بازاریابی اینترنتی یکی از شاخههای اصلی دیجیتال مارکتینگ بهحساب میآید. خود بازاریابی اینترنتی از سه زیرمجموعه بهنامهای کسب و کار اینترنتی، استراتژی بازاریابی و تبلیغات شکل گرفته است. در ادامه با فوربو دیجیتال مارکتینگ همراه باشید.
توجه: متنی که در ادامه مطالعه میکنید، متن قسمت ۲۲ پادکست فوربو هست و ساختار نگارش اون با سایر مقالات سایت فرق داره. از طریق این لینک و پلیر زیر میتونید به این قسمت در پادکست گوش بدید.
[megadesc]این قسمت پادکست فوربو توسط «نتنگار» حمایت شده است
نتنگار با کنترل مداوم سرویس آنلاین شما از سرورهای داخل و خارج ایران، اختلالها یا افت سرعت پاسخگوئی را قبل از کاربرانتان به شما اطلاع میدهد
[/megadesc]
بازاریابی اینترنتی چیست؟
همونطور که از اسم این مدل بازاریابی مشخصه، یعنی بازاریابی ای که قراره در اینترنت انجام بشه. برای اینکه بتونیم بازاریابی اینترنتی انجام بدیم نیاز به یک بستر داریم. این بستر میتونه یک وبسایت و یا یک اپلیکیشن باشه. اما اونجایی که برای یک سری کارها روی اپلیکیشن بازم نیاز به سایت پیدا میکنیم، به صورت کلی میشه گفت که اولین مرحله در بازاریابی اینترنتی. راهاندازی سایت اینترنتی
بازم به صورت کلی تر چون داریم در مورد بازاریابی حرف میزنیم، میشه سایت رو به عنوان کسب و کار معرفی کرد. یعنی باید یک سایت اینترنتی راهاندازی کنیم تا در واقع کسب و کار اینترنتی خودمون رو داشته باشیم.
در فصل دوم پادکست که میشه از قسمت ۸ تا ۱۷ در مورد راهاندازی صحبت کردیم. فصل دوم کاملا در مورد راهاندازی کسب و کار اینترنتی بر پایه سایت بود. از همون اول هم شروع کردیم. یعنی از ایده تا دانش و ابزار و سرمایهای که نیاز دارید. حتی به طراحی سایت و برنامه ریزی و هدفگذاری هم توی اون فصل اشاره کردیم.
مرحله اول) راهاندازی کسب و کار اینترنتی
اگر میخواید وارد مسیر کسب و کار اینترنتی بشید، میتونید به محتوای اون فصل گوش بدید. دقیقا در همین راستا هم تو سایت دانشگاه فوربو که آدرس FBUN.ir هست سه تا کلاس آموزشی رایگان داریم که توی اونا به صورت ویدیویی مراحل راهاندازی یک سایت اینترنتی رو کامل توضیح دادیم. اگر دوست داشتید اونجا هم میتونید ثبتنام کنید.
در بحث بازاریابی اینترنتی دو جور مخاطب داریم. اول کسایی هستن که هیچ کسب و کاری ندارن. یعنی اول راهن و تازه میخوان کسب و کار خودشون رو راهاندازی کنن. و دوم کسایی هستن که یک کسب و کار سنتی دارن. منظورم مثلا یک فروشگاه در بازاره. این افراد هم میتونن با راهاندازی سایت اینترنتی و فروشگاهی کردن اون، وارد مسیر بازاریابی اینترنتی بشن.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: چگونه کسب و کار سنتی خود را آنلاین کنیم؟
[/megadesc]علاوه بر این دو مدل مخاطبی که گفتم به نظر من یه دسته سومی هم داریم. کسایی که صفحه فروشگاهی روی رسانههای اجتماعی و پیامرسانها دارن. توی قسمت هشتم پادکست کامل در موردش توضیح دادم اما خیلی خلاصه همینجا دوباره میگم، از اونجایی که توی سرویسهایی مثل اینستاگرام و تلگرام امکان ثبت سفارش آنلاین و پرداخت آنلاین وجود نداره، نمیتونیم به صفحاتی که اونجا هستن بگیم کسب و کار اینترنتی. به همین خاطر صاحبین این صفحهها و کانالها رو هم میشه جز مخاطبین بخش اول بازاریابی اینترنتی دونست.
پس به صورت کلی اولین بخش در بازارایابی اینترنتی مربوط به راهاندازی کسب و کار اینترنتی یا آنلاین کردن یک کسب و کار سنتی هست. یعنی ما اول باید کسب و کارمون رو بر پایه یک سایت شروع کنیم.
خود راهاندازی کلی موضوع رو شامل میشه که طبیعتا در این قسمت نمیتونیم بهشون بپردازیم. همونطور که گفتم یک فصل کامل ۱۰ قسمتی یعنی فصل دوم رو به موضوع راهاندازی اختصاص دادیم، سه تا کلاس هم در دانشگاه فوربو در این رابطه داریم. دلیل این ارجاع دادنها، اول به خاطر پراکندگی موضوعه. یعنی اگر بخوایم بریم سراغ ایده و هاست و دامنه و سیاماس، خیلی خارج میشم از بحثمون و دوم هم به خاطر اینه که یه بار در مورد اینا کامل صحبت کردیم و بهتره که خیلی حرف تکراری نزنیم.
مرحله دوم) بهکارگیری استراتژیهای بازاریابی
راهاندازی کسب و کار بر پایه سایت شد اولین بخش از بازاریابی اینترنتی. بخش دیگه، استراتژی هست. استراتژیهای بازاریابی راه و روشهایی هستن که ما میتونیم برای افزایش فروش، گرفتن سهم بیشتر بازار، رقابت کردن، برندسازی و ارزشهای دیگه از اونا استفاده کنیم.
یه بخشی از استراتژیها از فضای بازاریابی سنتی و قدیمی اومدن در فضای آنلاین، اما یک سریها هم در اینترنت شکل گرفتن. مثلا بازایابی تهاجمی چیزی هست که از قدیم بوده و شرکتها و کارخونهها هم ازش استفاده میکنن. ولی مثلا بازاریابی تاثیرگذار یا بازاریابی فراخوان عمل، تاکتیکهایی هستن که تقریبا میشه اونا متعلق به فضای آنلاین و دیجیتال مارکتینگ دونست.
در این بخش از بازاریابی اینترنتی ما باید استراتژیها و تاکتیکها رو بشناسیم. استراتژی با تاکتیک فرق داره. در واقع استراتژی یه چیز کلیتره، و میتونه خودش شامل چند تاکتیک باشه. مثلا یه تاکتیک بازاریابی داریم به اسم افیلیت مارکتینگ یا همون سیستمهای همکاری در فروش. خب این تاکتیک بهمنظور افزایش فروش انجام میشه و ما میایم بازاریاب برای محصولاتمون جذب میکنیم.
اما مثلا ما توی سایت فوربو یه مقاله داریم با عنوان، استراتژی راهاندازی سایت بر پایه افیلیت مارکتینگ. اینجا دیگه صرفا خود تاکتیکه مهم نیست. مثلا توش در مورد بازارایابی محتوا، بازاریابی درونگرا، بازاریابی جاویژه یا همون نیچ مارکتینگ هم صحبت میکنیم.
تاکتیکهای بازاریابی یکی دو تا نیستن که بخوایم در موردشون صحبت کنیم. اما چندتا رو الان در این قسمت معرفی میکنم خیلی سریع، بعدا همونطور که گفتم در بخشهای بعدی فصل چهارم پادکست، دوباره برمیگردیم و کاملتر در مورد هر کدوم صحبت میکنیم.
بازاریابی جاویژه
اولین تاکتیک بازاریابی که میخوام معرفی کنم، نیچ مارکتینگه، نیچ مارکتینگ که تلفظ صحیحش اینطوریه (Niche Marketing) به فارسی بازاریابی جاویژه ترجمه شده. توی این تاکتیک ما میایم بازار هدفمون رو بر اساس چند پارامتر کوچک میکنیم. تا بتونیم کاملا نیاز همون بازار هدف کوچیک رو تامین کنیم. پارامترهای ما برای کوچک کردن بازار هدف، میتونن از طرح و ایده اولیه شروع بشن. مثلا برای شروع ممکنه شما تو ذهنتون این باشه که بخواید یک فروشگاه اینترنتی در حوزه محصولات دیجیتال بزنید، موبایل و تبلت و لپتاپ مثلا بفروشید.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: همهچیز در مورد نیچ مارکتینگ
[/megadesc]با این تاکتیک میتونید بیاید روی یکی از این دستهبندیها کار کنید. برای مثلا موبایل بفروشید. یعنی یک فروشگاه فقط برای فروش موبایل ایجاد کنید. نیچ مارکتینگ حتی این دستهبندی رو میتونه تخصصی تر کنه. مثلا یک برند خاص رو انتخاب کنید و فقط محصولات اون رو بفروشید. مثلا فروشگاه اینترنتی موبایلهای برند سونی. این تخصصیتر کردن و ریز کردن موضوع خیلی به شما کمک میکنه. که حالا دیگه وارد مزایای اون نمیشیم.
علاوه بر خود موضوع شما میتونید، مخاطبتون رو هم هدفمندتر کنید. انتخاب یه جنسیت خاص و یا گروههای سنی مشخص هم میتونه از راههای کوچک کردن بازار هدف شما باشه. این از معرفی بازاریابی جاویژه.
بازاریابی تهاجمی و دفاعی
تاکتیک بعدی که میخوام معرفی کنم، تاکتیک بازاریابی تهاجمی هست. قبل از بازاریابی جاویژه گفتم که استراتژی یه مقدر کلی تره و خودش میتونه شامل چند تاکتیک باشه. الان اینجا مثال اینطوری داریم. یک سری استراتژیهای کلی ما داریم. مثلا استراتژی اکتشافی، که یه کسب و کار میره بازارهای جدید رو پیدا میکنه و بعد با تاکتیک بازاریابی تهاجمی، به اون بازار حمله میکنه. حالا خود این تاکتیک هم چند بخش داره مثلا حمله رو در رو داریم، حمله به صورت محاصره داریم، حمله چریکی داریم کلا یعنی خود یه تاکتیک هم میتونه حالتهای مختلفی داشته باشه.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: همهچیز در مورد بازاریابی تهاجمی
[/megadesc]این الان استراتژی اکتشافی بود که توش از تاکتیک بازاریابی تهاجمی استفاده شد. مثلا یه استراتژی دیگه داریم، استراتژی دفاعی. دقیقا برعکس مدل قبل، یک کسب و کار از بازار خودش میخواد دفاع کنه که اون رو از دست نده. حالا در این استراتژی، از تاکتیک بازاریابی دفاعی استفاده میشه. که باز خودش چند دفاع رو شامل میشه. مثلا دفاع پیشگیرانه، دفاع متحرک، ضد حمله و تاکتیکهای دیگه.
تاکتیک بعدی که میخوام معرفی کنم جز تاکتیکهایی هست که در فضای آنلاین و دیجیتال مارکتینگ شکل گرفته و در کسب و کارها به شکل سنتی قابل اجرا نیست.
بازاریابی فرخوان عمل
تاکتیک بازاریابی فراخوان عمل یا CTA Marketing . در اصل ما تو اینترنت یه چیزی داریم به اسم فراخوان عمل یا Call to Action . فرخوان عمل اون چیزیه که ما انتظار داریم کاربر تو سایت ما انجام بده. که معمولا در راستای جذب کاربره. مثلا میخوایم ایمیل بازدیدکنندهها رو داشته باشیم، میایم یک فرم تو صفحه میزاریم و روش مینویسم که برای اطلاع از جدیدترین مطالب، ایمیل خودتون رو وارد کنید و یک کلید تایید یا دنبال کردن هم کنارش میزاریم که اطلاعات ارسال بشه. این میشه یک عمل یا همون اکشنی که میخوایم کاربر انجام بده.
[megadesc]پیشنهاد مقاله: همهچیز در مورد بازاریابی فراخوان عمل
[/megadesc]حالا در بازاریابی فرخوان عمل ما به این فکر میکنیم که چطوری مثلا ایمیل افراد رو جذب کنیم. چه چیزهایی رو قرار بدیدم تو صفحه که برای کاربر جذاب باشه و بیاد اطلاعاتش رو به ما بده. مثلا اینکه بیایم یک فایل رایگان رو قرار بدیم و بگیم ایمیلتون رو وارد کنید تا براتون ارسال بشه یک راه مرسوم در این تاکتیک بازاریابیه یا مثلا کد تخفیف برای فروشگاه ارسال بشه. اینا همه راه و روشهایی هستن که در بازاریابی فراخوان عمل باید به اونا فکر کنیم تا بهترین راه رو انتخاب کنیم.
الان خیلی کلی چند تاکتیک بازاریابی رو در این بخش معرفی کردیم. تاکتیکهای بازاریابی جاویژه، بازاریابی تهاجمی، بازاریابی دفاعی و بازاریابی فراخوان عمل. همونطور که گفتم تاکتیکهای زیادی داریم و دربخشهای بعدی فصل چهارم کاملتر به هر کدوم می پردازیم.
تا اینجا دو بخش بازاریابی اینترنتی رو معرفی کردیم. بخش اول مربوط به راهاندازی یا آنلاین یک کسب و کار بود. و بخش دوم مربوط به استراتژیها و تاکتیکهای بازاریابی. یه بخش دیگه هم داریم که الان میخوایم بریم سراغش. بخش آخر تبلیغاته.
مرحله سوم) تبلیغات اینترنتی
تو قسمت ۱۷ اشاره کردم که در یک سری منابع تبلیغات اصلا یه بخش اصلی در دیجیتال مارکتینگ حساب میشه. یعنی علاوه بر ۵ مدل بازاریابی که بهعنوان شاخههای اصلی دیجیتال مارکتینگ معرفی کردم، یه بخش ششمی هم دارن که مربوط به تبلیغات میشه.
دلیل جدا کردنش تقریبا به خاطر گستردگی مدلهای تبلیغاته چون همون طور که الان معرفی میکنم، توی اینترنت چند مدل تبلیغ داریم که هر کدوم برای خوشون طرحها و استراتژیهای مختلف دارن. اما به صورت کلی توی بازاریابی اینترنتی ما اول کسب و کارمون رو شروع میکنیم و بعد از استراتژیها اسفتاده میکنیم که رشد کنیم. تبلیغات هم یک راه میانبر برای رشد کردن در فضای آنلاین هست. به همین خاطر من اون رو زیرمجموعه بازاریابی اینترنتی میدونم.
تبلیغات در اینترنت مثل خود هدف بازاریابی دو هدف کلی داره. یا به منظور ایجاد فروش انجام میشه یا برندسازی. اهداف دیگهای که شاید توی منابع مختلف ببینید، مثلا افزایش کاربر و افزایش سرنخ فروش اینا همه باز جز خود فروش حساب میشن. پس دو هدف کلی مشخص کردیم برای تبلیغ. یکی فروش یکی برندسازی.
خود تبلیغات چند حالت. در واقع چند مدل تبلیغ داریم. تبلیغ متنی، تبلیغ بنری، تبلیغ ویدیویی، تبلیغ ایمیلی، تبلیغ رسانههای اجتماعی و تبلیغ موبایل. اینا شاخههای اصلی تبلیغات در اینترنت هستن که طبیعتا هر کدوم زیرمجموعههایی دارن.
انواع تبلیغات اینترنتی در بازاریابی اینترنتی
مثلا تبلیغ متنی خودش چند حالت داره. تبلیغ رپورتاژ یکی از اوناس. که میشه گفت با کیفیت ترین حالت تبلیغاته چون هم متن داره، هم عکس هم لینک. در واقع رپورتاژ آگاهی مثل یه جور مطلب سایته. شما به سایتی طبق تعرفهاش هزینهای رو پرداخت میکنید و اون در کنار سایر مطالبش، محتوای تبلیغاتی شما رو هم منتشر میکنه.
تبلیغات دیگهای مثل بکلینک، تبلیغات همسان و تبلیغات گوگل هم زیرمجموعههای دیگه مدل تبلیغ متنی هستن.
مدل بعدی تبلیغ بنری هست. که در اصل یک حالت بیشتر نداره. شما با پرداخت هزینهای یک بنری رو در سایتی منتشر میکنید. اما شیوه پرداخت هزینه و شیوه نمایش فرق میکنه. شما میتونید با یک سایت هماهنگ کنید و ماهانه هزینهای رو بپردازید تا بنرتون در سایتش نمایش داده بشه. این یک حالته.
اما یک حالت هدفمندتر هم داریم که شما میاید با آژانسهای تبلیغاتی آنلاین کار میکنید. اینطوری بر اساس بودجهای که دارید تبلیغ شما توی سایتهای مختلف نمایش داده میشه. و به دو صورت میتونید هزینه رو پرداخت کنید.
مدل محاسبه قیمت CPM و CPC دو مدل مرسوم پرداخت هزینه تبلیغات بنری در آژانسهای تبلیغاتی هستن. در مدل CPM شما به ازای هر ۱۰۰۰ بار نمایش یه مبلغ ثابتی رو باید پرداخت کنید. اما در مدل CPC شما فقط به تعداد کسایی که روی تبلیغتون کلیک کردن، باید هزینه کنید.
مدل تبلیغاتی بعدی تبلیغ ویدیویی هست. که شما میتونید ویدیو تبلیغاتی درست کنید و توی سرویسهای اشتراک ویدیو مثل یوتوب و در ایران در آپارات اون رو پخش کنید. منظور هم آپلود اون نیست. یعنی برید از بخشهای تبلیغاتی اونا استفاده کنید. شیوه پرداخت هزینهش هم مثل مدل بنری ـه. اما یک حالت دیگه هم هست که بر اساس ثانیه نمایش تبلیغ محاسبه میشه.
تبلیغات ایمیلی مدل دیگه تبلیعات هستن. این نکته رو باید در نظر داشته باشید که منظور از تبلیغات ایمیلی، بازاریابی ایمیلی و ایمیل مارکتینگ نیست. توی حالت تبلیغاتی شما صرفا تبلیغ رو به بانک ایمیلیتون ارسال میکنید.
تبلیغات رسانههای اجتماعی یکی دیگه از مدل تبلیغات پرطرفداره. حالت اول توی این مدل تبلیغ اینه که برید از بخش تبلیغات رسمی رسانههای اجتماعی استفاده کنید. یعنی پستتون رو پروموت کنید. به این مدل میگن محتوا حمایت شده. توی این حالت شما میتونید هدفمندی فوقالعادهای داشته باشید و دقیقا تبلیغ برای مدل افرادی که مدنظرتون هست ارسال کنید. مثلا میتونید مشخص کنید که تبلیغ من فقط برای زنان رنج سنی ۱۸ تا ۲۴ نمایش داده بشه.
به غیر این حالت تبلیغ که شما مستقیما با خود رسانه اجتماعی کار میکنید، میتونید در صفحههای پرطرفدار هم تبلیغ خوتون رو منتشر کنید. یا با اضافه شدن قابلیت قرار دادن لینک در استوری هم در فیس بوک و هم در اینستاگرام، این بخش هم به جایگاههای تبلیغاتی در رسانههای اجتماعی تبدیل شده.
آخرین بخش تبلیغات، تبلیغات موبایل هست که در اصل میشه اون رو تبلیغات اپلیکیشن هم معرفی کرد. چون منظور صرفا توی موبایل بودن نیست. اپلیکیشنها هم مثل سایت، بستتر تبلیغاتی دارن. احتمالا واستون پیش اومده که بعد از باز کردن یک اپلیکیشن یک صفحهای رو دیدید که یک دفعه باز میشه و یک آگهی نشون میده. این تبلیغ پاپآپ در اپلیکیشن هست. این یه مدله.
گوگل و همچین سرویسهای داخلیای هستن که تبلیغات بنری رو توی اپلیکیشنها انجام میدن. و توی نوار پایینی اپلیکیشن تبلیغ نمایش میدن. اما جدا از این دو مدل، تبلیغات نوتیفیکیشن یکی از موثرترین مدلهای تبلیغات در اپلیکیشنهاست. باز هم میتونید با خود یک اپلیکیشن هماهنگ یا از سرویسهای تبلیغاتی استفاده کنید تا تبلیغاتتون در قسمت اعلانات یا همون نوتیفیکیشن موبایل افراد قرار بگیره.
تبلیغات هم تموم شد. الان در این قسمت به سه بخش بازاریابی اینترنتی اشاره کردیم. راهاندازی کسب و کار اینترنتی، استراتژی های بازاریابی و تبلیغات. در واقع بازاریابی اینترنتی با این ۳ تعریف شکل میگیره. در این قسمت بازاریابی اینترنتی رو باز کردیم ولی هنوز کلی موضوع و نکته دیگه درموردش باقی مونده. که همون طور که گفتم در بخش اول فصل چهارم میخوایم اول یه دور شاخههای اصلی دیجیتال مارکتیگ رو معرفی کنیم بعد دقیقتر روی هر کدوم زوم کنیم.
پایان مقاله بازاریابی اینترنتی
به انتهای این مقاله از سایت فوربو رسیدیم. چیزی که مطالعه کردید، متن قسمت ۲۲ پادکست فوربو بود. در پادکست فوربو هر شنبه ساعت ۸ صبح به معرفی و بررسی موضوعات مربوط به دیجیتال مارکتینگ میپردازیم. در همه اپلیکیشنهای پادکست میتونید به ما گوش بدید. اطلاعات بیشتر در مورد پادکست در سایت پادکست فوربو منتشر شده است. ممنون از همراهی شما.
[megadesc]
حامی این مقاله سایت فوربو شوید
در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، میتوانید با انتخاب یکی از آیتمهای زیر، بهصورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.
۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه
یا ما را در رسانههای زیر دنبال کنید
اینستاگرام | توییتر | تلگرام
[/megadesc]