همه‌چیز در مورد برند شخصی و برندسازی شخصی

همه‌چیز در مورد برند شخصی و برندسازی شخصی

Picture of رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

برندسازی شخصی یا پرسونال برندیگ (Personal Branding) یکی از زیرمجموعه‌های تعریف کلی برندسازی است. در تعریف برندسازی مطرح شده بود که نشانی است که یک کسب و کار -شرکت- به‌واسطه آن شناخته می‌شود.

حال برندسازی شخصی تلاش برای شناساندن یک شخص -فرد- به سایر افراد است. در این مقاله از سایت فوربو دیجیتال مارکتینگ قصد داریم به این موضوع بپردازیم. در ادامه همراه باشید.

[megadesc]

پیشنهاد مقاله: همه‌چیز در مورد برندسازی

[/megadesc]

مقدمه؛ برندسازی شخصی یا مشهور شدن؟

تمرکز بر روی برندسازی شخصی منظور پیدا کردن راه‌هایی برای مشهور شدن نیست.

مشهور شدن یا شهرت داشتن با برندسازی شخصی تفاوت اساسی دارد. در شهرت شما افراد در مورد شما صحبت می‌کنند. شما به چیزی که آن‌ها تعریف می‌کنند شناخته می‌شوید. خود شما طبیعتا می‌توانید به آن جهت بدهید اما در نهایت با «حرف مردم» شخصیت شما شکل خواهد گرفت.

اما در برندسازی از نوع شخصی خود شما هستید که تعریف را ارائه می‌دهید. در واقع برندسازی شخصی آن چیزی است که خود شخص قصد دارد به آن شناخته شود. این تعریف حتی با تعریف اینفلوئنسر بودن هم تفاوت دارد. اینفلئونسر به واسطه کاری که انجام می‌دهد و تاثیری که می‌گذارد شناخته می‌شود. در این خصوص در ادامه مقاله کامل‌تر توضیح خواهم داد.

برندسازی شخصی در نهایت می‌تواند منجر به مشهور شدن شخص هم شود. یعنی موفقیت برندسازی شخصی می‌تواند در برخی ابعاد در شهرت تعریف شود. اما ساز و کار آن همان‌طور که مطرح شد متفاوت است. در این مدل برندسازی فرد سعی می‌کند چهره‌ای که از خود می‌خواهد را ارائه دهد.

میزان ارتباط محتوا، ظاهر و نظرات مطرح شده توسط یک فرد با واقعیت آن فرد می‌تواند از جمله فاکتورهایی برای ارزش‌گذاری افراد باشد. طبیعتا ظاهر و بیرون یک شخصی که در این مسیر قدم برداشته است، هر چه به باطن آن شخص نزدیک‌تر باشد، او موفق‌تر خواهد بود. و می‌تواند «اعتماد» جلب کند.

در حالی که با نمایش یک تصویر غیر واقعی از خود، اعتماد را از دست می‌دهد و در مسیر جلب «توجه» قدم خواهد گذاشت. در ادامه این مقاله از سری مقالات بازاریابی اینترنتی فوربو بیشتر به این تعریف خواهیم پرداخت. همراه باشید.

برند شخصی چیست؟

همه‌چیز در مورد برند شخصی و برندسازی شخصی

فرض کنید یک شرکت موفق یا یک کسب و کار اینترنتی موفق امروز در حال فعالیت است. همه اعتبار و شناخت آن برای خود برند شرکت و کسب و کار است. اما پشت این موفقیت‌ها یک موسس (Founder) بوده است. حال به دلیل مشکلاتی کسب و کار دیگر نمی‌تواند به کار خود ادامه دهد. کسب و کار از بین می‌رود و دیگر کسی خبر از نام و نشان آن ندارد.

این‌جا موسس آن شرکت هم پتانسیل اینکه مانند خود کسب و کار -از لحاظ نام- از بین برود وجود دارد. برای اینکه افراد شرکت را به‌نام موسس و عوامل و مجریان اصلی آن بشناسند، برند شخصی به کمک می‌آید.

برند شخصی (Personal Brand) کمک می‌کند که افراد شناخته شوند. در واقع افراد تاثیرگذار در یک کسب و کار می‌توانند خودشان را برند کنند! تا مردم بدانند که حیات آن‌ها تنها وابسته به حیات کسب و کار نیست. اگر کسب و کار امروز دیگر وجود نداشته باشد، آن شخص می‌تواند کسب و کار فردا را بسازد.

اگر موسس کسب و کار بر روی برند شخصی خودش کار کرده باشد، و به اصطلاح برندسازی کرده باشد، می‌تواند بخشی از اعتبار شرکت را از آن خود کند. -منظور در این بخش اعتبار حقوقی و ارزشی مانند سهام نیست.- و وقتی که حتی کسب و کار وجود نداشته باشد، به‌عنوان موسس یک کسب و کار شناخته شود.

این مورد کمک می‌کند که وقتی آن شخص کسب و کار جدیدی را راه‌اندازی کرد، به‌نوعی اعتبار از پیش داشته باشد. و لازم نباشد که دوباره در کسب و کار جدید همه‌چیز را از اول شروع کند.

این اعتبار و در اصل شناخت با وجود برند شخصی ممکن است. همه افراد می‌توانند بر روی برند شخصی خودشان تمرکز کنند. و سعی کنند که تصویر بهتری از خود بسازند. اما معمولا صاحبان کسب و کارهای بزرگ و کوچک بیشتر از سایر افراد مشغول برندسازی شخصی هستند.

برندسازی شخصی چیست؟

در راستای ساخت و رسیدن برند شخصی، برندسازی شخصی (Personal Branding) یا پرسونال برندینگ مطرح می‌شود. درست مانند تعریف برند و برندسازی می‌ماند.

برند شخصی تصویر و نشانی است که از یک فرد ساخته می‌شود. و برندسازی شخصی، مسیر رسیدن به آن تصویر است. همه افراد می‌توانند در این مسیر قدم بردارند. اما همه افراد نمی‌توانند به برند شخصی برسند. دلیل آن هم این است که برندسازی شخصی از دل یک موفقیت بیرون می‌آید.

شما نمی‌توانید امروز ظهر! که در تخت از خواب بیدار شدید، فکر کنید که باید روی برندسازی شخصی خودم کار کنم! افرادی که نام‌شان ارزشی کمتر از شرکت‌های بزرگ ندارد، از موفقیت‌های خود برند خود را ساخته‌اند.

این مسلئه در مقیاس‌های کوچک و بزرگی وجود دارد. یک مدیر سایت اینترنتی یا یک متخصص طراحی سایت هم می‌تواند در این مسیر قدم بردارد و مثلا مشغول وبلاگ‌نویسی شود. هم حرفه‌ای‌ترین ورزشکاران و هنرمندان دنیا.

تاریخچه برندسازی شخصی

برندسازی شخصی و توجه به خود آدم از دل موضوع «رشد فردی» (Personal Growth) یا «توسعه فردی» (Personal Development) و یا در برخی منابع «خودیاری» (Self-help) بیرون آمده است.

از آنجایی که یکی از شروع کنندگان جریان رشد فردی در دنیا ناپلئون هیل (Napoleon Hill) -نویسنده آمریکایی- بوده است، برای اولین بار موضوعات رشد فردی توسط این شخص مطرح شده است.

اولین کتابی که به موضوعات مقدماتی برند شخصی پرداخته است، کتاب معروف ناپلئون هیل، «بیندیشید و ثروتمند شوید» (Think and Grow Rich) در سال ۱۹۳۷ بوده است. پس از آن آل رایز و جک تروت در کتاب «جایگاه‌سازی: نبردی در ذهن» (Positioning: The Battle for Your Mind) خود ایده‌های شکل‌گیری مدل امروزی آن را مطرح کردند.

سرانجام تعریف مشخص و امروزی که ما از برندسازی شخصی می‌دانیم در مقاله‌ای در سال ۱۹۹۷ توسط تام پیترز مطرح شد. و طبیعتا پس آن در کتاب‌ها و مقالات بعدی که حوزه رشد فردی منتشر می‌شدند، تعریف به تکامل رسید.

تثبیت و ترویج برند شخصی با تبدیل نام به کسب و کار

همه‌چیز در مورد برند شخصی و برندسازی شخصی

زمانی که افراد اعتباری از یک موفقیت کاری بدست می‌آورند. می‌توانند اعتبار خودشان را به کسب و کار هم منتقل کنند. همان‌طور که در ابتدا مطرح شد، صاحبان کسب و کارهای مختلف، با معرفی و کار بر روی برندسازی شخصی، خودشان را معرفی می‌کنند و بخشی از اعتبار کسب و کار را برای خودشان می‌کنند.

حال در برخی موراد و کسب و کارهای و بیزینس‌های دیگر ممکن است عکس آن هم اتفاق بیافتد. برای مثال رییس‌جمهور آمریکا در زمان نگارش این مقاله، یعنی دونالد ترامپ، از موفقیت‌های تجاری خود استفاده کرده و دقیقا نام خودش، Donald Tramp را روی مجموعه شرکت‌ها، هتل‌ها و ساختمان‌های خود گذاشته است.

در این مدل که از برند شخصی استفاده می‌شود، معمولا بازار هدف تغییر می‌کند. مثال مشهور دیگر بازیکن پرتغالی کریستیانو رونالدو است. این بازیکن از موفقیت‌های ورزشی خود به اعتباری رسیده است. حال دقیقا نام و حتی شماره پیراهن خود را روی کسب و کار حوزه پوشاک خود گذاشته است.

قرار نیست که یک تولیدی حوزه پوشاک کیفیت فوق‌العاده‌ای را در اولین محصولات خود داشته باشد. اما واردن شدن نام یک چهره شناخته شده مانند رونالدو، باعث می‌شود بخشی از اعتبار آن شخص به محصولات آن هم وارد شود. بدون آنکه واقعا از لحاط تکنیکی و فنی کیفیت محصول تغییری پیدا کند.

به عنوان این بخش مقاله دوباره دقت کنید! «تثبیت و ترویج» برند شخصی با تبدیل نام به کسب و کار. تا به این‌جا در خصوص تبدیل نام به کسب و کار گفتیم. اگر این تبدیل صورت بگیرد و نام و هویت یک شخص تبدیل به یک کسب و کار -و در پس آن تبدیل به برند یک کسب و کار- شود، خود برند شخصی مجدد جان می‌گیرد و تثبیت می‌شوید. ترویج می‌شود و قوی‌تر و با اعتبار بیشتری به حیات خود ادامه می‌دهد.

تفاوت پرسونال برند با اینفلوئنسر

به این مثال توجه کنید.

یک فرد که می‌توانند موسس یک کسب و کار باشد، اگر در حوزه کاری خودش موفق عمل کند، می‌توان از آن به‌عنوان یک فرد تاثیرگذار یا اینفلوئنسر یاد کرد. یعنی کاملا در یک چارچوب مشخص کاری. آن شخص یک فرد تاثیرگذار در همان حوزه است.

اما برند شخصی جدا از کاری است که آن شخص در لحظه انجام می‌دهد. در واقع با خود آدم و ویژگی‌های آن تعریف می‌شود نه صرفا موقعیتی که در آن کار می‌کند.

برای روشن‌تر شدن موضوع دوباره رونالدو را به یاد آورید. رونالدو یک فرد تاثیرگذار یا اینفلوئنسر در حوزه ورزش -به‌صورت تخصصی فوتبال- است. اما یک اینفلوئنسر در حوزه پوشاک زیر مردانه نیست. او تخصص و مهارتی در این موضوع ندارد. بلکه صرفا از نام و برند شخصی خودش استفاده کرده است.

اگر رونالدو در دوران پس از فوتبال خود وارد تولیدی پوشاک خود شود و به صورت مستقیم در مدریت کارهای آن فعالیت کند، آن موقع می‌توان از رونالدو به‌عنوان یک اینفلوئنسر یا فرد تاثیرگذار در حوزه پوشاک زیر هم یاد کرد.

[megadesc]

پیشنهاد مطالعه: همه‌چیر در مورد بازاریابی تاثیرگذار

[/megadesc]

 

هویت شخص چگونه شکل می‌گیرد؟

همه‌چیز در مورد برند شخصی و برندسازی شخصی
فقط با کت و شلوار 🙂

عنوان این بخش مقداری عجیب به‌نظر می‌رسد. در این بخش قرار نیست در مورد شریان‌های اصلی شکل‌گیری هویت انسانی صحبت کنیم. نه موضوع روانشناسی است نه فلسفه. منظور هویت شخص، برای ساخت برند است.

حوزه کاری

اولین و موثرترین راه برای ساخت یک هویت برای شخص، حوزه کاری او است. هر کس در جایگاه کاری خود می‌تواند، بخشی از هویت خود را برای ساخت برند شکل دهد. موفقیت در کسب و کار عاملی است که بسیاری از پس آن در طی ساخت برند شخصی برای خود هستند.

طبیعتا افراد و درصد کمی از افراد نسبت به عامه مردم، از دل موفقیت کاری‌شان تبدیل به برند می‌شوند. اما صرفا موفقیت کاری و کسب و کار نیست که در این بخش تعریف می‌شود.­ در این صورت عنوان این بخش موفقیت کسب و کار بود نه حوزه کاری.

شما در هر حوزه‌ای که مشغول به کار هستید، می‌توانید از آن برای شکل دادن به هویت خود در جهت برندسازی شخصی استفاده کنید. مهم ارزش‌آفرینی است. موثر باشید و تاثیربگذارید. در هر حوزه‌ی کاری می‌توان به این صورت بخشی از هویت برند شخصی را شکل داد.

موضوعات مورد علاقه

در کنار کار و حرفه اصلی، بخشی از هویت هم از علایق شخص ساخته می‌شود. بسیاری از افراد شناخته شده به‌عنوان برند، تفریحات، سرگرمی‌ها و حتی ورزش‌های خاص خود را دارند. علاقه به مطالعه، موسیقی، هنر و.. هم موضوعاتی هستند که در صورت علاقه لازم است آن‌ها را هم دنبال کنید.

منظور از دنبال کردن این نیست که برای ساخت برند لازم است این کارها را انجام دهید. بلکه منظور نشان دادن جنبه‌های مختلف زندگی است. صرفا متمرکز بودن روی کسب و کار و حرفه اصلی برای برند شخصی ساختن کافی نیست. بلکه می‌توانید کمی موضوعات مورد علاقه خود را هم وارد آن کنید. ابزار این کار هم امروزه رسانه‌های اجتماعی هستند.

ابزارهای تاثیرگذار برندسازی شخصی

در نشان دادن و در نهایت ساخت یک هویت برای برند شخصی، ابزارهایی به کمک شما می‌آیند. در اصل شما با انجام یک سری کارها می‌توانید برند خود را تقویت کنید. امروزه استفاده از رسانه و تولید محتوا در آن می‌تواند بهترین نتیجه را برای شما به همراه داشته باشد.

رسانه‌های اجتماعی

از طریق رسانه‌های اجتماعی می‌توانید خود را به راحتی معرفی می‌کنید. همانند یک برند کسب و کار یا شرکت، در شبکه‌های اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام و توییتر باید به‌نوعی وارد بازاریابی رسانه‌های اجتماعی شوید.

یعنی دقیقا خودتان را مانند یک کسب و کار در این رسانه‌ها معرفی کنید. شما کسی هستید که یک سری مهارت‌ها و توانایی‌هایی دارید. این کارها را انجام داده‌اید. این سلیقه‌ها را دارید. و برای رسیدن به دستاوردهای بیشتر تلاش می‌کنید.

فعال بودن در رسانه‌های اجتماعی مانند مدل کسب و کار آن به آگاهی برند شما کمک می‌کند. امروزه اینستاگرام، توییتر، لینکدین و فیس‌بوک رسانه‌های اجتماعی هستند که می‌توانید از آن‌ها برای تقویت برند شخصی استفاده کنید.

منظور از فعالیت در رسانه‌های اجتماعی صرفا داشتن اکانت و عکس و سلفی گذاشتن از خودتان نیست! بلکه در این رسانه‌های اجتماعی باید یک ارزشی خلق کنید. یعنی تولید محتوا کنید.

تولید محتوا

به دنبال خلق یک ارزش باشید. در زمینه تخصصی خودتان تولید محتوا کنید. و سعی کنید دانش و تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. فعالیت با برنامه در رسانه‌های اجتماعی مخصوصا اینستاگرام می‌تواند برای شما بسیار تاثیرگذار باشد.

نوشتن کتاب

بسیاری از افراد حتی رده دوم و سوم شرکت‌های بزرگ دنیا با نوشتن کتاب سعی می‌کنند تجربیان خودشان با دیگران به اشتراک بگذارند. در مقیاس بزرگ و جدی‌تری نوشتن کتاب و داشتن کتاب -مخصوصا چاپ‌شده- تاثیر بسیار زیادی روی برند شخصی شما خواهد گذاشت.

