۲۰ راه افزایش شنونده پادکست

Picture of رضا توکلی

رضا توکلی

نویسنده علاقه‌مند به داستان | سازنده فوربو

همه پادکسترها با هر میزان شنونده‌ای که در حال حاضر دارند، به‌دنبال افزایش شنونده‌ و رشد مخاطبین خود هستند. در این مقاله از سری مقالات مرتبط با پادکست، می‌خواهیم به ۲۰ راه برای زیاد کردن شنونده پادکست بپردازیم. در ادامه این مقاله با سایت فوربو همراه باشید.

[megadesc]پیش‌نیاز: چگونه پادکست بسازیم؟[/megadesc]

چگونه شنونده‌های پادکست را زیاد کنیم؟

جواب‌ها و راه‌حل‌های مختلفی برای اینکه چطور شنونده پادکست خود را زیاد کنیم وجود دارد. برای منظم کردن مواردی که قصد داریم به آن‌ها اشاره کنیم، راه‌های افزایش شنونده پادکست را در ۵ دسته‌بندی کلی قرار داده‌ایم.

  • اصول تکنیکی انتشار
  • برنامه‌ریزی پادکست
  • تولید محتوا تکمیلی
  • به‌اشتراک‌گذاری پادکست
  • تمرکز بر شنونده‌های فعلی

در دو دسته‌بندی اول یک سری توضیحات کلی و عمومی خواهیم داشت. و شاید خیلی به‌صورت مستقیم برای افزایش شنونده پادکست به‌شما کمک نکنند. اما رعایت آن‌ها مهم است. اما در سه دسته‌بندی «تولید محتوا تکمیلی»، «به‌اشتراک‌گذاری پادکست» و «تمرکز بر شنونده‌های فعلی» شما مستقیما وارد مسیر زیاد کردن شنونده پادکست خود خواهید شد.

۲۰ راه افزایش شنونده پادکست + تبلیغات

ژیاد کردن شنونده پادکست

در ادامه این مقاله می‌توانید با ۲۰ راه برای افزایش و رشد شنوندگان پادکست آشنا شوید. در بین این راه‌ها خبری از تبلیغات نیست. در واقع راه‌های معرفی شده بدون نیاز به هزینه مستقیم هستند. و برای مثال تبلیغات جز آن‌ها حساب نشده است. اما یکی از راه‌های افزایش شنونده و و به صورت کلی رشد مخاطب در هر حوزه‌ای، تبلیغات است. شاید در مقاله‌ای دیگر به این موضوع بپردازیم ولی در خصوص مدل‌های تبلیغ برای پادکست در این مقاله نکته‌ای مطرح نشده است.

 

اصول تکنیکی انتشار

۱) انتخاب میزبان پادکست مناسب

در اولین مرحله از برای رشد شنونده پادکست، مخاطبین شما باید بتوانند به راحتی و بدون دردسر به قسمت‌های پادکست شما دسترسی داشته باشند. در واقع شما باید در اولین قدم، زیرساخت اینکه پادکست‌تان پرشنونده شود را فراهم کنید.

از میزبان و هاست پادکست خود مطمئن شوید. اگر از سایت خود برای گرفتن فید و آپلود فایل‌های قسمت‌ها استفاده می‌کنید، حواستان به پهنای باند فضای میزبانی سایت باشد.

شاید در ابتدا هاست‌های معمولی سایت توان پردازش و پخش قسمت‌های پادکست شما را داشته باشند، اما قطعا برای همیشه نمی‌توان روی آن‌ها حساب کرد. پیشنهاد می‌شود برای آپلود قسمت‌ها بر روی سایت خود از یک سرور دانلود جداگانه استفاده کنید.

هاست و یا سرور دانلود جداگانه‌ای که به شما پهنای باند نامحدود ارائه دهد. تا مشکلی از بابت از دسترس خارج شد وجود نداشته باشد.

علاوه بر این، در سایت‌های مخصوص میزبانی پادکست باید به تمدید به‌موقع هاست و همچنین دامنه دقت داشته باشید. از دسترس خارج شدن دامنه شما به هر دلیلی می‌تواند جلوی پخش شدن قسمت‌های پادکست را بگیرد.

تمامی مشکلات مطرح شده مربوط به پادکست‌هایی است که از میزبان شخصی سایت خودشان برای پادکست استفاده می‌کنند. اما اگر از میزبان‌های حرفه‌ای پادکست استفاده کنید، به این جور مشکلات تکنیکی بر نخواهید خورد.

[megadesc]پیشنهاد مقاله: بررسی کامل سرویس‌های هاست پادکست[/megadesc]

نکته‌ای که باید در بین میزبان‌های خارجی در نظر بگیرید این است که برای کاربران ایرانی در دسترس باشند. برای مثال سرویس بلوبری برای برخی ISP‌های ایران فیلتر است. و یا سرویس ساندکلاد (بخش میزبانی پادکست و فید آن) به صورت کاملا در ایران فیلتر است.

این موارد ممکن است تا حدودی جلوی رشد شنونده‌های شما را بگیرد. پس توصیه می‌شود، که در اولین مرحله از بایت هاست و میزبان پادکست مطمئن شوید. سپس به سراغ سایر راه‌ها بروید.

۲) نوشتن عنوان و توضیحات جذاب برای قسمت‌ها

تیتر جذاب همیشه عاملی موثر برای جذب مخاطبین است. فرقی هم نمی‌کند مدیوم ما یک روزنامه باشد چه یک ویدیو در اینترنت و چه پادکست!

عنوان جذاب بنویسید. عنوان پادکست به دلایلی که در راه بعدی به آن اشاره خواهیم کرد، اهمیت زیادی پیدا کرده است. از همین رو لازم است که حتما به آن توجه کنید.

موضوع مطرح شده قسمت خود را سعی کنید به بهترین شکل در عنوان استفاده کنید. خودتان را جای مخاطب بگذارید و ببینید خودتان با چه عنوانی بیشتر ترغیب می‌شوید که روی آن کلیک کنید و آن قسمت را گوش کنید.

استفاده از ساختارهای ثابتی مثل: قسمت ۲۶ + (توضیح دو سه کلمه‌ای موضوع) خوب است. اما اگر بتوانیم موضوع قسمت را در یک عبارت طولانی‌تر شرح دهیم، بسیار خوب است.

سپس در بخش توضیحات (Description یا Show Note) هم توصیه می‌شود به همین شکل عمل کنید. اگر در سطر اول بخش توضیحات، در حد دو سه خط شرح چیزی که قرار است در قسمت مطرح شود را بنویسید، مخاطب را بهتر می‌توانید راهنمایی کنید.

همه این کارها صرفا برای جذابیت نیستند. اگر بتوانید هم عنوان و هم توضیحات را جذاب و ترغیب‌کننده بنویسید که از بقیه موفق‌تر خواهید بود اما توجه به عنوان و توضیحات دلیل دیگری هم دارد. اس‌ای‌او.

۳) رعایت اصول SEO

اس‌ای‌او (سئو) یعنی بهنیه سازی موتور جستجو (Search Engine Optimization). شاید بپرسید که چه ربطی به پادکست دارد؟

گوگل به‌عنوان پربازدیدترین سایت در جهان و صاحب پر استفاده‌ترین موتور جستجو، علاوه بر نمایش مقاله/خبر‌، ویدیو، عکس، محصول و نقشه، در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) پادکست را هم اضافه کرده است.

البته این بخش کاملا در مرحله آزمایشی است اما همان‌طور که ویدیو راه خود را به صفحه نتایج باز کرد، احتمالا پادکست هم همین مسیر را به‌عنوان نماینده محتوا صوتی، طی خواهد کرد.

از همین رو بخشی از قواعد و اصول اس‌ای‌او که برای سایت/مقاله انجام می‌شد، حال ضروری است که برای پادکست هم رعایت شود.

اگر پادکست به‌عنوان یک گزینه پیشنهادی در کنار مقالات/سایت‌ها و ویدیوها قرار بگیرد، طیف بسیار وسیعی از شنوندگان به مخاطبین پادکست‌ها اضافه خواهد شد. برای مثال روزانه حدود ۵ هزار نفر کلمه «کسب و کار اینترنتی» را -به‌فارسی- در گوگل جستجو می‌کنند. فرض کنید در کنار سایت‌ها، قسمت‌های یک پادکست که در همین حوزه هست هم نمایش داده شود.

اگر چنین شود -که بعید نیست به‌زودی شاهد آن باشیم- چه پادکست‌ها -یا به‌بیان درست‌تر- چه قسمت‌هایی از پادکست‌ها در نتایج جستجو نمایش داده خواهند شد؟ آن‌هایی که از اصول اس‌ای‌او پیروی کرده‌ باشند. طبق اصول گوگل پیش بروید، گوگل برای شما مخاطب خواهد آورد. این قانون در سایت‌ها و ویدیوها جواب داده است، پس پادکست هم می‌تواند به‌همین شکل شود.

برای بهنیه سازی قسمت‌های پادکست برای نمایش در گوگل و در نتیجه افزایش شنونده پادکست، لازم است که با مفاهیم پایه‌ای اس‌ای‌او آشنایی داده باشید. به‌همین منظور توصیه می‌کنم مقالات تگ سئو سایت فوربو را مطالعه کنید.

اما به صورت کلی کاربران یک کلمه کلیدی (Keyword) را در گوگل جستجو می‌کنند. پس همان‌گونه که در سایت عمل می‌کنیم‌، باید کلمه کلیدی هدف خود را در عنوان قسمت به‌کار ببریم.

سپس از همان کلمه کلیدی به‌همراه توضیح و شرح آن در بخش توضیحات پادکست هم باید استفاده شود. از آنجایی که موتور جستجو -در حال حاضر- توان پردازش صوت و تشخیص کلمات آن را در پادکست ندارد -و اگر هم این قابلیت اضافه شود، زبان فارسی قطعا آخرین زبان خواهد بود!- باید بر روی توضیحات قسمت پادکست خود مانور بدهید.

از کلمه کلیدی استفاده کنید. از کلمات کلیدی LSI حتما باید استفاده شود تا منظور و هدف شما توسط موتور جستجو درک شود. حال وقتی که گوگل تصمیم بگیرد که در کنار سایت‌ها، قسمت‌های پادکست را هم نمایش دهد، پادکست‌هایی که اصول اولیه اس‌ای‌او رعایت کرده باشند، قطعا شانس بیشتری برای رتبه گرفتن خواهند داشت.

نکته پایانی در این بخش این است که اگر قصد دارید روزی در جستجو کاربران ایرانی، پادکست‌تان نمایش داده شود، از عنوان‌های فارسی استفاده کنید. و از ساختارهایی که تنها شامل شماره قسمت هستند، و اطلاعاتی در مورد محتوا قسمت نمی‌دهند، بپرهیزید.

 

برنامه‌ریزی پادکست

برنامه ریزی برای پادکست

۴) برنامه پخش منظم داشته باشید

هر کسی که یکبار در یک بازه زمانی مشخص، پادکستی را به صورت منظم منتشر کرده باشد، می‌تواند در خصوص اهمیت و ویژگی‌های مثبت آن گواهی دهد.

با انتشار منظم قسمت‌ها و داشتن زمان پخش، تکلیف خود را با شنونده‌ها مشخص کرده‌اید. پس از یکی دو قسمت دیگر آن‌ها می‌دانند چه زمانی قسمت جدید را منتشر می‌کنید و همان موقع منتظر کار جدید از شما هستند.

اهمیت داشتن برنامه پخش و انتشار منظم، بیشتر برای خود پادکستر است. زیرا می‌تواند بهتر برای کار و ضبط قسمت‌ها برنامه‌‌ریزی کند. همچنین مخاطب هم با دیدن روند انتشار ثابت قسمت‌ها، احتمال دارد با دید دیگری به پادکست شما نگاه کند. و اعتبار پادکستتان نزد آن بیشتر شود.

بالا رفتن اعتبار به این مورد کمک می‌کند که شاید این شنونده عادی در آینده تبدیل به یکی از شنونده‌های طرفدار پادکست شما شود. و این شنونده طرفدار می‌تواند برای شما شنونده جدید بیاورد و به رشد شونده پادکست شما کمک کند.

انتشار منظم قسمت‌ها و داشتن برنامه قطعا تنها عامل بالا رفتن اعتبار پادکست و تبدیل شنونده‌ها به شنونده‌های طرفدار نیست، اما یکی از موارد مهم آن می‌تواند باشد.

۵) قسمت‌های بیشتر، مخاطب بیشتر!

در ادامه مسیر پخش منظم پادکست و داشتن برنامه، شما در حال تولید قسمت‌های بیشتر هستید. قسمت‌های بیشتر، شنونده بیشتر برای پادکست شما خواهد آورد.

کاملا طبیعی است. شما محتوا بیشتری تولید کرده‌اید، و مسلم است که داشتن ۱۰ قسمت پادکست، به‌نسبت داشتن ۱ قسمت، مخاطب بیشتری را به سمت پادکست شما می‌کشاند.

از همین رو به‌عنوان یکی از راه‌های زیاد کردن شنونده پادکست، می‌توانید برنامه تولید قسمت‌های بیشتر داشته باشید و پرکارتر ظاهر شوید.

 

تولید محتوا تکمیلی

تولید محتوا پادکست

۶) ساختن سایت برای پادکست

داشتن سایت به پادکست شما به‌نوعی هویت می‌بخشد. اگر پادکستتان را روی سایت خودتان میزبانی می‌کنید که هیچ اما اگر بر روی سرویس‌های میزبانی پادکست، قسمت‌های خود را آپلود می‌کنید، در واقع شما مالک آن پادکست نیستید. بلکه یک کاربر در بین هزاران کاربری هستید که در آن سایت میزبانی پادکست آپلود می‌کنند.

اما با داشتن یک سایت می‌توانید جنبه رسمی‌تری به کار خود بر روی پادکست ببخشید. زیرا هاست و دامنه سایت به‌نام شما ثبت خواهد شد و می‌توانید مالکیت خود را ثابت کنید.

[megadesc]پیشنهاد مقاله: نقشه راه برای ساخت سایت[/megadesc]

اما صرف ساختن یک سایت و داشتن یک دامنه هم کافی نیست. در جهت افزایش شنونده پادکست و رشد مخاطبین پادکست می‌توانید از سایت به‌عنوان یک کانال جذب شنونده استفاده کنید.

جستجو در اینترنت و بازدید مطالب سایت‌ها بسیار مرسوم‌تر از دانلود اپلیکیشن‌های پخش پادکست و گوش دادن به پادکست است.

اگر بتوانید سایت خوبی را برای پادکست خود بسازید، می‌توانید شنونده جدید برای پادکست خود جذب کنید. همان‌طور که اشاره شد تنها با یک داشتن یک سایت این اتفاق نمی‌افتد، بلکه باید در سایت تولید محتوا کنید.

۷) تولید محتوا تکمیلی در سایت

بخش بلاگ سایت شما می‌تواند منبع خوبی برای پیدا کردن اطلاعات بیشتر در خصوص قسمت‌های پادکست شما باشد. اگر در تولید پادکست حرفه‌ای عمل کنید و بتوانید شنونده‌های خود را علاقه‌مند به‌موضوعی که در حال طرح آن هستید بکنید، قطعا شنونده‌های شما تشنه‌تر خواهند شد!

دنبال اطلاعات بیشتر، فیلم و عکس مرتبط با موضوعات پادکست شما هستند. از همین رو می‌توانید در سایت خود برای آن‌ها تولید محتوا کنید. و از این سمت بازدیدکننده به سایت خود بیاورید.

این یک روند عادی است و پادکسترهای زیادی هم از هیمن طریق در حال تولید محتوا برای سایت خود هستند. اما این کار در اصل جذب مخاطب برای سایت است. نه پادکست.

در واقع اگر صرفا اطلاعات تکمیلی پادکست در سایت منتشر شود و مخاطب آن هم شنوندگان‌تان باشند، رشدی در تعداد شنونده پیدا نخواهید کرد. برای برعکس کردن این روند، لازم است که پایه تولید محتوا را خود سایت بگذارید.

به‌جای اینکه از پادکست مخاطب به سایت بیاورید. مخاطبین سایت را به پادکست هدایت کنید. تا شنونده‌های پادکست را زیاد کنید.

به‌شخصه سایت‌های پادکست‌های فارسی مختلفی را دیده‌ام که در عنوان مطالب خود از کلماتی استفاده می‌کنند که برای مخاطبین پادکست آشنا هستند، نه مخاطبینی که ممکن است از سمت گوگل به سایت مراجعه کنند.

محتوای پادکست خود را صرفا یک تکه پازل از یک موضوع کلی در نظر بگیرید. بسیار خوب است که اطلاعات بیشتر، تصاویر و فیلم‌هایی را در سایت منتشر کنید اما کافی نیست.

برای افزایش شنونده پادکست و پیدا کردن مخاطب جدید لازم است تکه‌های پازل جدیدی را در سایت خود در کنار تکه پادکست بگذارید و یک تصویر بزرگ‌تر و کامل‌تر را به‌‌مخاطبین ارائه دهید.

برای مثال اگر در خصوص واقعه تاریخی و یک حادثه در پادکست صحبت کردید. صرفا یکی از مطالب تکمیلی شما در سایت باید عکس‌ها و فیلم‌های مرتبط با آن باشد. اما اگر به‌دنبال زیاد کردن شنونده‌های خود هستید. باید به فکر جذب مخاطب از سمت گوگل باشید.

مخاطبی که در گوگل جستجو می‌کند به‌دنبال مطالب و عکس‌های تکمیلی اپیزود x پادکست شما نیست. او ممکن است دنبال یک واقعه تاریخی باشد. او ممکن است در مورد فرهنگ مردم آن منطقه‌ای که داستان در آن جریان دارد، بخواهد اطلاعات کسب کند.

اگر می‌خواهید به‌صورت جدی از سمت گوگل شنونده جدید به پادکست خود بیاورید باید به بخش‌هایی در سایت خود اشاره کنید که در نگاه اول خیلی هم به موضوع پادکست مرتبط نیستند.

برای مثال همان واقعه تاریخی کشور x را فرض کنید که در یکی از قسمت‌های پادکست‌تان به آن پرداخته‌اید. برای شکل دادن و بزرگ‌تر کردن تصور این تکه پازل، می‌توانید اطلاعاتی در خصوص آن کشور منتشر کنید. آن دوره تاریخی را در یک مقاله دیگر شرح دهید. در مورد شخصیت‌های مهم تاریخ آن کشور بنویسید. در مورد جغرافیا و حتی آب و هوای آن منطقه می‌توانید تولید محتوا کنید.

شاید بسیار سخت و حتی بی‌فایده به‌نظر برسد. اما شما در واقع با این کار کسانی را به سمت سایت خود می‌آورید که هیچ اطلاعی از وجود پادکست شما نداشته‌اند. اما می‌توانید با یک Call to Action هوشمندانه آن‌ها را شنونده پادکست خود کنید. فراخوان عمل یا همان CTA در مقالات سایت شما پلیر آنلاینی است که می‌توانید در هر صفحه از سایت آن را قرار دهید. که در مورد بعدی به آن می‌پردازیم. اما پیش از اتمام این بخش یک نکته دیگر باقی مانده است.

منظور از انتشار مطالب مرتبط و بسط و گسترش دادن موضوعات پیرامون قسمت پادکست، گردآوری و کپی مطالب نیست. در واقع مطالب را از سایت‌های دیگر کپی کنید، هیچ اعتباری برای سایت شما ایجاد نمی‌شود. و به هیچ‌وجه نمی‌توانید در گوگل رتبه‌ای بدست بیاورید که بعد انتظار ورود کاربر و در نتیجه آن رشد مخاطب پادکست داشته باشید.

محتوا باید به شکل اختصاصی توسط شما نگارش شود. اگر در خصوص نگارش محتوا برای سایت اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد می‌کنم دسته‌بندی بازاریابی محتوا سایت فوربو را مشاهده کنید و مقالات مرتبط با مقاله و محتوا سایت را مطالعه کنید.

۸) پلیر آنلاین سایت را فراموش نکنید

برخی از سایت‌های پخش پادکست، به شما Embed Code برای پخش آنلاین در سایت می‌دهند. کد HTML پلیر آنلاین را باید بین مطالب سایت خود منتشر کنید.

بهترین مکان برای قرار دادن پلیر یا همان پخش‌کننده پادکست در بین مقالات و مطالب سایت شما است. اگر از کست‌باکس (CastBox) یا رادیو پابلیک (RadioPublic) برای پخش آنلاین استفاده کنید، می‌توانید برای هر قسمت پادکست یک پلیر جداگانه داشته باشید.

در هر یک از مقالات سایت‌تان که مربوط به یکی از قسمت‌های پادکست بود، پلیر پخش را در صفحه قرار دهید. فرض کنید در مورد موقعیت جغرافیایی یکی از داستان‌هایی که در پادکست تعریف کرده‌اید می‌خواهید مقاله‌ای بینویسد.

اگر محتوا کیفیت مناسبی داشته باشد و اصول اس‌ای‌او در آن رعایت شده باشد، می‌تواند در گوگل رتبه بگیرد. و رتبه گرفتن هم کاملا مساوی با جذب ورودی از سمت گوگل است.

برای مثال کسی که در خصوص موقعیت جغرافیایی کشور روسیه جستجو و تحقیق کرده و به سایت شما رسیده است، هیج اطلاعی از پادکست شما ندارد، اما شما با هوشمندی می‌توانید در انتهای مقاله‌ای که اون به‌دنبالش بوده یک پیشنهاد برای شنیدن یک داستان در همین موقعیت جغرافیایی به آن بدهید.

از لحاظ تکنیکی کار شما این است که محتوا با کیفیت تولید کنید. کاربر را به سایت خود بکشانید، سپس پلیر آنلاین پخش قسمت مربوطه را در معرض کاربر قرار دهید. اما کیفیت خود پادکست، نحوه نگارش، نحوه پیشنهاد دادن همگی بستگی به خلاقیت شما، موضوع و همچنین پتانسیل پادکست شما دارد.

۹) از خبرنامه ایمیلی استفاده کنید

خبرنامه (Newsletter) یک ابزار کاربردی برای همراه کردن مخاطبین یک کسب و کار/رسانه است.

برای مخاطبین پادکست هم می‌توانید از خبرنامه استفاده کنید. از خبرنامه ایمیلی می‌توان برای همراه‌ کردن شنوند‌های فعلی، و هم برای جذب شنونده پادکست و افزایش شنونده استفاده کرد.

استفاده از خبرنامه ایمیلی را به‌عنوان یکی از راه‌های افزایش شنونده پادکست در بخش تولید محتوا تکمیلی قرار دادیم که ارتباط با ساختن سایت دارد.

فرض کنید از طریق محتوا سایت کسی به سایت شما می‌آید، در انتهای یک مقاله قسمت‌هایی از پادکست شما را هم گوش می‌کند ولی علاقه‌مند به دنبال کردن پادکست نمی‌شود. این کاربر وقتی از سایت شما برود، ممکن است دیگر به سایت شما باز نگردد.

اگر بتوانید ایمیل آن کاربر را جذب کنید. و سپس در برنامه خبرنامه خود محتوایی کاربردی را منتشر کنید و مجدد پادکست‌تان را معرفی کنید، این شانس را خواهید داشت که دوباره آن را در معرض پادکست قرار دهید تا شنونده شما شود.

خبرنامه برای هر پادکست با توجه به موضوع فعالیت می‌تواند مدل‌های مختلفی داشته باشد. حتی نحوه گرفتن ایمیل شنونده‌ها می‌تواند متفاوت باشد. برخی شاید بخواهند با ارسال یک فایل هدیه ایمیل کاربران را بگیرید و برخی دیگر با ارائه یک پرسشنامه.

برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این خصوص پیشنهاد می‌کنم مقاله بازاریابی خبرنامه‌ای را مطالعه کنید.

 

به‌اشتراک‌گذاری پادکست

اشتراک پادکست

۱۰) فعالیت در رسانه‌های اجتماعی

در جهت افزایش دانلود پادکست و پیدا کردن شنونده‌های جدید، پیشنهاد می‌شود در رسانه‌های اجتماعی فعالیت داشته باشید.

از رسانه‌های اجتماعی پرطرفدار مانند اینستاگرام استفاده کنید و یک صفحه برای پادکست خود بسیازید. از سمت اینستاگرام هم می‌توانید شنونده جذب کنید.

اما در فضای توییتر، پادکست‌های فارسی بیشتر فعالیت دارند و شاید بتوان بهترین رسانه اجتماعی برای پادکست‌ها را توییتر دانست.

صفحه توییتر خود را بسازید و پادکست‌های دیگر را دنبال کنید. بسیاری از پادکست‌ها به رشد مخاطبین یک‌دیگر کمک می‌کند. معمولا در توییتر پادکسترها پادکست‌های یک‌دیگر را معرفی و ریتوییت می‌کنند.

با اینکه تلگرام را طبق تعریفی که در مقاله بازاریابی رسانه‌های اجتماعی دادیم، نمی‌توانیم جز رسانه‌های اجتماعی درنظر بگیریم، اما داشتن کانال تلگرام هم می‌تواند مفید واقع شود. زیرا برخی از افراد تمایل دارند همه‌چیز را در بروی یک اپلیکیشن مثل تلگرام داشته کنار هم داشته باشند.

۱۱) تولید محتوا به‌جای اطلاع‌رسانی در رسانه‌های اجتماعی

اکثر صفحه‌های پادکست‌ها در توییتر و اینستاگرام پر از اطلاعیه در خصوص قسمت‌‌های قبلی و بعدی پادکست! در واقع از طریق رسانه‌های اجتماعی اغلب پادکسترها برای اطلاع‌رسانی استفاده می‌کنند.

اما بهتر است برای رشد شنونده‌های پادکست، در رسانه‌های اجتماعی به‌جای اطلاع‌رسانی صرف، مشغول تولید محتوا شوید.

اگر در سایت خود با همان مدلی که مطرح شد، مشغول تولید محتوا هستید، می‌توانید به همان شکل بر روی رسانه‌های اجتماعی هم فعالیت کنید.

فقط فعالیت در رسانه‌های اجتماعی یک تفاوت اساسی با سایت می‌کند. در سایت باید خیلی کامل و جامع به موضوعات بپردازید ولی برعکس در رسانه‌‌های اجتماعی باید سعی کنید همه‌چیز را خلاصه کنید و خیلی کوتاه پیام‌تان را منتقل کنید.

هر پادکست با توجه به موضوع فعالیتش نحوه فعالیتش هم متفاوت است و نمی‌توان پیشنهاد کلی برای همه ارائه داد. ولی توصیه می‌شود در رسانه‌های اجتماعی خود بر روی تولید محتوا کار کنید. و محتوای جذاب منتشر کنید.

محتوای جذاب مرتبط با پادکست در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند بارها به اشتراک گذاشته شود و این به شناخت پادکست شما کمک می‌کند. و می‌تواند در نهایت منجر به افزایش شنونده‌ها و مخاطبین شما شود.

۱۲) انتشار متن قسمت‌ها

در جهت به‌اشتراک‌گذاری پادکست، توصیه می‌شود متن کامل قسمت‌های خود را در اینترنت منتشر کنید. البته اگر مدل پادکست شما به‌گونه‌ای است که متن آن را به صورت کامل از قبل آماده می‌کنید.

انتشار متن قسمت‌های شما از دو جهت اهمیت دارد.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، تشخیص کلمات در فایل صوتی در حال حاضر برای موتورهای جستجو ممکن نیست. اما تشخیص متن به‌خوبی صورت می‌گیرد. پس شما می‌توانید با انتشار متن قسمت‌ها در واقع محتوای آن قسمت پادکست‌تان که به شکل صوتی است را شرح دهید.

اهمیت آن اینجاست که متن قسمت پادکست شما خودش به‌تنهایی یک محتوای جدید در اینترنت است. و وقتی کسی در مورد موضوع در اینترنت جستجو کند، می‌تواند به متن پادکست شما برسد.

در واقع کلمات کلیدی و کلمات کلیدی هم‌خانواده به همراه شرح کامل موضوع در متن شما قرار دارد. و این مورد اعتبار آن را در موتورهای جستجو بالا می‌برد. و این امکان را فراهم می‌کند که کاربران جدیدی به واسطه متن با پادکست شما آشنا شوند.

پس توصیه می‌شود در سایت خود در صفحه همان قسمت، متن آن را هم به صورت کامل منتشر کنید.

از سوی دیگر اگر متن پادکست خود را در سایر سایت‌های اینترنتی منتشر کنید، می‌توانید از آن منابع هم، در مرحله اول خواننده و بعد شنونده پیدا کنید.

سایت‌های اشتراک‌گذاری متن مانند مدیوم (Medium) و ویرگول در ایران، به‌دلیل اعتبار دامنه (Domain Authority) بالا، بستر مناسبی برای انتشار متن پادکست و اطلاعات پیرامون پادکست هستند.

اگر برای پادکست خود سایت ساخته‌اید که حتما متن را در سایت خود منتشر کنید. و سپس به سراغ سایت‌هایی مثل ویرگول بروید. با انتشار متن قسمت‌ها در این سایت‌ها می‌توانید افراد جدیدی را به شنوندگان پادکست اضافه کنید.

در واقع اعتبار بالا دامنه سایتی مثل ویرگول احتمال دیده شدن محتوا (متن پادکست) شما را در گوگل زیاد می‌کند. از همین رو می‌توانید راحت‌تر از در گوگل از این طریق رتبه بگیرید و ورودی داشته باشید.

تنها کاری که باید انجام دهید این است که در ابتدا و انتهای متن منتشر شده حتما ذکر کنید که این متن، متن یکی از قسمت‌های پادکست x است. همچنین لینک‌های پخش پادکست خود را هم در همان صفحه قرار دهید.

۱۳) معرفی پادکست در انجمن‌های اینترنتی

اگر از انتشار متن قسمت‌های پادکست خود در سایت ویرگول نتیجه‌ی خوبی گرفتید، بهتر است که دامنه انتشار و معرفی پادکست را به یک سایت خلاصه نکنید.

سایت‌های انجمن زیادی وجود دارند و که به شما امکان انتشار و معرفی پادکست را می‌دهند. اگر فکر می‌کنید که دیگر کسی از انجمن‌ها استفاده نمی‌کند، تنها کافی است در کمی در گوگل جستجو کنید تا با صدها انجمن فعال آشنا شوید.

با توجه به موضوع پادکست می‌توانید انجمن‌های اینترنتی را پیدا کنید و از این طریق هم پادکست خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

۱۴) ساخت تیزر برای هر قسمت

تا به اینجا برای اشتراک‌گذاری و معرفی پادکست، مدل‌های متنی را بررسی کردیم. اما شما به‌راحتی می‌توانید برای پادکست خود تیزر ویدیویی بسازید. و آن را در رسانه‌های اجتماعی قرار دهید.

در مقاله آموزش ساخت تیزر پادکست سایتی را معرفی کردیم که شما به راحتی در چند دقیقه می‌توانید آنجا تیزر ویدیویی کوتاه برای پادکست خود بسازید.

با انتشار تیزر برای قسمت‌های پادکست خود می‌توانید این شانس را داشته باشید که افرادی که حتی علاقه‌ای به موضوع پادکست شما ندارند، بخش‌هایی از تیزر را نگاه کنند/گوش دهند. شاید خوششان بیاید و علاقه‌مند شوند که آن قسمت پادکست‌تان را گوش دهند. از همین رو پیشنهاد می‌شود بخش‌های جذابی را برای تیزر خود انتخاب کنید.

۱۵) انتشار ویدیویی قسمت پادکست

با استفاده از همان ابزاری که در مقاله تیزر پادکست معرفی کردیم، یعنی Headliner.app می‌توانید برای قسمت‌های پادکست خود نسخه تصویری هم خروجی بگیرید.

یعنی به صورت کامل کل یک قسمت را به شکل ویدیویی داشته باشید. البته با استفاده از ابزارهای دیگری مثل افتر افکت (After Effects) نمونه‌های حرفه‌ای‌تری را هم می‌توانید بسازید.

رسانه‌های اجتماعی بستر مناسبی برای انتشار کل یک قسمت ندارند. از همین رو توصیه می‌شود در سرویس‌های اشتراک‌گذاری ویدیو مثل آپارات و یوتوب (YouTube) آن را منتشر کنید.

مخاطبین سرویس‌های اشتراک ویدیو با جستجو در بین ویدیوها می‌توانند با پادکست و محتوای شما آشنا شوند. فقط حواستان باشد که از ویدیو به‌عنوان ابزاری برای جذب شنونده پادکست (به‌شکل صوتی) استفاده کنید. به همین خاطر پیشنهاد نمی‌شود که به سرعت و یا همزمان قسمت‌های پادکست‌تان را به شکل تصویری هم منتشر کنید. ولی اننشار با یک فاصله زمانی می‌تواند برای جذب شنونده از جامعه مخاطبین سرویس‌های اشتراک‌گذاری ویدیو، مفید باشد.

 

تمرکز بر شنونده‌های فعلی

افزایش شنونده پادکست با طرفدار کردن شنونده

۱۶) شنونده خود را طرفدار پادکست کنید

مسیرهای جذب شنونده زیادی وجود دارد که تا به اینجا به برخی از آن‌ها اشاره کردیم. در این بخش قصد داریم از مسیر دیگه‌ای به‌دنبال افزایش شنونده باشیم. با تمرکز بر روی شنوندگان فعلی.

طرفداران پادکست که در منابع انگلیسی با عنوان‌های Super Listeners و Super Fans از آن‌ها یاد شده، بهترین تبلیغ‌کنندگان پادکست شما هستند.

طبق نتایج نظرسنجی که در سال ۲۰۱۷ انجام شده، ۹۶ درصد از طرفداران سر سخت پادکست به دوستان خود پادکست‌های مورد علاقه‌شان را معرفی می‌کنند. و توصیه و پیشنهاد این افراد از هر مدل تبلیغ دیگری موثرتر است.

پس منطقی است که برای افزایش شنونده‌های پادکست، بر روی شنونده‌های فعلی تمرکز کنید و آن‌ها را از یک شنونده عادی و مشترک پادکست، تبدیل به طرفدار پادکست کنید.

برای تبدیل کردن شنونده‌ها به طرفدارهای پادکست در اولین مرحله باید بر روی کیفیت محتوا ارائه شده وقت بگذارید. چیزی را بسازید که خودتان حاضر هستید برای گوش دادن وقت بگذارید و بعد آن را به دیگران هم پیشنهاد دهید.

در این خصوص پیشنهاد می‌کنم بخشی از ویدیو کارگاه آنلاین علی بندری (سازنده‌ی پادکست‌های چنل‌بی و بی‌پلاس) را مشاهده کنید.

دانلود ویدیو در آپارات | ویدیو کامل کارگاه نوشتن برای پادکست  

۱۷) مخاطبین خود را بشناسید

در جهت تبدیل شنونده و مشترک پادکست به طرفدار پادکست، بهتر است با شنونده‌های فعلی خودتان آشنا شوید!

درست کردن یک پرسشنامه و نظرسنجی آنلاین به شناخت مخاطبین شما کمک می‌کند. سعی کنید در فرم نظرخواهی علاوه بر جنسیت و سن و شغل، مواردی مثل نحوه آشنایی با پادکست و علاقه‌مندی‌های آن‌ها را هم جز بخش‌های فرم داشته باشید.

شناخت بیشتر مخاطبین به شما کمک می‌کند که محتوایی که تولید می‌کنید را بهتر بتوانید ارائه داده، و حتی موضوعات آن را بهتر انتخاب کنید.

همچنین در مسیر جذب اسپانسر برای پادکست هم، اینکه مخاطبین پادکست‌تان را بشناسید اهمیت دارد. پس توصیه می‌شود در سایت‌ خود و یا با فرم‌های آنلاین، یک پرسشنامه برای شناخت مخاطبین آماده کنید.

۱۸) آمار پادکست را دقیق بررسی کنید

اگر به دنبال رشد شنونده‌های برنامه خود هستید، باید نقاط رشد پادکست‌تان از لحاظ آماری هم نگاه کنید.

آمار پادکست اهمیت بسیار بالایی دارد. در ساده‌ترین حالت شما می‌توانید تعداد دانلود و میزان شنیده شدن قسمت‌های مختلف پادکست را با هم مقایسه کنید.

بررسی کنید و ببینید که شنونده‌های فعلی شما از چه قسمت‌هایی و چه موضوعاتی بیشتر استقبال کرده‌اند. و در برنامه‌ریزی قسمت‌های بعدی نتایج این بررسی را اعمال کنید.

یعنی به‌گونه‌ای کار کنید که شنوندگان فعلی شما از پادکست‌ شما رضایت بالایی داشته باشند. زمانی که چندین قسمت به همین شکل عمل کنید، علاقه‌مندی آن‌ها بیشتر خواهد شد. و سپس آن‌ها پادکست شما را به دوستان‌شان معرفی می‌کنند. و از این طریق شنونده‌های جدید پیدا می‌کنید.

۱۹) با شنوندگان ارتباط داشته باشید

وقتی شنونده‌ای از پادکست شما خوشش بیاید و در مورد پادکست شما در صفحه توییترش چیزی بنویسد، اگر شما آن را بخوانید و به آن جوابی بدهید، قطعا شنونده شما خوشحال خواهد شد.

با خواندن و جواب دادن به نظراتی که در مورد پادکست شما داده می‌شود، می‌توانید خیلی ساده شنونده‌های خود را راضی نگه دارید. خیلی ساده و شاید چندان جدی به‌نظر نرسد. اما بسیار اهمیت دارد.

اهمیت آن به‌گونه‌ای است که حتی بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان، تیم‌های مختلفی برای پاسخ‌گویی به ایمیل،‌ها، کامنت‌های رسانه‌های اجتماعی و توییت‌ها دارند.

وقتی ارتباط شما با مخاطب برقرار شود و صرفا اون شنونده شما نباشد، می‌تواند زودتر در مسیر تبدیل شدن به طرفدار پادکست قرار بگیرد. و با این کار شما می‌توانید امید داشته باشید که شنونده‌های بیشتری را جذب پادکست خود کنید.

۲۰) از فراخوان عمل (CTA)‌ها استفاده کنید

در جهت ارتباط نزدیک با مخاطب که بعد او در مسیر طرفداری پادکست قرار گیرد، می‌توانید از فراخوان عمل‌های مختلفی استفاده کنید. فراخوان عمل (CTA) را خیلی ساده می‌توان کلی دانست که شما قصد دارید مخاطبتان انجام دهد.

در فضای پادکست هم در خود محتوا پادکست می‌توان از کاربران دعوت به انجام کاری کرد و هم در رسانه‌های اجتماعی. ساده‌ترین راه این است که بگوییم نظرات را در مورد قسمت‌ها ارسال کنید.

اما بهتر است به‌گونه‌‌ای دیگر درخواست خود را برای مشارکت شنونده با پادکست مطرح کنیم. از آنجایی که موضوعات پادکست‌ها تنوع بسیار زیادی دارد اصلا نمی‌توان برای همه آن‌ها پیشنهادی مطرح کرد.

ولی به صورت کلی می‌توانید از شنونده‌ها بخواهید آن‌ها نظرشان را در مورد موضوع ارسال کنند (و مثلا در قسمت بعدی به آن‌ها بپردازید)، بخواهید تجربیاتی که در مورد فلان موضوع داشته‌اند را با شما به اشتراک بگذارند.

دعوت از شنوندگان به انجام دادن کاری، ارتباط بین شما و مخاطبان را بیشتر می‌کند و می‌تواند به‌صورت غیر مستقیم منجر به رشد مخاطبین شما شود. مخصوصا اگر در رسانه‌های اجتماعی این کار را انجام دهید، ممکن است سایر افرادی که شما را دنبال نمی‌کنند و گوش نمی‌دهند هم علاقه‌مند به مشارکت در موضوع مورد بحث شما شوند.

 

پایان

به‌انتهای مقاله راه‌های افزایش شنونده پادکست از سایت فوربو رسیدیم. در صورتی که سوالی در خصوص محتوا مطرح شده داشتید، حتما اون رو از طریق قسمت نظرات ارسال کنید. حتما به نظر شما پاسخ خواهیم داد.

 

[megadesc]

منابع مورد تحقیق

این مقاله به‌صورت اختصاصی برای سایت فوربو تالیف شده است. در جهت مستندسازی مقاله، از منابع زیر در نگارش کمک گرفته شده است.

Neil Patel – https://neilpatel.com/blog/grow-your-podcast

SimpleCast – https://blog.simplecast.com/free-ways-to-grow-your-podcast-audience

PodcstMotor – https://www.podcastmotor.com/ultimate-guide-to-grow-podcast-audience

Fidibo – https://fidibo.com/landing/make-podcast

[/megadesc]

 

[megadesc]

حامی این مقاله سایت فوربو شوید

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود، می‌توانید با انتخاب یکی از آیتم‌های زیر، به‌صورت کاملا اختیاری از فوربو حمایت کنید.

۲ هزار تومان | ۵ هزار تومان | مبلغ دلخواه

یا ما را در رسانه‌های زیر دنبال کنید

اینستاگرام | توییتر | تلگرام

[/megadesc]
اشتراک در
اطلاع از
guest

5 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نرگس
نرگس
4 سال قبل

مطالبتون راجع به پادکست خیلی مفید و خوبه .ممنون

نجم موسوی
نجم موسوی
3 سال قبل

سلام خیلی عالیه محتوایی که تولید می‌کنی آقا رضا میشه راهنمایی کنی چطور میتونم اینطور محتوای تمیز بنویسم؟
راستش من برای سایتم مقاله انگلیسی با ترنسلیت ترجمه میکنم و ویرایش میکنم ولی تمیز درنمیاد پول کافی ندارم بدم محتوا تولید کنند
ممنون میشم راهنمایی کنی.

امیرحسین
امیرحسین
3 سال قبل
پاسخ به  نجم موسوی

سلام
من تولید کننده محتوا هستم
اگر زمینه فعالیتتون را بفرمایین خوشحال می‌شوم بتونم کمکتون کنم
شاد باشید