در انتها و ابتدای سال مقالاتی در مورد ترندها یا همان موضوعات داغ حوزههای مختلف منتشر میشوند که نتیجه تحقیق و بررسیهای گروهی از محققان هستند. موضوع دیجیتال مارکتینگ هم در سال جدید میلادی یعنی ۲۰۲۰ موضوعات داغی داشته که باید کمکم شاهد متمایل شدن مسیر بازاریابی به سمت آنها باشیم. در این مقاله از سایت فوربو قصد داریم به مهمترین ترندهای دیجیتال مارکتینگ در سال ۲۰۲۰ بپردازیم.
[megadesc]پیشنیاز مقاله: دیجیتال مارکتینگ چیست؟[/megadesc]
ترندهای دیجیتال مارکتینگ دقیقا چه هستند؟
وقتی مطلبی در حوزه ترندهای یک موضوع منتشر میشود، علاقهمندی جمعی مصرفکنندگان و سمتوسوی تولیدکنندگان به یک سری چیزها را نشان میدهد. ترندهای معرفی شده در هر موضوع و در هر مرجعی، صرفا برای همان سال نیستند و تنها سرنخهایی برای دنبال کردن در آینده هستند.
در حوزه بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ هم ترندهای زیادی وجود دارد. در این مقاله یک ترجمه نیست اما برای نگارش آن از سایت Campaign Monitor استفاده شده است. و در اصل ترندهای آن را در این مقاله قصد داریم تا حدودی شرح دهیم. و شما را با آنها آشنا کنیم.
ترندهای دیجیتال مارکتینگ که در این مقاله آنها را مطالعه میکنید، موضوعاتی هستند که شما بهعنوان صاحب یک کسب و کار اینترنتی یا مسئول بازاریابی، باید در برنامه استراتژی خود به آنها بپردازید.
سعی بر این است که بهزودی در خصوص همه ترندهای معرفی شده، مقالات جامع و جداگانهای در سایت منتشر شود، اما در این بین اگر مقالهای پیشتر با موضوع مرتبط بود، لینک آن در صفحه وجود دارد که میتوانید آن را مطالعه کنید. اگر کنجکاو هستید که بدانید ترندهای دیجیتال مارکتینگ ۲۰۲۰ چه هستند در ادامه مقاله همراه باشید.
۱) جستجوی صوتی
اولین و مهمترین ترند دیجیتال مارکتینگ در سال ۲۰۲۰ جستجوی صوتی (Voice Search) است. با اینکه این قضیه ممکن است تا دو سال آینده هم به صورت کامل مورد استفاده قرار نگیرد. اما همواره در لیستهای مربوط به ترندهای دیجیتال مارکتینگ نامی از آن میبینیم.
دلیل اینکه جستجوی صوتی اولین ترند دیجیتال مارکتینگ است به دلیل رشد سریع این مدل جستجو با وارد شدن دستیارهای صوتی است. پیشتر در تلفنهای هوشمند اپل، دستیار صوتی سیری (Siri) یا در مایکروسافت ویندوز کورتانا (Cortana) امکان جستجوی صوتی را فراهم کرده بودند. و کم و بیش از این قابلیت استفاده میشد اما چیزی که بیشتر از هر زمانی جستجو صوتی را مهم کرده است، اسپیکرها و دستیارهای صوتی آمازون یعنی Amazon Echo و سرویس Alexa و همچنین Google Home و سرویس Assistant است.
طبق آمار گوگل ۲۰ درصد از کل جستجوهای انجام شده در موبایل، از طریق جستجو صوتی بوده است. همچنین ویندوز ۱۰ هم با معرفی سرویس کورتانا خود در ویندوز ۱۰ به ۲۵ درصد جستجوی صوتی (در دسکتاپ) رسید. طبق آمار ارائه شده جستجوی صوتی تا ۳.۷ برابر سریعتر از جستجوی متنی است. از همین رو پیشبینی میشود که هر چه سریعتر به سمت جستجو صوتی حرکت کنیم. پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۰ سهم جستجو صوتی از کل جستجوهای اینترنتی به ۵۰ درصد برسد.
برای ترند جستجوی صوتی چه استراتژی داشته باشیم؟
- استفاده از کلمه کلیدی طولانی
- توجه به سوالات کاربران در محتوای تولید شده
- استفاده از سوالات در عناوین اصلی مقاله
- تغییر لحن مقالات و نزدیک شدن به زبان گفتار
- توجه بیشتر به سئو محلی
۲) پستهای فروشگاهی رسانههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی همیشه پای ثابت ترندهای دیجیتال مارکتینگ هستند. هر سال با معرفی ویژگیها و امکانات جدید، استراتژیهای جدیدی برای بازاریابان در این فضا ساخته میشود. پستهای فروشگاهی یا پستهایی با قابلیت خرید (Shoppable Post) امروزه در استراتژیهای بازاریابی هر کسب و کار فروشگاهی باید باشد.
گسترش و رشد سریع تعداد کاربران در رسانههای اجتماعی، بحث بازاریابی رسانههای اجتماعی را بسیار جدیتر از قبل میکند. وقتی میلیونها کاربر در رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند، شما حتما باید با برنامه و با هدف مشخص، محصولات فروشگاهی خود را در آن تبلیغ کنید.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: استراتژی فعالیت در رسانههای اجتماعی[/megadesc]
در حال حاضر ۶۰ درصد کاربران اینستاگرام با در حال آشنا شدن با برندهای جدید هستند. همچنین ۷۰ درصد کاربران شبکه اجتماعی پینترست هم اذعان کردهاند که پینترست به آنها در پیدا کردن محصولات جدید کمک کرده است.
در حال حاضر سه رسانه اجتماعی فیسبوک، اینستاگرام و پینترست از پستهای فروشگاهی پشتیبانی میکنند. و میتوانید محصولات فیزیکی کسب و کار و فروشگاه اینترنتی خود را در آنها بهنمایش بگذارید. اما این قابلیت با توجه به ماهیت رسانههای اجتماعی در حال حاضر بیشتر بهدرد کسب و کارهای حوزه مد و پوشاک میخورد. و برای آنها بهترین نتیجه را دارد.
در خصوص نحوه راهاندازی فروشگاه و قابلیت فروشگاهی اینستاگرام (Instagram Shopping) مقاله فروش محصول در اینستاگرام را میتوانید مطالعه کنید.
برای ترند پستهای فروشگاهی چه برنامهای داشته باشیم؟
- فعال کردن این قابلیت و اضافه کردن محصولات
- توجه به شیوه نمایش آن در تصاویر
- استفاده از تصاویر واقعی و نمایش نحوه استفاده محصولات
- تمرکز بر فروش محصول منتخب نه صرفا همه محصولات
۳) واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
در بین ترندهای دیجیتال مارکتینگ نام واقعیت افزوده (Augmented Reality) و واقعیت مجازی (Virtual Reality) هم دیده میشود. که این مورد در اصل برای کسب و کارهای بزرگ است و صاحبان کسب و کار اینترنتی کوچک و شرکتهای معمولی در حال حاضر نمیتوانند از آن استفاده کنند. زیرا هزینه تولید محتوا واقعیت مجازی و نحوه ارائه آن به مخاطب هزینه زیادی خواهد داشت.
اما قرارگیری این مورد در بین ترندهای دیجیتال مارکتینگ نشان میدهد، باید انتظار داشته باشیم که تا دو سه سال آینده واقعیت مجازی گستردهتر و در دسترستر باشد. در حال حاضر واقعیت مجازی (VR) بهشکلی وجود دارد اما تمرکز اصلی بر روی واقعیت افزوده (AR) است. زیرا کسب و کارها بهواسطه آن بهتر میتوانند با آن خدمات و محصولاتشان را به افراد معرفی کنند.
چرا باید به واقعیت افزوده توجه کنیم؟
- با استفاده از واقعیت افزوده افراد میتوانند قبل از خرید محصولات، آن را استفاده کنند و دقیقا نتیجه آن را بهشکل مجازی حتی بر روی خودشان مشاهده کنند. برای مثال پوشیدن لباس، آرایش و همچنین مشاهده وسایل خانه در محیط.
- مشتریها میتوانند یک تجربه حضور در یک مکان فیزیکی را داشته باشند. برای مثال در قالب یک استادیوم ورزشی یا کافیشاپ قرار بگیرند، بدون اینکه از خانه خارج شوند.
۴) محتوای تعاملی
محتوای تعاملی (Interactive Content) یکی دیگر از ترندهای دیجیتال مارکتینگ است. شما با استفاده از این مدل محتوا میتوانید به درگیر کردن (Engagement) و تعامل با کاربران کمک کنید. و آنها را همراهتر از قبل کنید.
این مورد امروزه در بازاریابی ایمیلی بیشتر دیده میشود و از آن میتوان بهعنوان یک تغییردهنده فضای قدیمی ایمیل مارکتینگ یاد کرد. محتوای تعاملی میتواند هر جایی باشد. در سایت اینترنتی در یک بلاگ یا همانطور که اشاره شد در ایمیل.
شما با طراحی یک بازی، یک پازل، یک سوال و جواب میتوانید کاربر را با کسب و کار خود و موضوع ارائه شده درگیر کنید. سادهترین نمونه محتوای تعاملی را میتوان جوابهای سریع (Quick Reply) در ایمیل و حرفهایترین آنها طراحیهای بازیهای کوتاه آنلاین دانست.
شما با توجه به کسب و کار خود و حوزه فعالیت میتوانید از این دست محتوا استفاده کنید و کاربران بیشتر از قبل با خود همراه کنید. همه آمار و ارقام اهمیت و نرخ تبدیل بیشتر محتوای تعاملی را تایید میکنند.
نمونههای محتوای تعاملی که میتوانید برای کاربران خود از آنها استفاده کنید:
- پرسیدن سوال
- استفاده از حسابگر و ابزارهایی که کاربر باید مقادیری را در آن وارد کند. (برای مثال سیستمهای تبدیل تاریخ)
- نقشه
- خط زمانی کارها و رویدادها
- اسلایدشو
- تصاویر و ویدیو ۳۶۰ درجه
- ایجاد یک بازی کوتاه
۵) اپلیکیشنهای پیامرسان
در راستای ارتباط بیشتر با مخاطبین کسب و کارتان میتوانید از یکی دیگر از ترندهای بازاریابی دیجیتال یعنی اپلیکیشنهای پیامرسان استفاده کنید. این مورد صرفا به پیامرسانهای اجتماعی خلاصه نمیشود، بلکه سرویسهای پشتیبانی و چت آنلاین سایتها هم در همین دستهبندی قرار میگیرند.
در دنیا امروزه پیامرسان فیسبوک (Facebook Messenger)، واتساَپ (WhatsApp)، ویچت (WeChat) و در ایران هم تلگرام (Telegram) پیامرسانهایی هستند که میتوانید از آنها برای ارتباط سریعتر با کاربران استفاده کنید. طبق آمار ارائه شده تنها در فیسبوک مسنجر بیش از ۲ میلیارد ارتباط بین افراد و کسب و کارها شکل گرفته است.
کاربران از این مدل ارتباط استقبال میکنند زیرا مستقیما میتوانند با خود کسب و کارها، در سرویسهایی که بهصورت روزانه از آنها استفاده میکنند، ارتباط برقرار کنند. در سال ۲۰۲۰ این مورد یکی از موضوعات داغ دیجیتال مارکتینگ است و میتواند به ایجاد یک رابطه با کاربر و مشتری منجر میشود.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: بازاریابی رابطهای چیست؟[/megadesc]
همانطور که مطرح شد این مورد صرفا به پیامرسانهای اجتماعی خلاصه نمیشود و میتوانید از سرویسهای اطلاعرسانی روی مرورگر و سایت خود هم استفاده کنید.
چرا باید اپلیکیشنهای پیامرسان را جدی بگیریم؟
- ارتباط مستقیم با کاربر و مشتری
- کمک به اعتمادسازی کاربر نسبت به برند
- پشتیبانی و پاسخ به سوالات کاربران
۶) محتوای تولید شده توسط کاربر
ترند دیجیتال مارکتینگ محتوای تولید شده توسط کاربر (User-Generated Content) یا بهاختصار UGC موردی است که باید سعی کنید به آن برسید! درواقع محتوای تولید شده توسط کاربر بهنوعی مختلف برندها است. شرکتها و برندهای بزرگی که مشتریان خودشان برای آنها محتوا تولید میکنند.
این مدل محتوا میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. همانطور که در مقاله تولید محتوا، محتوا را به ۴ مدل اصلی تقسیم کردیم، محتوا تولید شده توسط کاربران هم میتواند به ۴ شکل مختلف باشد. ممکن است در مورد شما در بلاگ، سایت، رسانههای اجتماعیشان بنویسند. ممکن است از محصول و خدمات شما عکس گرفته و در اینستاگرام آن را منتشر کنند. یا ممکن است از محصول شما یک ویدیو آماده کنند و آن را در یوتوب منتشر کنند. و در نهایت ممکن است درباره محصول شما در پادکست صحبت کنند.
شما با یک برندسازی قوی میتوانید به این مرحله برسید. اما برای رسیدن و در اختیار داشتن محتوای تولید شده توسط کاربر لازم نیست منفعلانه عمل کنید. بلکه میتوانید با ایجاد مشوقها و آیتمهایی مشتریهای خود را ترغیب کنید که برای شما محتوا تولید کنند.
محتوا تولید شده توسط کاربر که جز ترندهای دیجیتال مارکتینگ در سال ۲۰۲۰ است، ممکن است از یک نقد و بررسی کوتاه محصول، زیر صفحه خرید آن در فروشگاه شما باشد، چه یک عکس زیبا در اینستاگرام. شما ایجاد یک باشگاه مشتریان و دادن امتیاز به کسانی که با شما همراه میشوند، میتوانید اولین قدمها را برای ایجاد محتوای تولید شده توسط کاربر بردارید.
نظرات و مطالبی که مشتریان شما در مورد کیفیت محصول و خدمات شما مینویسند از بسیاری از تبلیغات موثرتر است. بر طبق آمار منتشر شده در سایت برایتلوکال ۷۸ درصد از خریداران به نظرات آنلاین سایر مشتریان اعتماد دارند. و آن را بهعنوان یک پیشنهاد درنظر میگیرند. حتی در شکلی دیگر میتوان مباحث بازاریابی دهانبهدهان را هم بهنوعی با UGC مرتبط دانست.
برای محتوا تولید شده توسط کاربر چه برنامهای داشته باشیم؟
- تمرکز بر روی برندسازی
- تمرکز بر روی کیفیت محصول و خدمات
- ایجاد انگیزه برای مشتریان
- اهمیت دادن به خریداران در قالب باشگاه مشتریان
۷) ویدیو
سهم ویدیو در ترافیک جهانی اینترنت بهسرعت در حال افزایش است. و بررسیها نشان میدهد که بسیاری از افراد علاقهمند هستند تا در مورد یک موضوع، ویدیو مشاهده کنند تا یک مقاله یا مطلب را در سایت بخوانند.
رسانههای اجتماعی هم در فراگیر شدن ویدیو و محتوای تصویری بیتاثیر نیستند. ویدیوهای کوتاه و موثر در اینستاگرام یک موضوع داغ در فضای دیجیتال مارکتینگ هستند و لازم است که به آنها توجه داشته باشید.
اگر میتوانید محتوای خود را از طریق ویدیو منتشر کنید، حتما در کنار سایر اشکال محتوا، ویدیو را هم تولید و مننتشر کنید. کانال توزیع ویدیوهای شما هم میتواند علاوه بر سایت، سرویسهای اشتراکگذاری ویدیو مثب یوتوب و آپارات منتشر کنید.
در راستای تولید محتوا تعاملی توصیه میشود که ویدیوهای خود را موثرتر بسیازید و برای ایجاد تعامل در آنها از فراخوان عمل (Call to Action) استفاده کنید.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: بازاریابی ویدیویی چیست؟[/megadesc]
برای ویدیو چه برنامهای داشته باشیم؟
- بررسی محتوا قابل ارائه برای ساخت ویدیو
- تمرکز روی کیفیت ویدیو و اثرگذاری آن
- استفاده موثر از CTA در ویدیو
و نکته پایانی؛ بازاریابی تاثیرگذار
بهعنوان آخرین نکته میتوان بازاریابی تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing) را هم بهعنوان ترندهای دیجیتال مارکتینگ درنظر گرفت. در واقع با رشد تعداد کاربران رسانههای اجتماعی، افراد تاثیرگذار در این رسانهها هم موثرتر قبل میتوانند فعالیت داشته باشند.
اگر در برنامه تبلیغاتی خود قصد دارید که روی رسانههای اجتماعی کار کنید، استفاده از افراد تاثیرگذار در این سال میتواند برای شما موثر باشد. میتوان اینطور گفت که کثر ترندها و موضوعات داغ و پرطرفدار دیجیتال مارکتینگ آیندهی چشمگیرتری خواهند داشت. و در واقع در طی سالهای آتی بیشتر از آنها خواهیم شنید. ولی بازاریابی تاثیرگذار امروزه به نهایت خود رسیده است و شاید در آینده یه شکل امروزی دیگر از آن خبری نباشد.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: بازاریابی تاثیرگذار چیست؟[/megadesc]
جمعبندی
بهصورت کلی در این مقاله به معرفی ترندهای دیجیتال مارکتینگ پرداختیم که به صورت خلاصه میتوانید آنها را در انتها مشاهده کنید.
- جستجوی صوتی
- پستهای فروشگاهی رسانههای اجتماعی
- واقعیت افزوده و واقعیت مجازی
- محتوای تعاملی
- اپلیکیشنهای پیامرسان
- محتوای تولید شده توسط کاربر
- ویدیو
به انتهای مقاله ترندهای دیجیتال مارکتینگ در سال ۲۰۲۰ رسیدیم. اگر سوال و نظری در خصوص موضوع این مقاله داشتید خوشحال میشم که اون رو از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. ما حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.
[megadesc]
حامی این مقاله سایت فوربو شوید
در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، میتوانید با انتخاب یکی از آیتمهای زیر، بهصورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.
۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه
یا ما را در رسانههای زیر دنبال کنید
اینستاگرام | توییتر | تلگرام
[/megadesc]