بنیان‌گذاران و موسسان شرکت‌ها و کسب و کارهای بزرگ پس از موفقیت و یا حتی دوران بازنشستگی رو به نوشتن کتاب می‌آورند. نوشتن کتاب ارزش‌ها و توانایی‌های شما مستند می‌کند. برای همیشه می‌ماند. و همان‌طور که مطرح شد تاثیر بسیار زیادی روی برند شخصی شما می‌گذارد. و می‌توانید همیشه افراد را به خواندن آن ارجاع دهید.

وبلاگ، ولاگ و پادکست

برای معرفی و در ارتباط با مخاطب بودن همجنین می‌توان از راه‌های متن، ویدیو و صوت هم استفاده کرد.

بلاگ (Blog)

وبلاگ‌نویسی و تبدیل شدن به بلاگر (Blogger) یکی از راه‌های مرسوم برای ساخت برند شخصی است. افراد فعال زیادی -‌به‌خصوص در حوزه تکنولوژی و فناوری- از راه‌ وبلاگ‌نویسی اعتبار زیادی را برای خود بدست آورده‌اند. راه‌اندازی یک سایت شخصی و تولید محتوا در آن و یا استفاده از سرویس‌های مرسوم ساخت بلاگ روشی است که با استفاده می‌توانید وارد حوزه وبلاگ‌نویسی شوید.

ولاگ (Vlog)

ویدیو و تولید محتوا وبلاگ به صورت ویدیویی نیز می‌تواند روش تاثیرگذارترین نسبت به متن باشد. ولاگ (Vlog) مدل ویدیویی همان بلاگ (Blog) است. یعنی به‌جای اضهار نظر کردن، انتقال تجربه و تولید محتوا به صورت متنی از ابزار ویدیو استفاده کنید.

چون موضوع مرتبط با برندسازی است، می‌توانید از تکنیک‌های بازاریابی ویدیویی هم در ساخت برند شخصی خود استفاده کنید. ویدیوهای ساخته شده را در رسانه‌های اجتماعی عمومی و یوتوب (YouTube) قرار دهید. به این صورت می‌توانید برای خود اعتبار بدست آورید و خود را کاربر نشان دهید.

ویدیو به دلیل داشتن متن (محتوا ارائه شده)، تصویر و صدا، تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سایر ابزارها برای برندسازی شخصی دارید. و در صورت که توان کافی برای ساخت و ضبط ویدیو دارید، حتما از آن استفاده کنید.

پادکست (Podcast)

استفاده از پادکست برای معرفی و تولید محتوا هم تاثیرگذاری خاصی دارد. شما در گوش مخاطب هستید. و اگر شنونده انتخاب کند که به شما گوش دهد، می‌توانید به یک رسانه تاثیرگذار دسترسی داشته باشید.

تولید محتوا صوتی و ساخت پادکست روش مرسومی برای ارائه محتوا و معرفی خود میزبان یا پادکستر (Podcaster) است. از همین رو بسیاری از نویسندگان و فعالین حوزه رشد فردی و همچنین کسب و کار پادکست‌های اختصاصی برای خود راه‌اندازی کرده‌اند.

پادکست یک ابزار و رسانه‌ در حال رشد است. آمار پادکست را که مطالعه و بررسی کنید، متوجه رشد قابل توجه آن در سال‌های اخیر می‌شوید. کار بر روی پادکست در جهت تولید محتوا و در پس آن برندسازی شخصی را می‌توان یک ابزار مهم معرفی کرد.

 

پایان

به پایان مقاله برندسازی شخصی در سایت فوربو دیجیتال مارکتینگ رسیدیم. در صورتی که سوالی در خصوص محتوا ارائه شده داشتید، می‌توانید آن را از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. حتما به سوال شما پاسخ خواهیم داد.

 

[megadesc]

حامی این مقاله سایت فوربو شوید

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، می‌توانید با انتخاب یکی از آیتم‌های زیر، به‌صورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.

۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه

یا ما را در رسانه‌های زیر دنبال کنید

اینستاگرام | توییتر | تلگرام

[/megadesc]
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها