همه‌چیز درمورد بازاریابی بشارتی

همه‌چیز درمورد بازاریابی بشارتی

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

بازاریابی بشارتی را خیلی ساده می‌توان ترکیب بازاریابی دهان‌به‌دهان و برندسازی تعریف کرد. در بازاریابی بشارتی ما با ارائه بهترین کیفیت، سعی می‌کنیم مشتریانی را شیفته کسب و کار خود کنیم، تا آن‌ها مبشران ما شوند. و ما را به دیگران معرفی کنند. در ادامه دقیق‌تر به این تاکتیک بازاریابی خواهیم پرداخت. با فوربو همراه باشید.

مقدمه؛ چرا بشارتی؟

اگر در مورد کلمه بشارت جستجو کنید به مژده یا خبر خوب می‌رسید. این لغات که معادل فارسی کلمه Evangelism است، ریشه‌ای مذهبی دارد. در قرآن و انجیل هم از این کلمه بارها استفاده شده است. در این تاکتیک بازاریابی ما گروهی از مشتریان را به کسانی تبدیل می‌کنیم، پیام خوب کسب و کار ما را به دیگران منتقل کنند. ارزش این منتقل کردن پیام چندین برابر تبلیغات است. زیرا آن‌ها به محصول و خدمات شما اعتقاد دارند.

وقتی مشتری از شما برای دوستانش بگوید، شما را تبلیغ کند، کیفیت محصول و خدمات شما را تضمین کند، قطعا اثرگذار خواهد بود. و شما به هیچ شکل دیگری نمی‌توانید این اثر را از طریق تبلیغ بر روی آن فرد بگذارید.

از همین رو به این تاکتیک بازاریابی، بازاریابی بشارتی می‌گویند. زیرا مانند یک مژده و پیام خوب، کسب و کار شما توسط مشتریانتان به افراد دیگر منتقل می‌شود. و علاوه بر انتقال پیام، اثرگذاری به‌همراه خواهد داشت. زیرا افراد به چیزی که از دوستان و نزدیکانشان می‌شوند بیشتر اعتماد می‌کنند، تا یک آگهی تبلیغاتی.

بازاریابی بشارتی هم مانند بسیاری از مدل‌های بازاریابی مختص فضای آنلاین و دیجیتال مارکتینگ نیست. اما در این مقاله مانند سایر مقالات بخش تاکتیک‌های بازاریابی سعی می‌کنیم به‌گونه‌ای محتوا شرح داده شود که برای صاحبان کسب و کارهای اینترنتی هم مفید باشد.

بازاریابی بشارتی چیست؟

همه‌چیز درمورد بازاریابی بشارتی

بازاریابی بشارتی (Evangelism Marketing) از دل بازاریابی دهان‌به‌دهان شکل گرفته است. و به‌نوعی نهایت آن است.

بگذارید با یک مثال آن را به‌سادگی شرح دهیم.

حتما برای شما هم پیش آمده که با فردی روبرو شوید که با اعتقاد خاصی از یک برند حمایت می‌کند. برای مثال به‌شدت از موبایل‌های شرکت اپل حمایت می‌کند. این شخص هر جا که صحبت از موبایل باشد، شروع به تعریف از محصولات این شرکت می‌کند. یا هر کجا که مقایسه‌ای بین موبایل اپل و مثلا سامسونگ باشد، با تعصب از موبایل اپل طرفداری می‌کند.

این مورد ممکن است در هر زمینه و برای هر برند و کسب و کاری رخ دهد. افرادی که بدون آنکه از آن شرکت پولی دریافت کرده‌ باشند، آن را همیشه تبلیغ و حمایت می‌کنند. در بازاریابی بشارتی ما قصد داریم مشتریانی از این جنس پیدا کنیم و شاید به‌معنای دقیق‌تر مشتریانی به این شکل برای خود بسازیم.

ابزار بازاریابی بشارتی، تبلیغ دهان به دهان است. همان‌طور که مقاله بازاریابی دهان‌به‌دهان اشاره شد، صرفا قرار نیست این پیام دهان به دهان منتقل شود. بلکه امروزه فضای گفتمان عوض شده است. و ممکن است حجم بیشتر این حرف و صحبت‌ها در فضای آنلاین و رسانه‌های اجتماعی باشد.

بازاریابی بشارتی از کجا آمده است؟

این تاکتیک بازاریابی از اواخر دهه ۸۰ میلادی توسط گای کاوازاکی مطرح شد. او برای اولین بار در کتاب «چگونه رقابت خود را به دیوانگی بکشانیم» (How to Drive Your Competition Crazy) در سال ۱۹۹۰ مفاهیم ابتدایی این تاکتیک بازاریابی را معرفی کرد. سپس در کتاب‌ «هنر شروع» (The Art of the Start) در سال ۲۰۰۴ دقیق‌تر به شرح این موضوع پرداخت.

گای کاوازاکی که در سال ۱۹۸۴ از مدیر بازاریابی محصول مکینتاش شرکت اپل بود، می‌گوید:

[megadesc]مشتریان مبلغ/مبشر از روی اعتمادشان کسب و کار و محصولش را توصیه می‌کنند و مشتری جدید برای شما جذب می‌کنند، نه برای کالا یا پول.[/megadesc]

 

تفاوت بازاریابی بشارتی با بازاریابی دهان‌به‌دهان و ویروسی

بازاریابی بشارتی از دل بازاریابی دهان‌به‌دهان شکل گرفته است. در بازاریابی دهان‌به‌دهان صرفا یک محصول و یا خدمات یک کسب و کار به دیگران منتقل می‌شود. و ممکن است آن شخص خیلی هم طرفدار شما نباشد. در یک فضای عادی و دوستانه ممکن است محصول شما به‌عنوان یک پیشنهاد معرفی شود.

اما در مدل بشارتی، شخصی که شما را تبلیغ می‌کند، عمیقا به شما -کسب و کارتان- و محصول و خدماتتان اعتقاد دارد. و به‌دلیل اعتمادی که به محصول شما دارد آن را معرفی و پیشنهاد می‌کند. پیشنهاد هم صرفا این نیست که فقط خدمات معرفی شود، بلکه مانند مثال مطرح شده، ممکن است با تعصب از شما دفاع کند.

اتفاقی که امروزه برای برخی شرکت‌های بزرگ در دنیا می‌افتد. درست مانند جمله‌ی گای کاوازاکی، افرادی که برای مثال شرکت اپل را تبلیغ می‌کنند، هیچ پولی از این شرکت دریافت نکرده‌اند و حتی قرار نیست کالایی به‌ آن‌ها داده شود. آن‌ها صرفا به‌واسطه اعتقادشان این کار را انجام می‌دهند.

پس به‌صورت کلی در بازاریابی دهان‌به‌دهان «حداقل» نام و محصول/خدمات یک کسب و کار معرفی می‌شود، اما در بازاریابی بشارتی، «حداقل» صرفا انتقال و معرفی کسب و کار نیست، بلکه توصیه و پیشنهاد آن است.

بازاریابی بشارتی هم کلا با بازاریابی ویروسی متفاوت است. زیرا قرار نیست خدمات کسب و کار شما و محصولتان به سرعت به افراد معرفی شود. در بازاریابی بشارتی کمیت مهم نیست. و مهم نیست که مبشر یا مبلغ کسب و کار شما، شما را به یک نفر معرفی کند یا ۱۰۰ نفر. اما در بازاریابی ویروسی کمیت اهمیت دارد. و مهم است که محصول شما به چند نفر معرفی می‌شود.

 

چگونه از استراتژی بازاریابی بشارتی در کسب و کار اینترنتی استفاده کنیم؟

همه‌چیز درمورد بازاریابی بشارتی

  • تمرکز روی برندسازی

اولین نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید، برندسازی است. برندسازی یکی از دو هدف اصلی نهایی هر مدل بازاریابی است. و اگر قصد دارید در هر تاکتیک بازاریابی به موفقیت برسید، لازم است که به برندسازی کسب و کار اینترنتی خود توجه داشته باشید.

پس به‌عنوان مهم‌ نکته در بازاریابی بشارتی باید گفت که؛ باید به سمتی بروید که تبدیل به یک برند در حوزه کسب و کار خود شوید.­ مواردی که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم همگی در راستای برندسازی نهایی شما هستند.

  • ارتقاء کیفیت محصول و خدمات

مشتری‌های مبلغ یا مبشر که قرار است محصول و خدمات شما را معرفی کنند، باید دلیلی برای این کار داشته باشند. گفتیم که نه قرار است به آن‌ها پولی بدهید نه کالایی. پس آن‌ها چرا شما را توصیه و معرفی می‌کنند؟ چون به‌شما اعتماد و در درجات بالاتر، اعتقاد دارند. چگونه به اعتماد و اعتقاد می‌رسند؟ وقتی که شما کیفیت بالایی را ارائه داده باشید.

در کسب و کار اینترنتی فرقی نمی‌کند که شما محصول دارید یا نه. ممکن است شما ارائه دهنده یک سرویس باشید. به صورت کلی شما خدماتی را ارائه می‌دهید و باید این خدمات در بالاترین سطح باشد.

نباید انتظار داشته باشید که افراد یک محصول یا خدمات معمولی را تبلیغ و توصیه کنند. پس کیفیت بسیار مهم است. در واقع مبشران برند شما، کیفیت شما را معرفی می‌کنند. به‌خاطر کیفیت شما با دیگران بحث می‌کنند. اگر کیفیت وجود نداشته باشد، دلیلی برای معرفی و پیشنهاد نیست.

اولین استراتژی که باید برای پیاده سازی بازاریابی بشارتی آن را در دستور کار خود قرار دهید، ارتقاء کیفیت خدمات است. در هر حوزه‌ای که فعالیت می‌کنید، باید بهترین را ارائه دهید.

شاید کسب و کار اینترنتی شما یک وب‌سایت آموزشی یا خبری باشد. یعنی در حوزه محتوا کار می‌کنید. محصول و خدمات شما دقیقا همان محتوایی می‌شود که آن را تولید می‌کنید. تولید محتوا با کیفیت باید هدف اولیه شما باشد.

  • خلاقیت و رفتن به سمت نوآوری

اگر هم در در کیفیت به بالاترین سطح برسید، یعنی به نهایت تکنیک تولید و ارائه آن محصول، آن خدمات و آن سرویس رسیده‌اید. پس دیگران هم می‌توانند به آن دست یابند.

چیزی که می‌تواند شما را متمایز و خاص کند، خلاقیت شما است. خلاقیت در تولید محصول، و هم خلاقیت در ارائه آن. البته هر کدام به صورت جداگانه می‌توانند انجام شوند. اما اگر هم در تولید خلاقیت داشته باشید و هم در ارائه قطعا بهترین تاثیر را خواهید گذاشت.

در مقالات سایت فوربو کمتر به این موضوع پرداخته‌ایم، اما حتما در آینده مقالاتی را به این مورد اختصاص خواهیم دارد. اما به صورت کلی به‌عنوان یک پیشنهاد؛ همیشه سعی کنید کمی بهتر از قبل باشید. یعنی زمانی که استانداردترین حالت محصول و خدمات و سرویس خود رسیدید، کمی بیشتر روی آن وقت بگذارید و سعی کنید فقط یکم آن را بهتر کنید.

  • توجه به رضایت مشتری

رضایت مشتری هم از دیگر مواردی است که می‌تواند به مسیر بازاریابی بشارتی شما کمک کند. شما طبیعتا باید مشتری را راضی کنید. بخشی از این رضایت به‌واسطه خود محصول و کیفیت آن ایجاد می‌شود. اما بخش دیگر که می‌تواند اهمیت بیشتری هم داشته باشد، مربوط به پس از خرید است.

شما در هر حالت باید حواستان به مشتری باشد. همیشه در دسترس آن باشید تا هر نیازی که داشت بتواند آن را با شما در میان بگذارد. به این مورد در ادامه مقاله خواهیم پرداخت اما به‌صورت کلی توجه به مشتری و ایجاد یک رابطه موثر است.

برای ایجاد یک رابطه با کاربر که در نهایت منجر به افزایش رضایت مشتری می‌شود. و این افزایش رضایت مشتری هم به مسیر بازاریابی بشارتی شما را سرعت می‌دهد، توصیه می‌شود مقاله بازاریابی رابطه‌ای را در سایت فوربو مطالعه کنید.

  • پشتیبانی مستقیم

مورد آخر یعنی پشتیبانی مستقیم، هم به رضایت مشتری ارتباط دارد. شما باید همیشه در دسترس کاربر باشید. وقتی کسی از شما خریدی انجام می‌دهد، باید بتواند هر سوالی که پس از خرید برای‌اش پیش می‌آید را از شما بپرسد. پشتیانی پس از فروش و در اصل پس از پرداخت، بسیار اهمیت دارد.

این مورد اگر همیشگی باشد، و شما در مسیر حیات کسب و کارتان همیشه پشتیبانی خوبی داشته باشید، بر سر زبان‌ها خواهید افتاد. این مورد بسیار بدیهی است. هرکسی که از یک سرویس استفاده کند و نیاز به پشتیبانی داشته باشد، و پشیتبانی خود هم دریافت کند، حتما تجربه‌اش را با دیگران به‌اشتراک خواهد گذاشت.

همان‌طور که از عنوان از بخش مشخص است، پشتیبانی مستقیم مدنظر است. یعنی مستقیما با آن ارتباط برقرار کنید. در مقاله ترندهای دیجیتال مارکتینگ هم به این مورد اشاره کردیم. اینکه شما در رسانه‌های اجتماعی مستقیما با افراد و با حساب شخصی آن‌ها گفتگو کنید. و مشتری در همان محیط جواش را بگیرید، روی اعتمادسازی بسیار اهمیت دارد. و اعتمادسازی هم در نهایت به برندسازی شما کمک می‌کند. و برندسازی هم دقیقا همان چیزی است که در اولین مورد به آن برای رسیدن به بازاریابی بشارتی به آن اشاره کردیم.

 

مزایا بازاریابی بشارتی

همه‌چیز درمورد بازاریابی بشارتی

مهم‌ترین ویژگی بازاریابی بشارتی این است که شما مبشرها، مبلغ‌ها یا همان مشتری‌های وفاداری را پیدا خواهید کرد که بدون هزینه برای شما تبلیغ می‌کنند. نه‌تنها تبلیغ می‌کنند، بلکه اثرگذارترین نوع تبلیغ را هم انجام می‌دهند. اثرگذاری توصیه و پیشنهاد به استفاده/خرید این افراد بسیار بیشتر از انواع تبلیغات است.

وقتی می‌گوییم که اثربخشی بیشتر از تبلیغات دارند، یعنی شما دیگر نیازی نیست برای بدست آوردن مشریان جدید مثل قبل هزینه کنید. این افراد می‌توانند برای شما مشتری جدید جذب کنند. و اگر بر روی کیفیت و برندسازی خود کار کنید، این شانس را هم خواهید داشت که دوباره مشریان جدید، مسیر بازاریابی بشارتی را طی کنند و آن‌ها هم مبشران برند و کسب و کار شما شوند.

پایان

به‌انتهای مقاله بازاریابی بشارتی از سری مقالات دسته‌بندی استراتژی بازاریابی رسیدیم. در این مقاله سعی کردیم شما را با این مفهوم در حوزه تاکتیک‌های بازاریابی آشنا کنیم. در صورتی که در مورد این مقاله سوال یا نظری داشتید، می‌تونید اون رو از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به نظر شما پاسخ خواهیم داد.

 

[megadesc]

حامی این مقاله سایت فوربو شوید

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، می‌توانید با انتخاب یکی از آیتم‌های زیر، به‌صورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.

۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه

یا ما را در رسانه‌های زیر دنبال کنید

اینستاگرام | توییتر | تلگرام

[/megadesc]
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها