درگاه پرداخت آنلاین

چطور فروشگاه اینترنتی رو به درگاه پرداخت آنلاین متصل کنیم؟

رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

ما کسب و کار اینترنتی راه‌اندازی می‌کنیم که از طریق اینترنت به درآمد برسیم. برای اینکه بتونیم از مشتری‌هایی که داریم پول دریافت کنیم، باید از درگاه پرداخت بانکی آنلاین استفاده کنیم. درگاهی که بین مشتری و بانک قرار بگیره تا مشتری بتونه هزینه محصول و خدماتی که ما ارائه میدیم رو پرداخت کنه.

۲ مدل درگاه پرداخت داریم:

  • درگاه پرداخت اینترنتی اختصاصی (درگاه پرداخت مستقیم)
  • درگاه پرداخت اینترنتی واسط

همه افراد برای دریافت وجه و چرخاندن چرخ کسب و کار آنلاینی که دارن به درگاه‌های پرداخت آنلاین نیاز دارند. درگاه یکی از اولین مواردی است که در شروع کسب و کار اینترنتی باید آن را فراهم کنید.

در این مقاله قصد قصد داریم به معرفی دقیق درگاه‌های بانکی و بررسی ساز و کار آن‌ها بپردازیم. اینکه دقیقا چکار می‌کنند، هر کدام چه ویژگی‌هایی دارند و برای دریافت هر دو مدل مستقیم و واسطه باید چه کاری انجام داد؟ در ادامه با فوربو همراه باشید.

 

محتوای این مقاله را در قسمت ۴۵ پادکست فوربو گوش دهید.

 

درگاه پرداخت آنلاین دقیقا چه‌کار می‌کند؟

وقتی شما به بازار می‌روید یا از فروشگاه نزدیک خانه‌تان خرید می‌کنید، هزینه آن را چطور پرداخت می‌کنید؟

معمولا پرداخت از طریق دستگاه کارتخوان مغازه انجام می‌شود. به‌صورت کلی در کسب و کارهای سنتی ابزار پرداخت وجه امروزه این دستگاه‌ها است. دستگاهی که مشتری با آن هزینه را از حساب شخصی پرداخت کرده و به حساب فروشنده واریز می‌کند.

در کسب و کارهای آنلاین هم دقیقا ما نیاز به همچنین دستگاهی داریم.

از آنجایی که به صورت فیزیکی نزدیک به مشتری‌های خود نیستیم باید ابزاری باشد که مشتری بتواند هزینه محصول یا خدماتی که به آن ارائه داده‌ایم را پرداخت کند.

درگاه پرداخت آنلاین درست مانند یک کارتخوان، از دستگاه کار مشتری (کامپیوتر یا موبایل)، اطلاعات بانکی آن را دریافت می‌کند و سپس هزینه را کم می‌کند برای ما واریز می‌کند.

هر کسب و کار آنلاینی برای فروش محصول و هر نوع کالایی نیاز به درگاه پرداخت اینترنتی یا همان آنلاین دارد.

شاید کسب و کاری ترجیح دهد هزینه محصول خودش را در درب منزل به صورت نقد دریافت کند، ولی به صورت کلی فروشگاه‌های اینترنتی کالای فیزیکی، دیجیتال (دانلودی) و همچنین سایت‌های خدماتی و فروش سرویس‌های آنلاین، از طریق درگاه پرداخت به‌سرعت و با امنیت بالا می‌توانند هزینه کالا و خدمات‌شان را از مشتری دریافت کنند.

امروزه همه‌ی ما ویژگی‌های اصلی صفحه پرداخت آنلاین را می‌شناسیم.

همه‌ی صفحه‌های پرداخت آنلاین باید توسط سیستم شاپرک ارائه شوند. یعنی در اولین مرحله باید گواهینامه SSL داشته باشند و آدرس آن با https یا قفل سبز (Secure) شروع شود و سپس با آدرس دامنه‌ی shaparak.ir به پایان برسند.

از لحاظ تکنیکی همه صفحه‌های پرداخت باید ساب‌دامین دامنه‌ی اصلی سایت شاپرک باشند.

 

گرفتن درگاه آنلاین برای کسب و کار

اتصال درگاه پرداخت بانک به سایت فروشگاهی

ما برای درگاه پرداخت آنلاین نیازی به ارتباط با سیستم شاپرک نداریم. بانک‌ها طرف حساب شاپرک هستند. پس ما برای گرفتن درگاه آنلاین باید به سراغ بانک‌ها برویم.

در این صورت می‌توانیم یک درگاه پرداخت اختصاصی و مستقیم داشته باشیم. اما این روش برای همه افراد مناسب نیست. زیرا درگاه مستقیم نیاز به نماد الکترونیک دارد و مراحل ثبت و بررسی آن زمان‌بر است. (که دقیق‌تر بررسی می‌کنیم)

راه دیگر رسیدن به درگاه این است که از شرکت‌های واسط بین ما و بانک استفاده کنیم. از این طریق می‌توانیم درگاه پرداخت اینترنتی واسط را داشته باشیم و خیلی سریع‌تر از لحاظ زمانی به درگاه برسیم.

شرکت‌های معتبری وجود دارند که توسط بانک‌هایی که عضو سیستم شاپرک هستند، مورد تایید هستند. این شرکت‌ها مجوزها و فرآیند‌های اداری را طی کرده‌اند و می‌توانند خیلی سریع و راحت کسب و کار اینترنتی شما را به درگاه پرداخت متصل کنند.

در ادامه مدارک و ساز و کارهای گرفتن درگاه پرداخت را در دو مدل مختلف بررسی می‌کنیم.

 

تفاوت درگاه پرداخت بانکی اختصاصی با واسط

قبل از اینکه به نحوه‌ی گرفتن درگاه‌های مختلف برسیم، اجازه دهید، ابتدا تفاوت این دو درگاه را بررسی کنیم.

اول) نحوه‌ی اخذ درگاه

از لحاظ اعتبار، قانونی و رسمی بودن هیچ نگرانی وجود ندارد.

در درگاه پرداخت اختصاصی خود شما یا شرکت شما مستقیما از بانک درگاه دریافت می‌کند ولی در مدل درگاه پرداخت واسط، این شرکت واسط است که پیش بانک رفته و درگاه را دریافت می‌کند.

حال شرکت واسطه درگاه اصلی خودش را در اختیار کسب و کارهای دیگر هم قرار می‌دهد و در ازای هر تراکنش درصدی را از روی آن برای خود نگه می‌دارد. این درصد در بیشترین حالت ۱ درصد بوده و آن هم سقف دارد. برای مثال یک درصد کارمزد درگاه واسط هیچ‌وقت بیشتر از ۷ هزار تومان نخواهد شد و هرچی مبلغ شما بیشتر باشد باز هم کارمزد نهایت ۷ هزار تومان خواهد بود. لازم به ذکر است که شرکت‌های واسطه برای جذب کاربر بیشتر طرح‌های تشویقی بسیاری بر روی سرویس خود فعال کرده‌اند به‌گونه‌ای که کارمزد آن‌ها برای شما دغدغه‌ای ایجاد نکند.

دوم) نمایش نام و لوگو کسب و کار در صفحه پرداخت

جدا از این موارد که مربوط به نحوه‌ی اخذ درگاه است، از لحاظ ظاهری هم این درگاه‌ها با هم تفاوت دارند.

در صفحه‌ی پرداخت بانک، درگاه‌های اختصاصی نام و نشان خود را در صفحه دارند. درست سمت چپ صفحه در درگاه اختصاصی می‌توانید لوگو کسب و کار، نام و همچنین آدرس سایت خود را نمایش دهید.

اما در درگاه‌های پرداخت واسط نام و لوگو آن شرکت واسطه برای کاربر شما نمایش داده خواهد شد. البته برخی از شرکت‌ها امکان اینکه لوگو و آدرس شما را در صفحه پرداخت نمایش دهند را هم دارند و با کمی هزینه می‌توانید این امکان را برای فروشگاه و کسب و کار خود فعال کنید.

همچنین برخی از درگاه‌های پرداخت قبل از اینکه کاربر شما را به صفحه‌ی بانک منتقل کنند، یک صفحه دیگر که مروبط به خود سایت واسط است را نمایش می‌دهند، سپس کاربر با کلیک روی پرداخت به صفحه منتقل خواهد شد. که این حالت چندان جذاب نیست. اما درگاه‌های پرداخت واسط حرفه‌ای ساز و کارهایی برای عدم نمایش این صفحه برای شما دارند.

سوم) نحوه تسویه درگاه با کسب و کار

تفاوت دیگر درگاه‌های مستقیم و اختصاصی با درگاه واسط این است که سرنوشت پول شما کمی متفاوت است. البته باز هم باید اشاره کرد با وجود درگاه‌های پرداخت واسط زیاد و شدت گرفتن رقابت بین آن‌ها، توجه به مزیت رقابتی بیشتر از همیشه شده و برخی از آن‌ها امکاناتی دقیقا مشابه درگاه‌های پرداخت مستقیم را به شما ارائه می‌دهند.

اما به صورت کلی درگاه‌های مستقیم که به سیستم شاپرک متصل هستند، در روز‌های عادی ۵:۰۰ بامداد و در روز‌های تعطیل رسمی ۱۷:۰۰ بعد از ظهر، حساب روز گذشته را با بانک تسویه می‌کنند.

یعنی هر چقدر که شما در طول روز تا ۱۲ شب فروش داشته باشید، مجموع حساب آن‌ها ذخیره و ۵ بامداد، شاپرک با بانک درگاه شما تسویه حساب را انجام می‌دهد و بانک هم آن را وارد حساب شما می‌کند.

کارمزد درگاه‌ پرداخت اختصاصی بر روی هر درگاه و هر بانک متفاوت است. همچنین به نسبت تعداد تراکنش‌ها و مبلغ تراکنش‌ها، کارمزد دریافت شده توسط بانک فرق می‌کند و معمولا همگی به سود صاحب کسب و کار هستند تا کمترین میزان کارمزد را پرداخت کند.

اما در درگاه‌های پرداخت واسط، از آنجایی که به‌جای حساب شما، حساب آن شرکت واسط با سیستم شاپرک تنظیم شده است، تمامی وجوه پرداختی ابتدا حساب شرکت واریز می‌شود و سپس شرکت با شما تسویه می‌کند.

پیش‌تر تسویه‌ حساب‌ها تا ۳ الی ۴ روز زمان می‌برد، اما همان‌طور که اشاره شد با افزایش رقابت بین شرکت‌های حوزه‌ی فین‌تک، زمان تسویه حساب هم به کمترین میزان آن یعنی یک روز رسیده است.

 

مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی اختصاصی

گرفتن درگاه پرداخت اختصاصی و مستقیم بانک

برای اینکه بتوانید برای فروشگاه اینترنتی خودتون درگاه پرداخت اختصاصی و مستقیم داشته باشید باید به صورت مستقیم با بانک ارتباط بگیرید و درخواست ثبت درگاه را ثبت کنید.

اما بانک برای اینکه به شما اعتماد کند و درگاه مستقیم و اختصاصی خودش را در اختیار شما قرار دهد، نیاز به یک سری مدارک دارد.

برای افراد حقیقی شما باید شرایط زیر را داشته باشید:

  • داشتن حساب در آن بانک
  • کپی کارت‌ ملی (پشت و رو)
  • کپی شناسنامه (صفحه‌ی اول)
  • نماد الکترونیک

خب سه مورد اول مشکلی ندارد و همه‌ی متقاضیان آن را دارند.

اما چیزی که باعث می‌شود بسیاری از صاحبان کسب و کارهای اینترنتی به سراغ درگاه‌های پرداخت واسط بروند این است که یکی از شروط اصلی دریافت درگاه اختصاصی بانک، داشتن نماد الکترونیک برای آن سایت یا فروشگاه است.

در واقع شما باید او با مراجعه به سایت «ای‌نماد» درخواست خود را برای دریافت مجوز و نشان نماد الکترونیک ثبت کنید.

برای افراد حقیقی شما باید مدارک زیر را ارائه دهید:

  • مدارک هویتی شامل شناسنامه، کارت ملی و مدرک وضعیت نظام‌وظیفه (برای آقایان)
  • پروانه/مجوز فعالیت (در صورت لزوم)

مورد اول هم مثال موارد موردنیاز بانک معمولا مشکلی برای افراد نیست. اما برخی از کسب و کارها نیاز به دریافت مجوز برای فعالیت دارند.

برای مثال کسب و کارهای آموزش آنلاین باید در ابتدا از سرآمد (مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال) مجوز دریافت کنند.

در واقع در بررسی اولیه نماد الکترونیک مجوزی که شما برای فعالیت -رسمی- نیاز دارید را به‌شما می‌گویند. همچنین برای درخواست نماد الکترونیک باید مبلغ ۱۷۵ هزار تومان را هم واریز کنید.

حال شما باید در ابتدا مجوز فعالیت را از سازمان مربوط با موضوع کسب و کار خود دریافت کنید که آن هم شرایط و مدارکی نیاز دارد.

سپس به سراغ سایت ای‌نماد بروید و درخواست نماد الکترونیک بدهید.

و پس از دریافت نماد، به سراغ بانک بروید تا به شما درگاه پرداخت اختصاصی را تحویل دهد.

پروسه طولانی و زمان‌بر دریافت مجوزها و نمادها دلیلی است که بسیاری از کسب و کارهای آنلاین کوچک و تازه‌کار سمت آن نمی‌روند. کسب و کارهای آنلاین بزرگ هم معمولا در ابتدا درگاه پرداخت اختصاصی نداشته‌اند و بعد از طی کردن مسیر پیشرفت و ثبت شرکت، مجوزها و نمادهای قانونی را دریافت کرده‌اند.

 

مراحل دریافت درگاه پرداخت اینترنتی واسط

شما تنها کافی است از بین شرکت‌ها و سایت‌های واسط پرداخت یکی را انتخاب کنید، وارد سایت آن‌ها شوید و ثبت‌نام کنید.

تنها مدارکی که شما برای شروع فعالیت نیاز دارید، تصویر کارت ملی (یا تصویر شناسنامه) و یک سری اطلاعات هویتی مانند محل سکونت و حساب بانکی و شماره تلفن.

پس از تایید مدارک (که از صبح اول وقت آن‌ها را ثبت کنید در کمتر از یک ساعت ممکن است تایید شوند) می‌توانید درخواست خود را برای درگاه پرداخت ثبت کنید.

برای ثبت درگاه پرداخت واسط شما باید در سایت و فروشگاه‌ خود محصولی برای فروش آماده داشته باشید و سپس عنوان و توضیحات فروشگاه خود را ارسال کنید. اگر موضوع فعالیت شما جز موارد غیر قانونی نبود (برای مثال سایت شرط‌بندی) سریع درخواست شما مورد تایید قرار می‌گیرد.

 

برای شروع چه‌کار کنیم؟

اگر به‌تازگی قصد راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی یا هر نوع دیگر کسب و کار اینترنتی را دارید و می‌خواهید خیلی سریع و راحت به درگاه اینترنتی متصل شوید، طبیعتا پیشنهاد می‌کنیم که از درگاه‌های پرداخت واسطه استفاده کنید.

سپس زمانی که در کسب و کار خود پیشرفت کردید و قصد داشتید جدی‌تر و رسمی‌تر فعالیت کنید، می‌توانید مراحل قانونی ثبت نماد الکترونیک و مجوز درگاه بانک را دریافت کنید. مشکلی از بابت زمان برای اخد این مجوزها و نمادهای رسمی نیست.

از هر CMS یا سیستم مدیریت محتوایی که در کسب و کار خود استفاده می‌کنید، می‌توانید از طریق API‌ها یا پلاگین‌های تعریف شده خیلی راحت به درگاه پرداخت آنلاین متصل شوید.

در درگاه‌های پرداخت واسط با نصب پلاگین (برای مثال) وردپرس روی سایت خود، کافی است مرچنت ‌کد (Merchant Code) دریافت شده از سمت شرکت درگاه واسط را وارد پلاگین کنید تا سایت شما و درگاه ست شود.

حال ممکن است در برخی از شرکت‌ها یک سری اطلاعات اضافی هم برای وارد کردن و ست کردن لازم باشد ولی اصلی‌ترین آن همان مرچنت ‌کد است که شما باید وظیفه کپی‌پیست کردن آن را در سایت بکشید. پس از آن سایت شما به درگاه پرداخت آنلاین وصل است و می‌توانید از طریق هر سیستمی مانند ووکامرس، محصولات خود را در سایت به فروش برسانید.

 

بهترین درگاه‌های پرداخت واسط ایران

در ادامه به معرفی سه درگاه پرداخت واسط برتر در ایران می‌پردازیم. درگاه‌های معرفی شده همگی قادر هستند تا سایت و فروشگاه شما را خیلیس سریع به درگاه بانک وصل کنند.

با جستجو در گوگل می‌توانید سایت‌ها و شرکت‌های زیادی را در این حوزه پیدا کنید اما سه مورد از بهترین این شرکت‌ها زرین‌پال، پی‌ دات‌آی‌آر و پی‌پینگ هستند.

 

۱) زرین‌پال (Zarinpal.com)

درگاه پرداخت آنلاین زرین پال

زرین‌پال یکی از قدیمی‌ترین درگاه‌های پرداخت واسط ایران است که بیشتر از ۱۰ سال در این حوزه فعالیت می‌کند.

برای درگاه پرداخت بانک به صورت عمومی و هم اختصاصی می‌توانید روی زرین‌پال حساب کنید. با ثبت‌نام و تکمیل اطلاعات خود و فروشگاه می‌توانید درگاه پرداخت خود را دریافت کنید و از طریق پلاگین خود زرین‌پال آن را با سایت فروشگاهی وردپرس/ووکامرس خود ست کنید.

همچنین زرین‌پال بخشی به نام زرین‌گیت دارد که با پرداخت هزینه‌ای کم می‌توانید درگاه پرداخت خود را اختصاصی کنید. یعنی اسم و لوگو کسب و کارتان را در صفحه پرداخت شاپرک هم به مشتری نمایش دهید.

کارمزد زرین پال در ماه اول فعالیت شما کاملا رایگان است و از ماه بعد یک درصد کارمز تا سقف ۳ هزار تومان دارد. یعنی روی تراکنش ۳۰۰ هزار تومانی ۳ هزار تومان از شما کارمزد خواهد گرفت. از روی تراکنش‌ ۳ میلیون‌ تومانی هم باز ۳ هزار تومان کارمزد دریافت خواهد کرد. در بین درگاه‌هایی که در این صفحه آن‌ها را معرفی کرده‌ایم، زرین‌پال کمترین میزان سقف کارمزد را دارد.

امکانات دیگر مانند صفحه پرداخت شخصی هم در سیستم زرین‌پال وجود دارد و می‌توانید برای خود صفحه پرداخت شخصی با آیدی دلخواه بسازید. فرم‌های پرداخت هم از دیگر ویژگی‌های زرین‌پال است.

۲) پی دات‌آی‌آر (Pay.ir)

درگاه پرداخت پی دات آی آر

سرویس Pay.ir هم به شما خدمات درگاه پرداخت آنلاین واسط را ارائه می‌دهد. این درگاه هم اعتبار خوبی در بین کسب و کارهای آنلاین دارد و همچنین پلاگین وردپرس آن به صورت پیش‌فرض بر روی پلاگین ووکامرس نصب شده است.

در صورتی که ووکامرس را به‌تازگی روی وردپرس خود نصب کرده باشید در صفحه درگاه پرداخت می‌توانید گزینه پی‌ دات‌آی‌آر را مشاهده کنید. شما با کلیک روی بخش تنظیمات می‌توانید مرچنت‌کد خود را از سایت Pay.ir دریافت کنید و خیلی سریع درگاه پرداخت خود را فعال کنید.

پی دات‌آی‌آر هم امکانات کاملی را در اختیار شما قرار می‌دهد. همانند زرین‌پال امکان اختصاصی کردن درگاه در این سیستم هم فعال است. همچنین مشتری می‌تواند هزینه محصولات شما را از طریق کد USSD هم پرداخت کند.

پی‌ دات‌آی‌آر هم کارمزد ۱ درصد تا سقف ۷ هزار تومان از شما دریافت می‌کند که از زرین‌پال بیشتر است.

۳) پی‌پینگ (Payping.ir)

درگاه پرداخت پی پینگ

یکی از شرکت‌های ارائه‌دهنده درگاه پرداخت آنلاین که تقریبا جدیدتر از بقیه سرویس‌ها وارد بازار شده است، پی‌پینگ است.

این شرکت هم تمامی امکاناتی که شما لازم دارید را مشابه دو سرویس معرفی شده قبل به شما ارائه می‌دهد. اما یکی از ویژگی‌های متمایزکننده پی‌پینگ نسبت به زرین‌پال و پی‌ دات‌آی‌آر، امکان صدور فاکتورها است. شما می‌توانید از طریق پی‌پینگ برای مشتریان خود فاکتورهای از پیش تعریف‌شده‌ای را ارسال کنید تا پرداخت کنند. همچنین امکان زمان‌بندی برای ارسال در بازه‌های زمانی مختلف وجود دارد.

علاوه بر درگاه پرداخت و فرم پرداخت و صفحه پرداخت شخصی، از طریق فاکتورهای زمان‌دار پی‌پینگ می‌توانید سیستم حق اشتراک را هم روی کسب و کار خود داشته باشید.

کارمزد پی‌پینگ هم مشابه سایر شرکت‌ها ۱ درصد بوده و تا سقف ۵ هزار تومان است. اما برای اختصاصی کردن درگاه و همچنین فعال کردن حالت تسویه حساب خودکار باید به صورت سالانه ۴۹۹ هزار تومان پرداخت کنید، که این بیشترین هزینه در بین شرکت‌های ارائه‌دهنده درگاه پرداخت آنلاین است.

پایان

امیدوارم که این مقاله تونسته باشه ابهام‌های شما رو در خصوص درگاه پرداخت آنلاین برطرف کنه. اگر در خصوص هر یک از بخش‌های مقاله سوالی و نظری داشتید حتما اون رو از طریق قسمت نظرات ارسال کنید.

در پایان خوشحال میشم اگر شما هم در خصوص شرکت‌های درگاه پرداخت آنلاینی که معرفی شد، تجربه‌ای دارید اون رو با بقیه کاربران هم به‌اشتراک بگذارید.

[megadesc]

منابع مورد تحقیق

این مقاله به‌صورت اختصاصی برای سایت فوربو تالیف شده است. در جهت مستندسازی مقاله، از منابع زیر در نگارش کمک گرفته شده است.

Wikipedia – Payment Gateway

ISNA – 96111006050

Enamad – FAQ

[/megadesc]

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها