودتان یک کتاب بنویسید و آن را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار دهید. کاربران اینترنت از این دست محصولات رایگان استقبال می‌کنند. در صفحه فرود باید فیلدی برای آدرس ایمیل ایجاد کنید، سپس لینک دانلود را برایشان ایمیل کنید. (اطلاعات بیشتر در مورد بازاریابی جنس رایگان)

 

انواع روش‌های ایمیل مارکتینگ

بازاریابی ایمیلی ایمیل مارکتینگ

ایمیل مارکتینگ یا همان بازاریابی ایمیلی صرفا برای فروش نیست و شما می‌توانید برای کارهای مختلفی از آن در سایت و کسب و کار اینترنتی خود استفاده کنید.

یک) وفاداری کاربر به سایت

مدل‌های مانند خبرنامه و یا مشاوره و راهنمایی، روش‌هایی در بازاریابی ایمیلی هستند که به منظور ایجاد وافاداری و رضایت کاربر ایجاد می‌شود. در این موارد شما باید با ارسال ایمیل‌های منظم کاربر را به سایت علاقه‌مند کرده تا بهتر همراه شما باشد. البته توجه داشته باشید که در بازاریابی ایمیلی شما باید بتوانید تراکنش مالی ایجاد کنید اما این روش هم جز مباحث ایمیل مارکتینگ بوده و می‌توانید به همراه روش بعد که برندسازی است در نهایت برای شما سود مالی نیز به‌همراه داشته باشد.

دو) برند سازی

روش دوم که از طریق راه‌های قبلی نیز قابل انجام است، بحث برند سازی (Branding) است. برای مثال اگر در یک صفحه از سایت خود که برای مثال نمایندگی لوازم بهداشتی هستید، فیلد ارسال ایمیل را برای مشاوره گذاشته‌اید باید از طریق ایمیل‌ها خدمات و محصولات خود را به همراه ویژگی‌های برند، ارسال کنید. تمامی روش‌های مطرح شده می‌توانند به صورت تکی و یا در راستای یک دیگر باشند. به همین منظور وقتی برند سازی در حال انجام بود می‌توانید کمی تبلیغ را نیز چاشنی کار کنید.

سه) تبلیغات

در ادامه روش قبل، می‌توانید مرحله به مرحله سری محصولات خود را معرفی کنید. این مدل از تبلیغات کاملا با آن ارسال ایمیل انبوه تفاوت دارد، بلکه شما به کاربری که به موضوع شما علاقه‌مند بوده دارید محصولات خود را معرفی می‌کنید. نکته مهم اینجاست که نباید به قصد فروش آن‌ها تبلیغ کنید و قیمت بدهید. معرفی به همراه لینک که بتوانند مشخصات کامل را در سایت مشاهده کنند.

چهار) فروش

روش پایانی در بازاریابی ایمیلی، حالتی است که شما قصد دارید به صورت مستقیم یک محصول را به فروش برسانید. در این مدل از بازاریابی باید هوشمندانه عمل کنید و همینطور بی‌برنامه محصولات را در لیست ایمیل وارد نکنید. اول اینکه محصولات مهم و پیشنهادی شما باید ایمیل شوند و دوم هم اینکه درست زمان عرضه این‌کار را انجام دهید. برای بازدهی بهتر نیز می‌توانید در روز عرضه و یا هفته ابتدایی عرضه با تخفیف این محصول را عرضه کنید. از همین رو انتشار محصولات در مناسبت‌های خاص می‌تواند بهانه خوبی برای ترغیب کاربر برای خرید با کد تخفیف ویژه شما باشد.

به پایان مقاله آموزشی اصول بازاریابی ایمیلی در سایت فوربو دیجیتال مارکتینگ رسیدیم، در صورتی در مورد بازاریابی ایمیلی یا همان ایمیل مارکتینگ سوالی دارید از قسمت نظرات آن را ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

 

نسخه‌ی اول مقاله: ۱۴ تیر ۹۷

ویرایش دوم: ۲۸ اسفند ۹۹

[megadl]

منابع مورد تحقیق

این مقاله به‌صورت اختصاصی برای سایت فوربو تالیف شده است. در جهت مستندسازی مقاله، از منابع زیر در نگارش کمک گرفته شده است.

Wikipedia – Email Marketing

Mailchimp – Email Marketing Strategy

Neil Patel Blog – Guide to Successful Email Marketing

[/megadl]
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
heydar
heydar
2 سال قبل

بازاریابی ایمیل